REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Nici un parlamentar de Constanţa NU S-A DERANJAT să marcheze Marea Unire în faţa Prefecturii!

Nici un parlamentar de Constanţa NU S-A DERANJAT să marcheze Marea Unire în faţa Prefecturii!

Replica API 2 decembrie 2015 | 08:47 343

Ziua Naţională, sărbătorită în judeţ

Ziua Naţională, sărbătorită în judeţ

La împlinirea celor 97 de ani de la Marea Unire, românii din toată ţara au sărbătorit Ziua Naţională a României. Adunarea Naţională de la Alba Iulia a reunit peste 100 de mii de oameni din toate colţurile ţării, pentru a consfinţi în mod liber făra nici un fel de constrângere hotărârea de unire cu patria mama. Într-o atmosferă de puternic entuziasm popular, Marea Adunare naţională a proclamat unirea tuturor teritoriilor.

Momentul a fost marcat la Constanţa printr-un ceremonial religios şi militar pe platoul din faţa prefecturii. La eveniment au fost prezenţi primarul interimar Decebal Făgădău, prefectul judeţului Constanţa, Ion Constantin, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa Cristian Darie, Muftiul Murat Iusuf, inspectorul-şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, colonel Constantin Dima, inspector-şef lt. col. Daniel Petrov, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“, generali, revoluţionari, ofiţeri, zeci de cadre din Armată şi sute de constănţeni. În schimb, la acest eveniment nici un parlamentar nu s-a deranjat să facă act de prezenţă.

Constanţa s-a pregătit pentru sărbătoarea Zilei Naţionale a României cu decoruri specifice. Constănţenii care au trecut pe Bulevardul Tomis au fost încărcaţi de un sentiment patriotic: bulevardul a fost împodobit, de la un capăt la altul, cu steaguri tricolore cu ocazia zilei naţionale a României. Manifestaţia din faţa Prefecturii a început în jurul orei 10:00 cu slujba oficiată de Înalt Prea Sfinţitul Teodosie şi a continuat cu discursurile oficialităţilor locale şi a invitaţilor. După terminarea ceremonialului IPS Teodosie a adresat următorul mesaj: „Iubiţi credincioşi, suntem în Ziua Naţională în care trebuie să vibrăm cu toţii, pentru că fiecare dintre noi suntem parte din poporul care cinsteşte această zi.

Ţara s-a întregit şi românii s-au unit la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia. A fost idealul de veacuri al înaintaşilor noştri.. S-a împlinit cu multe jertfe, de aceea rugăciunea ce se citeşte la acest moment de slujire ne adduce aminte de istoria frământată, zbuciumată, dar şi glorioasă a poporului nostru. Sunt bucuros că aici suntem împreună, români, turci, tătari şi alte naţionalităţi. Cu toţii suntem ceteţeni români şi simţim româneşte, de aceea rugăciunea s-a adresat lui Dumnezeu pentru toţi din toate etniile şi credinţele, deoarece acesta ne-a lăsat să locuim aici împreună. Vreau să felicit pe toţi românii, pentru că toţi suntem o familie. La mulţi ani!”.

După acest mesaju, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, general locotenent în retragere Constantin Gheorghe a adresat şi el urările cuvenite acestei zile. „Sărbătorim astăzi Ziua Naţională a României, ziua marii uniri, înfăptuită sub domnia Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria. O zi importantă pentru toţi cetăţenii români. Asociaţia Veteranilor, vă urează pe această cale un călduros LA MULŢI ANI!”.

Prefectul judeţului Constanţa, Constantin Ion, a dat citire mesajului premierului României, Dacian Cioloş: „Pentru fiecare în parte , dar şi pentru toţi împreună, ziua de 1 Decembrie, sărbătoarea noastră naţională, este un bun prilej de bilanţ. Este momentul în care ne putem întreba unde suntem, care sunt motivele pentru care suntem mândri de această ţară şi care este drumul pe care îl avem de urmat. Astăzi, de 1 Decembrie 2015, mai mult ca niciodată, acest drum pe care vrem să il urmăm este unul pe care trebuie să il facem împreună, guvern, autorităţi centrale şi locale, pentru că numai aşa se pot împlini aşteptările pe care oamenii le au faţă de noi, faţă de statul român.

Intrăm într-un an crucial pentru România, anul în care eforturile unui guvern independent se vor îndrepta spre cnstrucţia unui proiect de ţară coerent. Proiectul va viza modernizarea statului, crearea condiţiilor pentru folosirea superioară a tuturor resurselor de dezvoltare, fonduri europene şi bugetul României. Anul următor va fi un an în care va trebui să acceptăm schimbarea ca regulă, chimbarea prin care România poate profita de repornirea motoarelor dezvoltării sale sociale şi economice. Ca şi la 1 Decembrie 1918, şi astăzi după 97 de ani numai împreună putem reuşi. La mulţi ani, România Unită, la mulţi ani, români!”.

După acest moment, a început defilarea Gărzii de Onoare. Defilarea a avut loc pe bulevardul Tomis, pe tronsonul cuprins între Prefectură şi Statuia Lupoaicei din faţa Muzeului de Artă Populară. Şi oraşul Ovidiu a serbat Ziua Naţională. Aici au fost mai multe manifestări dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale a României. Acestea au început la Biserica Adormirea Maicii Domnului, unde în prezenţa primarului George Scupra, a consilierilor locali şi a reprezentanţilor instituţiilor din oraşul Ovidiu, s-a oficiat slujba de sfinţire a unui cozonac, realizat special pentru această sărbătoare, el cântărind aproximativ 82 kg. Evenimentul a continuat printr-un spectacol de muzică şi dans, precum şi o masă festivă. Acţiuni dedicate Zilei Naţionale au avut loc şi la Megidia, Năvodari şi Peştera, dar şi în alte localităţi.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614