REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Parlamentarii scapă de conflictul de interese; ce spun deputaţii constănţeni şi cum reacţionează aleşii locali găsiţi incompatibili

Parlamentarii scapă de conflictul de interese; ce spun deputaţii constănţeni şi cum reacţionează aleşii locali găsiţi incompatibili

Replica API 11 decembrie 2013 | 00:00 222

Modificări interesante la Codul Penal

Modificări interesante la Codul Penal

Parlamentarii din Comisia Juridică a Camerei au introdus câteva amendamente la Codul Penal care îi scot din categoria funcţionarilor publici pe preşedintele ţării, pe parlamentari şi profesiile liberale. Această modificare apare în Amendamentele asupra proiectului de Lege pentru abrogarea art. 741 din Codul Penal. Legea a fost votată în plenul Camerei Deputaţilor, care este cameră decizională, a anunţat, ieri, EVZ.ro. Miza, conform HotNews: prin scoaterea parlamentarilor din rândul funcţionarilor publici, aceştia nu vor mai putea fi cercetaţi de DNA sau Parchet pentru fapte de corupţie care se aplică funcţionarilor publici, cum ar fi abuzul în serviciu, dar şi alte fapte cum ar fi conflictul de interese. Modificările au fost facute luni noapte, într-o şedinţă netransparentă a Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor. Preşedintele Traian Băsescu a anunţat deja că nu va promulga legea.

Pretextul pentru modificarea Codului Penal a fost o iniţiativă legislativă din 2011, care prevedea eliminarea din Codul Penal a unei prevederi declarate neconstituţionale. Mai există un efect al modificătilor aduse Codului Penal. Potrivit HotNews.ro, acei parlamentari care şi-au angajat rudele pe cabinet (cele 19 cazuri sesizate de ANI la Parchet) vor scăpa de acuzaţii, fapta fiind practic dezincriminată. 14 cazuri nu vor mai fi trimise în judecată, iar celelalte cinci vor primi cel mai probabil achitare, beneficiind de legea penală favorabilă, susţin sursele citate. Modificările au suscitat critici şi acuzaţii din partea Opoziţiei, a preşedintelui Traian Băsescu, la care s-au adăugat comunicatele CSM şi DNA. "Deşi, conform prevederilor art. 38 alin 3) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii cu modificările şi completările ulterioare, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii avizează proiectele de acte normative ce privesc activitatea autorităţii judecătoreşti. Proiectele de acte normative în cauză au fost dezbătute de către Comisia juridică a Camerei Deputaţilor în lipsa reprezentanţilor Consiliului Superior al Magistraturii şi nu au fost transmise spre avizare acestuia", se arată în comunicatul CSM, în timp ce reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au ţinut să atragă atenţia că, prin modificările adoptate de Camera Deputaţilor se va ajunge în următoarea situaţie: "Parlamentarii trimişi în judecată pentru fapte de corupţie sau asimilate acestei infracţiuni ar putea să fie achitaţi, iar cei aflaţi în detenţie, prin condamnări definitive, ar putea fi puşi în libertate". Pe lângă acestea, nu trebuie omis nici aspectul legat de ANI, dar pe care vi-l oferim într-o interpretare pe un ton mai puţin grav (se poate spune şi "dintr-un alt unghi"): cu modificările aduse la Codul Penal, parlamentarii nu mai pot fi asimilaţi cu funcţionarii publici, la fel nici preşedintele ţării şi alte categorii, în timp ce primarii şi consilierii (despre care se ştie că suferă cumplit din cauza incompatibilităţilor declarate de ANI) au fost uitaţi complet "din schemă".

Ce spun parlamentarii de Constanţa

"Avem câţiva parlamentari care au probleme cu ANI şi au vrut să scape... Primarii? Cred că au uitat de ei", ne-a declarat, ieri, un parlamentar, care însă nu a vrut să-i fie publicat numele, din motive pe care vă lăsăm pe dumneavoastră să le ghiciţi. Un alt parlamentar, chiar membru în Comisia juridică unde s-a dat "girul" pentru modificările legislative, Dănuţ Culeţu ne-a declarat: "Sunt de acord că parlamentarii nu sunt funcţionari publici. Sunt demnitari". Dar, adaugă deputatul, el a votat împotriva modificărilor: "După părerea mea, ANI a fost creată pentru a pune stavilă corupţiei. Nu putem să ne întoarcem în timp pentru a crea avantaje unor anumite categorii". La polul opus, deputatul PSD de Constanţa Titus Mircea Dobre susţine că a votat modificările la Codul Penal, el susţinând că: "La articolul 147 se face referire la funcţionarii publici. Noi, parlamentarii, suntem aleşi, nu funcţionari publici. Era această greşeală în lege, care trena, şi care a fost corectată. Nu înseamnă că de acum înainte parlamentarii au super-imunitate. Parlamentarii răspund în continuare civil sau penal...". Întrebat, în acest context, de ce au "omis" să scoată din categoria "funcţionărimii" şi aleşii locali, Dobre a răspuns: "Eu ştiu că la Comisia juridică modificarea conţinea şi primarii... La Parlament a venit fără, nu ştiu ce să spun...". În ceea ce-l priveşte pe liberalul constănţean Mihai Lupu, acesta a precizat că nu a fost la vot. "Nu am fost în sală. Nu am votat. Aş fi votat pentru, pentru că nu suntem funcţionari publici", a precizat deputatul, care a adăugat că a absentat de la vot întrucât se afla la o şedinţă a comisiei din care face parte.

Primarii găsiţi incompatibili, urări de "bine" pentru parlamentarii "deştepţi"

Continuând pe abordarea menţionată mai-sus, şi anume cea a "omiterii" aleşilor locali din modificarea adusă la Codul Penal, evident că reacţiile edililor constănţeni sunt de o "bucurie" nemăsurată. Tot aşteptând o măsură care să îi scape de incompatibilitatea în care se află cei mai mulţi dintre ei, vestea că parlamentarii "s-au pus la adăpost" nu a fost primită tocmai bine. Dintre aleşii locali contactaţi de "Replica", vă oferim câteva reacţii: primarul oraşului Eforie, Ovidiu Brăiloiu, a transmis deputaţilor, după măsurile adoptate ieri, "gânduri bune, ei sunt deştepţi". "Poate s-or gândi şi la primari", a conchis Brăiloiu. Un alt edil declarat incompatibil de către ANI, pentru că s-a aflat şi în AGA unei regii de interes local, Cristian Cârjaliu a declarat: "Să le fie de bine, să fie sănătoşi şi să le dea Dumnezeu minte multă". "Sunt unii care ajung sus, se uită apoi în jos şi văd un fierăstrău. Se întreabă: ce să fac cu el? Şi îşi taie craca de sub picioare...", a adăugat, cu tâlc, primarul comunei Agigea, Cristian Cârjaliu. Mult mai precaut s-a dovedit viceprimarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, care a declarat: "Nu am suficientă pricopseală pentru a comenta un subiect atât de complex. Şi aşa îşi dau cu părerea prea mulţi "specialişti", inclusiv gureşul suprem...".

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614