REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Nicuşor Constantinescu, din nou ÎNCĂTUŞAT! A fost dus cu mascaţii la DNA şi află azi dacă primeşte mandat de arestare

Nicuşor Constantinescu, din nou ÎNCĂTUŞAT! A fost dus cu mascaţii la DNA şi află azi dacă primeşte mandat de arestare

Replica API 20 februarie 2015 | 19:45 349

Acuzat de abuz în serviciu şi coruperea alegătorilor

Acuzat de abuz în serviciu şi coruperea alegătorilor

Nicuşor Constantinescu a intrat, din nou, în vizorul DNA - Serviciul Teritorial Constanţa, fiind vorba de un nou dosar penal. Încă de la primele ore ale dimineţii de 19 februarie, procurorii şi mascaţii au efectuat percheziţii domiciliare în 19 locaţii situate în municipiul Bucureşti şi în judeţele Constanţa, Prahova şi Sibiu, din care una este sediul unei instituţii publice, respectiv Consiliul Judeţean Constanţa, iar restul sediile unor societăţi comerciale şi fundaţii. Printre acestea se numără Pavilionul Expoziţional, Fundaţia Fantasio, sediul firmei Mistral Tour, dar şi hotelul Flora din Mamaia. După mai bine de 6 ore de percheziţii, Nicuşor Constantinescu a fost condus la sediul DNA, cu mandat de aducere, după care a fost reţinut pentru 24 de ore.

Potrivit procurorilor DNA, cauza penală vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, asimilate celor de corupţie, infracţiuni electorale şi infracţiuni de serviciu, comise în perioada 2009 – 2013. Mai exact, oamenii legii au descins, în dimineaţa de joi, 19 februarie, la sediul CJC, la SC Passion SRL din Ploieşti, la Pavilionul Expoziţional din municipiul Constanţa, unde a fost vorba de SC Taste It Events & Catering, la hotelul Cupidon din Eforie, la sediul Mistral Tour, hotelul Flora, Fundaţia Fantasio cât şi în alte locaţii. Potrivit unor surse judiciare, Nicuşor Constantinescu este cercetat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, faptele desfăşurându-se în anul 2012, atunci când ar fi acceptat şi decontat o cotă de 23% din valoarea lucrărilor de împădurire şi pepiniere executate de RAJDP Constanţa, reprezentând cheltuieli indirecte, în loc de 18%, cât ar fi fost legal, fiind astfel plătită nelegal suma totală de 1.054.405,98 lei. Totodată, CJC ar fi efectuat plăţi nelegale pentru servicii de publicitate în cuantum de 2.520.550,25 lei către SC Combat Press SRL Constanţa şi SC Soti Cable Neptun SRL, fără ca aceste servicii să aibă legătură cu informaţiile de interes public şi transparenţa decizională, pentru care există obligativitatea comunicării din oficiu, ca informaţii de interes public. La mijloc ar mai fi vorba şi de lucrări de întreţinere curentă executate la drumurile judeţene, lucrări de împădurire şi pepiniere, Consiliul Judeţean decontând nelegal cota de 2,5% din valoarea lucrărilor realizate, reprezentând organizare de şantier, fără existenţa documentele justificative specifice organizării de şantier, faptă care a condus la plata nelegală a sumei totale de 498.942,82 lei. În plus, în sarcina lui Nicuşor Constantinescu a fost reţinută şi infracţiunea de conflict de interese, fiind vorba de contracte de prestări servicii încheiate cu SC Soti Cable Neptun SRL, la care asociat este Strutinsky Gabriel Sorin, efectuând plăţi din fonduri publice în temeiul acestui contract, în mai multe rânduri, în cuantum total de 9.623.170,43 lei, 12.936,92 lei, 91.809,60 lei, 166.830,84 lei, 346.302,37 lei şi 63.779,6 lei.

