REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Noul Cod Penal te „curentează” cu executare dacă eşti prins că furi de la ENEL

Noul Cod Penal te „curentează” cu executare dacă eşti prins că furi de la ENEL

Replica API 8 decembrie 2014 | 00:28 5657

La alegere: facturi, amenzi sau puşcărie

La alegere: facturi, amenzi sau puşcărie

Compania de distribuţie a energiei electrice a pus în nemumărate rânduri nervii clienţilor la încercare. Pentru penele de curent, românul onest nu are prea multe căi de atac, în sensul că un proces prin care ar putea primi despăgubiri pentru neplăcerile provocate de Enel poate dura o veşnicie, în condiţiile în care este greu de dovedit, spre exemplu, că o pană de curent ţi-a făcut scrum electrocasnicele.

De cealaltă parte, pentru categoria de „clienţi” prinşi furând de la Enel, legea e drastică, iar pedeapsa – cu executare. La nivel naţional (în baza protocolului de colaborare) Enel împreună cu reprezentanţi ai Poliţiei Române şi ai Jandarmeriei Române desfăşoară activităţi de identificare a persoanelor branşate ilegal la reţeaua de energie electrica sau a unor branşamente şi instalaţii electrice realizate artizanal. În toate cazurile depistate, se aplică sancţiuni contravenţionale, iar cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt de energie electrică. Pentru orice incident de acest gen se aplica prevederile Noului Cod Penal referitoare la infracţiunea de furt, coroborate cu cele ale legislaţiei speciale, respectiv Legea Energiei Electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, care la articolul 92 prevede următoarele: „(1) Deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcţionării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalaţiilor energetice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă; (2) Executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”. Referitor la acest subiect, dincolo de riscul condamnărilor cu executare (în cel mai fericita caz amendă), reprezentanţii Enel Dobrogea au ţinut să precizeze că „branşamentele ilegale şi instalaţiile electrice improvizate, pe lângă faptul că pun în pericol viaţa celor care le utilizează, pot fi oricând sursa unui incendiu de proporţii. Mai mult, astfel de branşamente perturbă buna funcţionare a reţelelor de distribuţie, determină situaţii de supraconsum şi sunt, de multe ori, cauza unor întreruperi frecvente în alimentarea cu energie electrică, afectând astfel şi consumatorii branmşaţi legal”. „Din păcate, astfel de tentative (de furt – n.r.) au loc chiar şi în zonele în care s-au executat recent investiţii pentru modernizarea completă a reţelei de energie electrică, astfel încât sunt deterioriate echipamente nou instalate”, au mai spus reprezentanţii Enel Distribuţie Dobrogea.

A.A.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
bucuresti, sector 3 , strada confederatiei nr.29, fura curent de 8 ani de zile.
5
0
La stefanesti ilfiv se rupe nu platesc tigani,toti stau cu ,cablurile pe stalpi
1
1
la cernavoda se fura curent pe strada calarasi.....la vasile georgian dorelian...de 2 ani fura curent la greu...ar fi cazu sa faceti un control.......
1
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218