REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
5.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

NE PLACE SĂ ÎNCĂLCĂM LEGEA?! EXISTĂ PERSOANE CARE ŢIN PARTEA ŞOFERILOR IRESPONSABILI!

NE PLACE SĂ ÎNCĂLCĂM LEGEA?! EXISTĂ PERSOANE CARE ŢIN PARTEA ŞOFERILOR IRESPONSABILI!

Replica API 10 mai 2017 | 00:48 424

Părinţi sau criminali?

Părinţi sau criminali?

Anumiți șoferi continuă să dea dovadă de iresponsabilitate dacă e să ne luăm după faptul că-și lasă copiii la volan în timp ce mașina e în mers, sau pe scaunul din dreapta față. După ce un astfel de individ s-a ales cu dosar penal, un altul a fost surprins în trafic în timp ce, atenție!, și-a lăsat ambii copiii în față, aproape cocoțați pe bord. Oare ce s-ar fi întâmplat la o frână mai bruscă sau la un impact? Și, din păcate, încă există voci care susțin că nu li se pare nimic în neregulă…

Spre exemplu, la începutul lunii mai, pe 2 – mai exact, la ora 12.30, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Constanța l-au identificat pe conducătorul auto care a încredințat un autoturism pentru a fi condus, pe raza stațiunii Mamaia (chiar pe bulevardul Mamaia), la data de 30 aprilie a.c., de către o minoră în vârstă de un an, fiica sa. Mai exact, Tudor Gabriel Dima și-a luat copila în brațe și i-a încredințat controlul direcției de mers. Scena a fost filmată de un trecător și a ajuns la Poliție. Prin urmare, bărbatul în vârstă de 28 de ani, din Constanța, s-a ales cu dosar penal pentru încredințarea autoturismului unei persoane care nu deține permis de conducere.

"Cu o pedeapsă cuprinsă între 6 luni și 3 ani sau cu amendă se poate alege şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive", potrivit Art. 335 din NCP, al. 3.. Și, din păcate, se pare că astfel de "fenomene" se tot întâlnesc în trafic și nu numai în Constanța. Spre exemplu, un alt caz a putut fi văzut, luni, 8 mai anul curent.

"Vă prezint tot un mare bou! Merge cu 2 copii în față… Nu mai spun că nu au centura si stau pe bord", a scris Florin C. pe pagina de Facebook Parchez Ca Un Bou, atașând și două fotografii. Iar părerile membrilor grupului nu au întârziat să apară, printre comentarii existând și alte exemple: "Eu, într-o zi, am rămas şocată când am văzut-o pe una cu un Smart. Avea un copil în faţă şi unul mai mare în portbagaj, stătea săracul înghesuit" sau: "Mai era unu în sensul giratoriu de la Anda, cu o copilă și o ţinea în braţe la volan.... CT 40 PUI, un Opel Astra caravan, argintiu.... asemenea inconştienţi ar trebui să rămână fără permis!"

Oamenii, revoltați: "Ta-su ținea volanul, nu copilul! Sunteți niște proști"

Numai că, din păcate, există încă foarte multe persoane care nu văd nimic în neregulă în astfel de imagini, precizând că ar fi ceva normal. "Proştilor, conducea părintele. Copilul era de decor, se distra şi el, habar nu aveţi de încadrarea faptei...", a scris pe siteul cotidianului Replica de Constanța (replicaonline.ro), la materialul în care era prezentat cazul individului ce-și ținea bebelușul în brațe, în timp ce se afla în mers. "Mâncați ca porcii că..t. Copilul pune mâna pe volan dar se vede ca volanul e ținut de ta-su... Sau are copilul mai multă putere să miște volanul?? Mă, să-mi bag...", "Ce e așa anormal, că nu înțeleg" – sunt câteva din comentarii.

Ceea ce este ciudat se leagă de faptul că toți s-au legat doar de faptul că tatăl ținea volanul și nu copilul, cu referire la direcția de mers. (de parcă s-ar fi pus problema în acest mod). Dar că minorul putea "zbura" prin parbriz la o frână bruscă sau impact...? Sau dacă se declanța airbagul? Aceste aspecte nu sunt importante? Și legea chiar prevede amenzi pentru aşa ceva. Toată treaba cu scaunele auto pentru copii este încă din 2010, dar până în 2015 poliţiştii nu puteau da decât avertismente atunci când sesizau vreo neregulă.

Din 2015, însă, Noul Cod Rutier s-a modificat şi astfel au fost cuprinse şi sancţiunile contravenţionale. Prin urmare, orice copil de până în trei ani trebuie transportat în acest scaun auto, omologat. Copiii mai mari de 3 ani şi până în 12 ani nu mai au nevoie de acest scaun special, dar nu au voie să stea pe locul din dreapta - faţă. Pentru că da, cei mici care sunt fixaţi cu centuri în scaunele auto pot sta pe locul din faţă, dar numai după ce airbagul a fost dezactivat.

Revenind la cei mai mari, este obligatoriu să poarte centura de siguranţă, chiar dacă vorbim de locurile din spate. În caz contrar, şoferul este sancţionat cu 5 puncte amendă. Precizăm că minorii surprinşi în imaginile de la Constanţa se aflau pe locurile din faţă fără a fi vorba de acele scaune speciale.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Razvan,copiii tai,nu sunt ai tai.I-am facut eu cu nevasta-ta.
0
0
Probabil nu-s ai lor.La fel as face si eu daca as sti ca nevasta-mea i-a facut cu altul.
8
0
Exista legislatie si daca se aplica ferm si constant ,este suficient,indiferent daca unii cu capul in unghiuri drepte fac gura. Sunt oameni care nu au destula minte sa-si protejeze proprii copii si care sunt si agresivi in trafic. Cu amenzi si altepedepse imediate se mai poate imputina numarul faptelor oribile. De vorba buna oricum nu sunt capabili sa inteleaga,e mult prea greu pentru tipul ala de indivizi.Efectiv nu-i duce capul.
5
0
Sa se autosesiseze Autoritatea pentru drepturile copiilor, datorita faptului ca se pune in pericol viata si sanatatea copiilor, chiar de catre asa zisi " parinti"!! Sa fie decazuti din drepturile parintesti si atunci sa vedem cine mai este inconstient sa faca asa ceva??
11
3
poitia cand demareaza o actiune sa invete pietonii cum se traverseaza? prima data cu un avertisment apoi sa treaca la sanctiuni! nu mergi pe trotuar si deodata iti vine sa treci strada si nici nu te uiti! nu,nu asa! vii,te opresti pe trotuar te uiti si daca masina are timp sa opreasca treci nu cand e la 1 m de tine,lasa ba ca opreste fraierul! nu asa!
17
2
parinti care isi pun copiii in pericol avem si in comuna Costinesti fratii Balan Alexandru si Virgil .Parinti care detin un parc auto cu nr.X-CT-PXO incepand de la autoturism ,duba,vola,buldo,pana la camioane de diferite tone .Copilul lui Virgil in varsta de 7 ani conduce ATV-ul de doi ani .
10
3
Asa se intampla cand in viata unora caruta a fost inlocuita de autoturism. Prima generatie la volan.
17
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614