REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Nicuşor Constantinescu, reţinut de DNA Bucureşti. Procurorii îl acuză de comiterea a 24 de infracţiuni

Nicuşor Constantinescu, reţinut de DNA Bucureşti. Procurorii îl acuză de comiterea a 24 de infracţiuni

Replica API 20 martie 2014 | 00:00 333

Mazăre spune că preşedintele CJC este bolnav de cancer şi trebuie să se opereze

Mazăre spune că preşedintele CJC este bolnav de cancer şi trebuie să se opereze

Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a fost reţinut aseară pentru 24 de ore de către DNA Bucureşti, iar procurorii anticorupţie îl vor prezenta azi Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă pe o durată de 30 de zile. Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, preşedintele CJC este acuzat de 3 infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Nicuşor Constantinescu a trimis din sediul DNA următorul mesaj, potrivit Neptun TV: "Am fost reţinut abuziv de DNA Bucureşti pentru 24 de ore, eu având cancer de prostată de gravitate 9 pe scara Gleason. Mâine voi fi la Tribunalul Bucureşti, dar am programare pentru operaţie şi trebuie să plec în Statele Unite, urgent". De menţionat că Nicuşor Constantinescu a declarat, în momentul ridicării sale, că "i se trage" de la omul de afaceri Marian Turbatu (investitor în eoliene). La rândul său, primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat că cei care au decis reţinerea preşedintelui CJC urmăresc să-l distrugă psihic pe acesta, în condiţiile în care Constantinescu se află sub tratament intensiv pentru cancerul de care suferă.

"Eu cred că de data trecută v-am spus că Nicuşor Constantinescu suferă de o boală foarte gravă. Din păcate, are cancer la prostată. Pe o scară de la 1 la 10, de gradul 9. Este într-un tratament de o lună şi jumătate, foarte dur, de reducere a testosteronului. Este programat la o operaţie peste o săptămână, în America. A fost la control, în Germania, cât şi la clinica oncologică din Turcia. Toate aceste date există la DNA şi toate înscrisurile medicale există la DNA Constanţa. Pe perioada acestui tratament, care este îngrozitor, care are nişte efecte mult mai dramatice decât cel de interferon, căci dă stări de depresie şi anxietate profunde, este recomandat să trăiască cât mai liniştit cu putinţă. Îl rog pe Dumnezeu să-i ferească de boala asta pe toţi cei care îl anchetează acum şi care vor să îl distrugă acum. Din punct de vedere uman, dacă tu ai toate documentele la tine la Parchet, că omul respectiv este bolnav de cancer şi că este sub tratament şi că este într-o fază extrem de înaintată a acestei boli, eu zic că maniera în care au acţionat, vrea să conducă la a-l distruge psihic, în nici un caz la aflarea adevărului", a spus Mazăre, potrivit Neptun TV.

Conform DNA, "din ordonanţa de reţinere întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora: "1. În perioada 2011 - 2013, Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a refuzat în mod repetat să pună la dispoziţia auditorilor Curţii de Conturidocumentele şi informaţiile solicitate, împiedicând astfel efectuarea a 3 controale incluse în programul de activitate al acestei instituţii. În această modalitate, a fost tulburată grav activitatea Curţii de Conturi, care s-a aflat în imposibilitatea de a-şi îndeplini principala atribuţie, respectiv verificarea modului în care au fost utilizate resursele financiare publice. Totodată, a fost creat un folos necuvenit Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, constând în faptul că activitatea sa a fost sustrasă verificării, în condiţiile în care fondurile de care a beneficiat RAJDP Constanţa din resursele publice în perioada supusă controlului au fost de peste 200 de milioane lei. Mai mult, există date că din aceste sume au fost efectuate plăţi nelegale, aspecte care impuneau lămuriri prin efectuarea controlului şi care fac obiectul unui alt dosar penal aflat pe rolul DNA. Sesizarea a fost înregistrată la data de 1 noiembrie 2012, ca urmare a unei plângeri penale formulate de Curtea de Conturi. Concret, acesta a împiedicat, în mod repetat, efectuarea controlului programat în cursul anului 2011, condiţionând prezentarea documentelor de comunicarea unei dovezi că respectiva acţiune de control figura în programul de activitate al Curţii de Conturi. Potrivit dispoziţiilor art. 5 din Legea nr. 94/1992 Curtea de Conturi are acces neîngrădit la acte, documente, informaţii necesare desfăşurării activităţii sale, entităţile auditate fiind obligate să-i transmită actele, documentele, informaţiile solicitate la termenele stabilite şi să-i asigure accesul în sedii. După ce informaţiile solicitate au fost transmise sub forma unui extras, Nicuşor Daniel Constantinescu a continuat să refuze efectuarea controlului, invocând faptul că nu i-a fost transmisă o copie a întregului program. Controlul care urma să se desfăşoare în cursul anului 2012 a fost împiedicat cu motivaţia că nu există acordul preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, refuz menţinut cu prilejul solicitărilor repetate formulate de auditorii publici ai Curţii de Conturi. Controlul programat în cursul anului 2013 nu s-a putut efectua datorită dispoziţiilor exprese ale preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, prin rezoluţii aplicate pe referatele întocmite de RAJDP Constanţa, fără a invoca vreun argument care să justifice această poziţie".

