REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Nemuritorii din Canale! Administratorii ACN bifează al şaptelea ministru sub care lucrează la negru

Nemuritorii din Canale! Administratorii ACN bifează al şaptelea ministru sub care lucrează la negru

Replica API 29 iulie 2015 | 00:21 652

Revocaţi în mai 2013, aflaţi încă în funcţie

Revocaţi în mai 2013, aflaţi încă în funcţie

Daniel Georgescu

Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile (CN ACN) SA Constanţa este, de departe, cea mai stranie firmă de stat din România, atunci când ne referim la conducerea sa. ACN este şi în ziua de azi condusă de un Consiliu de Administraţie (CA) numit în octombrie 2012 şi revocat încă din mai 2013, dar membrii acestuia au rămas bine mersi în funcţie, ilegal, profitând de instabilitatea de la vârful Ministerului Transporturilor. Pare incredibil, dar Daniel Georgescu & co bifează al şaptelea ministru consecutiv sub care conduce, la negru, o companie de stat. Şmecheria de care dau dovadă ar trebui să ajungă obiect de studiu, în condiţiile în care în curând se face un an de zile de când ei înşişi tot anunţă revocarea CA şi numirea unor noi membri. Rezultatul? Georgescu & co rezistă.

Consiliul de Administraţie de la ACN a convocat pentru 19 august Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), cu următoarea ordine de zi: numirea membrilor CA, revocarea mandatului membrilor CA ca urmare a numirii noilor membri, aprobarea formei contractului de mandat. Foarte curajoasă mutare, dacă respectiva ordine de zi n-ar fi aceeaşi, până la ultima virgulă, cu cea de la AGA de pe 6 iulie 2015. Şi dacă schimbarea administratorilor nu s-ar fi regăsit pe fiecare ordine de zi AGA din octombrie 2014 până în ziele noastre, cu acelaşi rezultat: administratorii rezistă, leafa merge. Reamintim că actualii administratori ai ACN trebuiau schimbaţi încă din mai 2013, când ministrul de atunci al Transporturilor le-a respins planul de administrare a companiei. Conform legii, acest lucru echivalează cu schimbarea imediată a administratorilor, măsură logică, din moment ce patronul, acţionarul majoritar, nu a fost de acord cu planul propus de angajat, adică administratorul, pentru felul în care urma să fie manageriată firma. O situaţie identică a fost la Oil Terminal, de pildă, în decembrie 2014, când membrii CA în funcţie au fost revocaţi şi înlocuiţi cu alţii, după ce AGA le-a respins planul de administrare. La Oil Terminal s-a respectat legea, la Canale a dus-o probabil Dunărea în mare, din moment ce o companie de stat este condusă de mai bine de 2 ani la negru. Între timp, nu unul, nu doi, nici măcar trei, ci nu mai puţin de 7 miniştri s-au perindat pe la Transporturi: Ovidiu Silaghi, Relu Fenechiu, Ramona Mănescu, Dan Şova, Ioan Rus, actualul Iulian Matache, dar şi interimarul Victor Ponta. Nemuritorii din Canale au însă un noroc incredibil, croit cu un talent politic de mare rafinament pe măsura unei birocraţii obscene, ţinând cont de faptul că mai mulţi miniştri chiar îşi puseseră în plan schimbarea administratorilor de la ACN: Relu Fenechiu le-a respins planul de administrare, dar n-a mai apucat să-i schimbe presat de condamnarea la închisoare, Ramona Mănescu declara, pentru „Replica”, faptul că urma să schimbe conducerile de la ACN şi de la port în momentul în care a pierdut mandatul, după desfiinţarea USL, iar Ioan Rus reluase şi el procedura de schimbare a administratorilor la negru ai companiei de stat constănţene, dar nici el n-a mai prins un CA nou, din motiv de gură spartă, care i-a adus demisia. Dar să nu-i uităm şi pe actorii principali ai acestei frumoase poveşti de management de stat românesc, spre învăţătura celor care vor să fie la fel când se fac mari: Aurelian Mircea Radu Trifa (preşedinte al CA), Daniel Georgescu (director general şi consilier local PSD), Cornel Panait, Ştefan Alexandru Frangulea, Mugur Popescu, Călin Adrian Meteş şi Florian Frăsineanu.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614