REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.8° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Mogulul gunoaielor: un fost senator se ocupă de salubrizarea a jumătate din judeţul Constanţa

Mogulul gunoaielor: un fost senator se ocupă de salubrizarea a jumătate din judeţul Constanţa

Replica API 10 februarie 2014 | 00:00 2805

Are în grijă 30 de localităţi, porturile şi plajele

Are în grijă 30 de localităţi, porturile şi plajele

Un fost senator PC a devenit un veritabil mogul al gunoaielor, după ce firma sa a ajuns să se ocupe de salubrizarea a jumătate din judeţul Constanţa, în portofoliul său intrând aproape 30 de oraşe şi comune, precum şi cele trei porturi maritime, dar şi plajele Mării Negre. Este vorba despre Iridex Group Import Export Bucureşti Filiala Costineşti SRL, care a dat marea lovitură la mijlocul lunii decembrie 2013, când a primit, fără licitaţie, un contract pentru servicii de salubrizare în aria Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Medgidia, entitate care reuneşte 2 oraşe şi 21 de comune din judeţul Constanţa. Firma fostului senator Corneliu Pascu a luat astfel faţa competitoarei sale, Polaris Holding, deţinută de deputatul Eduard Martin, acestea fiind singurele două societăţi cărora autoritatea contractantă le-a trimis invitaţii de participare. Contractul a fost atribuit prin negociere, invocându-se o situaţie de urgenţă extremă, după ce spaniolii de la GBI Serveis SAU Lloret de Mar au reziliat înţelegerea parafată cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Medgidia în 2010, valabilă pentru 49 de ani şi în valoare de 100 de milioane de euro.

Pe 17.12.2013, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Medgidia a atribuit firmei Iridex Group Import Export Bucureşti Filiala Costineşti SRL un contract pentru prestarea de servicii de salubrizare în aria administrativ teritorială a asociaţiei. Contractul prevede activităţi de "precolectare, colectare şi transportul deşeurilor municipale, inclusiv a deşeurilor toxice periculoase din deşeuri menajere, cu excepţia celor cu regim special; măturatul, spălatul, stropirea şi întreţinerea căilor publice (numai pentru municipiul Medgidia); curăţarea şi transportul zăpezii de pe căile publice şi menţinerea în funcţiune a acestora pe timp de polei sau de îngheţ (numai pentru municipiul Medgidia); dezinsecţia, dezinfecţia şi deratizare". Contractul a fost atribuit fără licitaţie, din cauza unei situaţii de urgenţă extremă, Asociaţia chemând la negocieri firmele Iridex şi Polaris Holding. Câştigătoare a fost declarată prima, care a venit cu o ofertă de preţ de 6.010.154,71 lei, fără TVA, faţă de valoarea iniţială, estimată la 6.832.820,05 lei, fără TVA. În urma acestui contract, Iridex devine cel mai mare mare gunoier din judeţul Constanţa, în condiţiile în care prestează servicii de salubrizare pentru aproape 30 de localităţi (aproape jumătate din câte numără judeţul), dar şi pentru cele trei porturi maritime şi plajele litoralului. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Medgidia are în componenţă municipiul Medgidia, oraşul Băneasa şi 21 de comune: Cuza Vodă, Siliştea, Tortoman, Mircea Vodă, Castelu, Oltina, Aliman, Crucea, Ostrov, Peştera, Lipniţa, Dobromir, Topalu, Lumina, Deleni, Ion Corvin, Seimeni, Saligny, Rasova, Cobadin şi Poarta Albă.

În 2012, Iridex executa silit Medgidia. În 2013, mai semnează un contract cu municipalitatea

Anterior, în mai 2013, Iridex a fost unicul participant la licitaţia organizată de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Grup Local de Acţiune Deleni, prin care i s-a atribuit firmei fostului senator PC "delegarea gestiunii prin concesiune a unei părţi a serviciului de salubrizare", contra sumei de 11.919.239,7 lei, fără TVA. Interesant este că cea mai mare parte din localităţile care alcătuiesc această asociaţie, a Grupului Local de Acţiune Deleni, fac parte şi din Asociaţia Medgidia: Băneasa, Deleni, Ion Corvin, Dobromir, Oltina, Ostrov şi Lipniţa, cărora li se adaugă Adamclisi, Independenţa şi Dumbrăveni. Nu este clar, în aceste condiţii, dacă Iridex este plătită de două ori pentru a strânge gunoaiele din cele 7 localităţi cu dublă apartenenţă, cert este că firma a devenit, de departe, cea mai mare din judeţul Constanţa, cel puţin ca arie de acoperire. Pe lângă zecile de oraşe şi comune din judeţ trebuie să adăugăm şi Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, unde Iridex deţine monopolul absolut, prestând servicii de salubrizare de 10 ani de zile în porturile Constanţa, Mangalia şi Midia. În plus, în august 2013, firma fostului senator a primit un contract pentru curăţarea plajelor din judeţul Constanţa, de la Adminstraţia Bazinală a Apelor Dobrogea Litoral, în valoare de 19 milioane de lei. Revenind la contractul cu asociaţia reunită în jurul Medgidiei, este foarte interesant de amintit faptul că Iridex tocmai ce executase silit municipiul condus de primarul Marian Iordache, în urma unei decizii a judecătorilor, din august 2012, pe baza unui contract valabil între anii 2007 şi 2010. Iată că Iridex nu face deloc nazuri şi, chiar dacă a avut în Medgidia un rău platnic, a semnat un nou contract, dovadă că banii statului sunt buni în orice condiţii.

Coincidenţă frumoasă: spaniolii luau 100.000.000 de euro în 49 de ani; Iridex a luat 100.000.000 euro doar în ultimii ani

Acordarea contractului de salubrizare a localităţilor din cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Medgidia în regim de urgenţă extremă survine pe fondul unei veritabile crize a gunoaielor din această parte a judeţului. La sfârşitul lunii noiembrie 2013, spaniolii de la GBI Serveis SAU Lloret de Mar au încetat să mai adune deşeurile din cele 23 de localităţi ale asociaţiei, reziliind contractul pentru că nu au fost plătiţi pentru serviciile prestate. Contractul fusese atribuit cu mare tam-tam în 2010, în urma unei licitaţii câştigate de firma spaniolă, parte a gigantului Iberdrola Renovables, cea mai mare companie din lume în domeniul energiei regenerabile. Înţelegerea prevedea concesionarea serviciilor de salubrizare în cele 23 de localităţi pentru următorii 49 de ani, contra fabuloasei sume de 100.000.000 de euro. O frumoasă coincidenţă face ca tot 100.000.000 de euro să fi adunat, până acum, şi Iridex din contractele încheiate cu statul român doar în ultimii ani. Sucursala din Costineşti a fostului senator Pascu a înregistrat în anul 2012 o cifră de afaceri de 8.342.188 lei şi un profit net de 699.118 lei, cu 100 de angajaţi.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218