Preşedintele CJC, acuzat de prejudicierea cu 30.000.000 euro a două firme care voiau să ridice centrale eoliene

"2. În perioada 2007-2014, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa nu a respectat dispoziţiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 12 certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale şi generatoare eoliene, solicitate de două societăţi comerciale, prin aceste acţiuni producând un prejudiciu de aproximativ 30.000.000 euro. Mai mult decât atât, după ce instanţele judecătoreşti au dispus prin 9 hotărâri definitive pronunţate în perioada 2008 - 2011 ca preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa să procedeze la emiterea documentelor respective, acesta a refuzat punerea în executare a hotărârilor prin care era obligat să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu. Ulterior, printr-o altă hotărâre judecătorească s-a dispus ca preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa să plătească o amendă civilă pentru fiecare zi de întârziere, însă Nicuşor Daniel Constantinescu a continuat să nu îşi execute obligaţiile impuse de către instanţa de judecată. Toate demersurile de a obţine executarea silită a obligaţiilor preşedintelui CJ Constanţa au rămas fără efect, inclusiv datorită refuzului organelor fiscale de a executa penalităţile, astfel încât Nicuşor Daniel Constantinescu a lipsit practic de conţinut drepturile părţii vătămate, în ciuda recunoaşterii acestora în mod repetat pe cale judecătorească.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei. Menţionăm că inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel face şi obiectul unui alt dosar penal, pentru infracţiuni similare (comunicat nr. 11 din 15 ianuarie 2014 şi nr. 113 din 10 februarie 2014)". "Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie", se mai arată în comunicatul DNA. Nicuşor Constantinescu a fost ridicat ieri de DNA pentru a doua oară în acest an, dar de data aceasta de către procurorii structurii centrale. Alături de preşedintele CJC a fost ridicat şi dus la Bucureşti pentru audieri şi Adrian Gâmbuţeanu, şeful Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, dar şi doi contabili din cadrul CJC. Începând cu ora 06.00 a dimineţii de ieri, procurorii anticorupţie bucureşteni au efectuat percheziţii la sediul CJC, RAJDP, dar şi la locuinţa lui Nicuşor Constantinescu, situată pe strada Mihai Eminescu. Procurorii au fost interesaţi de corespondenţa CJC cu RAJDP Constanţa cu privire la controlul Curţii de Conturi, dar au cerut şi actele privind eliberarea unor avize la certificate de urbanism. De la domiciliul lui Constantinescu, mascaţii au plecat cu o imprimantă şi mai multe plicuri cu documente. În timp ce mascaţii mişunau prin curtea casei, soţia preşedintelui CJC, Codruţa, a părăsit domiciliul dar s-a întors în scurt timp. Întrebată dacă ştie despre ce este vorba, a răspuns că nu, dar că s-a speriat foarte tare. La ora 13.25, Nicuşor Constantinescu a părăsit casa, fără a avea cătuşe la mâini, însoţit de procurori, şi băgat în dubă, cu destinaţia Bucureşti, pentru audieri. "Nu ştiu nimic, nu mi s-a adus la cunoştinţă nici un fel de învinuire", a spus Constantinescu în timp ce se urca în maşină. În acelaşi timp, procurorii descindeau la RAJDP şi Consiliul Judeţean Constanţa.

Darie: "Trebuia să ni se dea timp să prezentăm documentele, nu să ţinem în priză atenţia românilor"

"O echipă de poliţişti din cadrul DNA Bucureşti s-a prezentat la sediul Consiliului Judeţean Constanţa pentru a solicita o serie de documente. Ni s-a prezentat mandatul de percheziţie. Conform procedurilor noului Cod Penal, dânşii nu mai fac percheziţia dacă noi prezentăm documentele. Toţi angajaţii Consiliului Judeţean, implicaţi în această acţiune, au găsit marea majoritate a documentelor. Sunt convins că le vom găsi pe toate şi le vom preda anchetatorilor din cadrul DNA Bucureşti. Sperăm ca astăzi (miercuri -n.r.) să se termine", a declarat vicepreşedintele CJC, Cristian Darie. Între timp, angajaţii CJC nu au avut voie să părăsească instituţia cu documente sau aparatură electronică. Activitatea instituţiei a fost practic blocată. "Nu prea intră lumea în instituţie. Sunt jandarmi la toate intrările. Nu se poate intra sau ieşi cu documente din instituţie. Practic nu se mai lucrează. Jandarmii sunt aici pentru păstrarea ordinii publice. Nu a fost nevoie să se acţioneze. Toată lumea colaborează şi încercăm să dăm răspunsuri la toate întrebările pe care anchetatorii le au", a explicat Darie. Reprezentantul CJC nu a putut preciza despre ce acte este vorba. "Sunt mai multe acte, din mai multe speţe. Nu ştim dosarul pentru care s-a cerut această percheziţie. Ştim doar că în paralel cu această acţiune se mai face o percheziţie la domiciliul preşedintelui Consiliului Judeţean, domnul Nicuşor Daniel Constantinescu, şi o altă percheziţie la Regia de Drumuri Judeţene. Până acum două săptămâni am avut o solicitare tot din partea DNA de a prezenta o serie de documente. Ştiu că s-au predat la DNA foarte multe dosare, toate documentele solicitate. Sunt convins că şi ceea ce s-a solicitat acum de la Regia de Drumuri şi Poduri, dacă ne-ar fi solicitat în scris, le-am fi dat fără să fie nevoie de o percheziţie. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Consiliul Judeţean. Dacă ni s-ar fi dat timp să pregătim absolut toate documentele, le pregătim şi nu ar fi fost nevoie de această acţiune în forţă, spectaculoasă, să ţinem în priză atenţia românilor", a conchis Darie.

Liliana CHIRU, Alexandra VASILE

Citeşte şi:

LINK

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218