Producătorul general al TVR, Cristian Zgabercea, parte şi el din dosar

Pe timpul când Nicuşor Constantinescu se afla în SUA, aflându-se sub tratament, în iunie 2014, edilul de la malul mării aducea la cunoştinţa opiniei publice că producătorul general al TVR, Cristian Bogdan Zgabercea, l-a îngrijit pe preşedintele CJC o lună întreagă. Iată că la această dată şi Zgabercea ar apărea în dosarul instrumentat de DNA. Acesta ar fi anchetat pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu, întrucât, în anul 2012, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, prin întocmirea mai multor referate, l-a ajutat pe Constantinescu să plătească în mod nelegal suma de 5.094.836 lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii, finanţarea şi plăţile fiind efectuate de către unitatea administrativ-teritorială a judeţului Constanţa. Tot Zagbercea ar fi transferat suma de 900.000 lei, despre care cunoştea că provenise la săvârşirea unei infracţiuni de abuz în serviciu de către Constantinescu Nicuşor Daniel, la care participase şi el, către Fundaţia Culturală Thalia, în temeiul unor relaţii contractuale fictive, cu scopul disimulării originii ei ilicite. În dosar apare şi Moscu Sorina Gina Hortolomei, pentru că ar fi primit de la Zgabercea şi Fundaţia Fantasio suma de 350.730 lei, despre care cunoştea că provenea la săvârşirea unei infracţiuni de abuz în serviciu şi a furnizat documente nereale prin care a disimulat realitatea, creând aparenţa falsă a existenţei unor relaţii comerciale în baza cărora fusese achitată suma respectivă. Totodată, la datele de 14 şi 22 mai 2012, Constantinescu a plătit suma totală de 37.000 lei unor asociaţii din judeţul Constanţa, în scopul determinării membrilor şi apropiaţilor acestora să voteze listele unui partid politic, în cadrul alegerilor locale care au avut loc în data de 10.06.2012. Însă, faptele nu s-au oprit aici. Potrivit ordonanţei de reţinere, la data de 08.01.2015, acesta, în calitate de Preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a emis o dispoziţie prin care, în mod nelegal, a deposedat o persoană de atribuţiile funcţiei de director general al unei direcţii din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, totodată retrăgându-i acesteia dreptul de acordare a vizei de control. Prin aceasta, inculpatul i-a provocat persoanei respective o vătămare nepatrimonială a drepturilor şi intereselor legitime privind exercitarea atribuţiilor unui post pe care îl ocupase prin concurs, cât şi o pagubă patrimonială reprezentată de diminuarea salariului. Per total, Nicuşor Constantinescu este acuzat de abuz în serviciu (3 infracţiuni, din care 2 în formă continuată), constituire a unui grup infracţional organizat, coruperea alegătorilor (2 infracţiuni), conflict de interese (10 infracţiuni, din care 5 în formă continuată) şi tentativă la abuz în serviciu, în formă continuată.

Constantinescu, dus cu mascaţii la DNA Constanţa: „Sunt pregătit, am pamperşii, am periuţa de dinţi”

După mai bine de 6 ore de percheziţii, Nicuşor Constantinescu a părăsit sediul CJC, în jurul orelor 15.45, fiind dus la sediul DNA de către procurori şi mascaţi. Acesta a declarat că se aşteaptă să fie reţinut şi propus spre arestare. „Este o continuare a hărţuirii mele politice ca preşedinte al Consiliului Judeţean, a domnului primar Mazăre (Radu Mazăre – n.r.) şi a prietenului mei Strutinsky Sorin. Am semnat nişte contracte cu televiziunea Soti şi cu Telegraf, fapt pentru care şi domnul Mazăre a fost cercetat şi a primit neînceperea urmării penale de la domnul procuror de la DNA Bucureşti, acum doi ani de zile. Pentru aceleaşi lucruri sunt acuzat şi acum, abuz în serviciu, presupun, şi alte chestiuni similare, conflict de interese şi alte chestiuni din astea. Acum am un mandat de aducere la DNA Constanţa, unde mă voi duce să văd care sunt acuzaţiile exacte pentru că, până acum, doar prin discuţii am participat. Voi vedea ce se întâmplă, probabil că voi fi reţinut după cum văd. Mi-am luat bagajele la mine, sunt pregătit. Am pampersii, am periuţa de dinţi. Probabil că ne vedem mâine (vineri, 20 februarie – n.r.) la Tribunal”, a declarat Nicuşor Constantinescu la ieşirea din sediul CJC, înconjurat fiind de mascaţi. Ulterior a ieşit şi Cristian Darie, care nu a vrut să declare nimic. În schimb, vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir, a spus: „Activitatea CJC decurge cum decurge. Nu a fost practic o percheziţie. Pur şi simplu s-a ridicat un set de documente, personal nu ştiu despre ce este vorba, pentru că preşedintele CJC are interdicţie să ia legătura cu noi. Ştim că a fost un mandat de percheziţie şi că s-au solicitat nişte documente, care au fost puse la dispoziţie în totalitate echipei de la DNA care a efectuat percheziţia. Nu s-a umblat prin birouri, pur şi simplu, cu lista de documente de care aveau nevoie, s-a transmis la fiecare Serviciu în pare ce documente trebuie să copieze şi să pună conform cu originalul şi au fost predate. Nu ştiu ce vizau documentele, eu nu am participat efectiv, am stat în birou”, a declarat Cristinel Dragomir. După audieri, Constantinescu a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând ca astăzi să fie propus spre arestare.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367