REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Nesimţirea ANR: agenţiile de crewing care au abandonat marinari, autorizate şi pentru 2014

Nesimţirea ANR: agenţiile de crewing care au abandonat marinari, autorizate şi pentru 2014

Replica API 15 ianuarie 2014 | 00:00 804

Chiar dacă există şi o recomandare a Ministerului de Externe

Chiar dacă există şi o recomandare a Ministerului de Externe

Absolut toate agenţiile de crewing care au abandonat, numai anul trecut, câţiva zeci de marinari români pe nave arestate în Asia sau Africa, au primit autorizaţii, fără nici un fel de probleme, şi pentru 2014, de la Autoritatea Navală Română (ANR). Astfel, agenţii precum Royal Intel, Bright Balkan Shipping Services, Primera Maritime şi Standard Shipping, care au abandonat anul trecut aproape 50 de navigatori pe navele Aqua Hercules (arestată în Turcia), Olympus (Egipt) şi RM Pioneer (Malaezia), figurează, bine mersi, pe lista societăţilor de crewing autorizate de ANR la data de 01.01.2014. Oficialii autorităţii par a fi pierdut orice contact cu realitatea, din moment ce n-au sesizat nici o neregulă în activitatea agenţiilor de mai sus, în ciuda mediatizării intense a cazurilor, inclusiv de către Guvern. Practic, respectivele agenţii pot să facă orice, eventual să-i împuşte pe marinari în faţa sediului, că autorizaţia de la ANR este sfântă şi vine în orice condiţii.

Reamintim că Ministerul Afacerilor Externe (MAE), care a făcut eforturi serioase, din bani publici, pentru repatrierea românilor de pe nava arestată în Malaezia, a recomandat "marinarilor români care doresc să lucreze pe nave ale unor proprietari şi / sau armatori străini, să se informeze în prealabil asupra situaţiei în care se află navele, asupra litigiilor comerciale în care acestea sunt implicate şi să se angajeze prin intermediul unor agenţii de crewing cu o bună reputaţie (care nu au trimis marinari pe nave reţinute, sechestrate sau arestate), acreditate de Autoritatea Navală Română". Total neinteresant pentru ANR, care a prelungit, iată, autorizaţiile agenţiilor ce şi-au abandonat marinarii pe RM Pioneer, în Malaezia, oficialii instituţiei constănţene având, probabil, o accepţiune proprie şi originală a termenului de "bună reputaţie". După cum arătam şi în numerele anterioare, Royal Intel este deţinută de grecul Christos Gemenetzidis, Bright Balkan Shipping Services aparţine, teoretic, grecilor Georgios Stefanou şi Dimitrios Stefanou, în realitate firma fiind condusă de avocata Mihaela Antoanela Scrieciu (care are şi agenţia Shipcare Services, de asemenea autorizată de ANR), Primera Maritime este patronată de Lucian Răzvan Albu, iar Standard Shipping este proprietatea lui Nicolae Szaiff. Fără doar şi poate, acestea nu sunt singurele agenţii de crewing autorizate de ANR care şi-au abandonat marinarii pe nave arestate, dar au avut "norocul" de a li se face atâta publicitate în urma cazurilor din Turcia, Egipt şi Malaezia, în care s-a implicat şi MAE. După cum arăta "Replica", în exclusivitate, agenţiile de crewing au instalat o veritabilă omerta în privinţa marinarilor abandonaţi în străinătate. Situaţia lor este ţinută la secret, iar cei care au tupeul de a se plânge de foame, arestaţi cu lunile, în mizerie şi fără apă, electricitate sau bani, nu mai prind, pe viitor, contracte de lucru. Potrivit informaţiilor noastre, există, la propriu, o listă neagră a navigatorilor care au făcut probleme agenţiilor, mafia din domeniul crewing continuând să trimită români pe nave arestate şi să prospere, încurajată de lipsa de reacţie a ANR. Evident, mult mai normală ar fi întocmirea unei "black list" a agenţiilor neserioase, prin care ANR să protejeze navigatorul român, iar statul să prevină astfel cheltuielile şi eforturile pentru repatrierea cetăţenilor săi.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367