REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.1° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Obligaţi să achite „contribuţia anuală” pentru biserici dacă vor preot la groapa mortului

Obligaţi să achite „contribuţia anuală” pentru biserici dacă vor preot la groapa mortului

Replica API 4 august 2015 | 23:32 8062

Tămbălău între enoriaşi şi clerici

Tămbălău între enoriaşi şi clerici

De mai mulţi ani, Biserica a intrat în gura opiniei publice pentru faptul că „nu plăteşte taxe” şi că „preoţii sunt plini de bani” pe care, evident, „nu îi declară”. Ştim cu toţii: vizita preotului acasă înseamnă nişte hârtii împinse în buzunarul slujitorului Domnului, că „aşa trebuie”. De altfel, orice serviciu bisericesc este contra cost şi, nu de puţine ori, la un preţ enervant de mare pentru o populaţie cu venituri demne de continentul african. În aceeaşi categorie intră şi „contribuţia anuală” pentru biserica din cartier. Unii mireni, conştiincioşi, o plătesc. Alţii, au prins boală şi mai mare pe oamenii Bisericii şi se revoltă.

Printre aceştia se regăseşte o familie din cartierul Abator, care susţine că s-a confruntat recent cu o situaţie inedită. A avut un deces în familie şi pentru că nu a achitat această taxă i s-a refuzat înmormântarea! Mai mult, a fost plimbată de la o parohie la alta, până când a găsit un preot dispus să oficieze slujba. Evident, contra cost, doar că a scăpat de taxa anuală. „Taxa asta e de 50 de lei pe familie şi de 25 de lei dacă stai singur. Se plăteşte anual. Dacă nu plăteşti, ţi se refuză serviciul pentru botez, nuntă, înmormântare şi aşa mai departe. Mai e o variantă. Dacă nu ai plătit, dar vrei să o faci, se rezolvă. Achiţi pentru anul în curs şi îţi face slujba. Eu nu am vrut şi m-au plimbat de m-au înnebunit. Şi e numai unde vor ei, e o adevărată reţea. Dacă vrei la preotul Vasile, nu se poate, şi se spune să mergi la Gheorghe şi tot aşa”, ne-a spus D.A., revoltată pe taxa pentru care nu avea nici o dispoziţie, dat fiind decesul în cauză, survenit în urmă cu aproximativ o lună.

Biserica: „Taxa nu este obligatorie! Oamenii să ni se adreseze, nu putem să aflăm din presă”

De partea cealaltă, reprezentanţii Bisericii vorbesc de o contribuţie, care nu este obligatorie şi, mai mult, nu poate fi un impediment pentru îndeplinirea serviciului religios. De altfel, apelul Arhiepiscopiei Constanţa pentru mireni este ca aceştia să le sesizeze cazurile, pentru a putea fi luate măsurile care se impun. „Nu poate să fie la modul general. Fiecare biserică, prin decizia, nu a preotului, ci a consiliului parohial din care fac parte şi mireni, adică şi oameni de rând, se fixează pentru bunul mers al bisericii o contribuţie. Nu este obligatorie. Dacă nu o plătesc, nu o plătesc, asta e... (...) Fiecare biserică are un consiliu parohial, format din credincioşi şi preot şi stabilesc nişte contribuţii care nu sunt obligatorii şi pe care le vor folosi pentru biserică, pentru curent, diverse cheltuieli. (...) Aceşti oameni care se plâng, de obicei, care au astfel de probleme, să se plângă şi la centrul eparhial! Dacă noi niciodată nu aflăm sau aflăm doar din presă, e foarte greu să luăm măsuri în cazurile în care ceea ce zic ei chiar se adevereşte! (...) Familia respectivă, bănuiesc, a vorbit cu un preot şi i-a refuzat, eh, nouă ne trebuie exact persoana respectivă, preotul care i-a refuzat, aşa dacă sun eu o să-mi spună preotul că nu e adevărat şi atunci nici la noi nu se confirmă. (...) De exemplu, părintele de la biserica „Sfânta Maria” chiar acum e la un caz social, îngroapă un caz social, unde a dat biserica 3.000 lei pentru femeie, să fie repatriată din Italia, altfel o incinerau acolo”, a spus purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Călin Gavrilaş, pentru „Replica”.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Buna, sa stiti ca la noi in Boian jud. Cluj se plateste 200 ron de familie
2
1
Biserica te vrea prost vrea doar banii tai
6
1
am cumparat loc de veci,,,acum ma obliga sa achit contributie pe fiecare an ,,,daca Domnul ma va lua la el peste 30 ani,,,acum platesc contributia100 plus gunoi25pe an .cit va fi acest loc pina mor?sint amenintata ca-mi va lua locul,,,cum e posibil daca deja este cumparat de 10 ani?unde are valoare actul de concesiune pe 99de ani???
3
0
La noi si la ora actuala se strange contributia parohiala de catre preot 50 lei de familie. De ce de preot daca banii sunt pt biserica? De ce nu se da chitanta? De ce sa platesc daca el la mine nu vine cu boboteaza? NISTE EXCROCI!!!
10
2
eu nu sunt de acord sa platesc scaunele din biserica. adica le-am cumparat o data si de atunci in fiecare an se percepe o taxa pentru scaune. este adevarat ca este trecut numele fiecaruia pe el, dar nu trebuie hranite. asi vrea sa deschid aceasta discutie dar mai intai sa ma sfatuiti daca am dreptate. multumesc !
9
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218