REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Patronii din Constanţa au introdus profilul de Facebook în criteriile de angajare!

Patronii din Constanţa au introdus profilul de Facebook în criteriile de angajare!

Replica API 27 noiembrie 2015 | 00:31 429

Mare atenţie cum vă manifestaţi pe reţeaua de socializare

Mare atenţie cum vă manifestaţi pe reţeaua de socializare

Sursa foto: ut.ee/ Sursa foto: chron.com

Dacă sunteţi în căutarea unui job, ei bine, trebuie să fiţi cu mare băgare de seamă, pentru că profilul de Facebook a devenit mai nou un criteriu de angajare. Din ce în ce mai mulţi angajatori ţin cont de profilul de Facebook în procesul lor de recrutare. Asta se întâmplă şi la Constanţa, unde mai mulţi agenţi economici cer pe lângă depunerea CV-ului şi profilul de Facebook. Conform studiului realizat în luna aprilie a anului 2014 de agenţia Rogalski Damaschin Public Relations şi revista HR Manager, mai mult de jumătate (51,5%) dintre specialiştii în recrutare din Romania verifică profilele de Facebook ale candidaţilor pe care îi au în vedere în primele faze ale procesului de recrutare.

Astfel, 84% dintre specialiştii în recrutare iau în considerare ce tip de informaţii împartăşesc candidaţii, ce comentează şi ce fotografii aleg să publice. Deci, putem afirma că trebuie să avem mare grijă la ceea ce postăm pe reţelele de socializare, deoarece o simplă poză de la o petrecere, poate să ne reducă şansele la angajare. Întrebaţi despre acest nou criteriu de selecţie al anagajatorilor, mai mulţi constănţeni au spus că este un criteriu bun de selecţie.

„Consider că poate fi un criteriu bun, deoarece prin intermediul facebook-ului poţi observa locurile frecventate de persoana în cauza, poţi constata programul zilnic al acestuia, poţi observa tiparul persoanelor cu care are contact, cât de activă este persoana în cauză”, a declarat pentru cotidianul „Replica”, Diana Neaţă, masterandă la comunicare.

„Profilul de Facebook poate fi un criteriu de angajare bun având în vedere faptul că acesta este un spațiu public ce poate evidenția anumite trasături de caracter ale unei persoane. De exemplu postările fiecăruia dintre noi pot spune ce interese sau cunoștințe deținem. Pe de altă parte, profilul de Facebook poate fi și înșelător deoarece unii dintre utilizatori încearcă să braveze și să exprime păreri ce nu le aparțin ( citate celebre, dar pe care nu le înțeleg) doar pentru a părea mai mult decât ceea ce sunt”, a spus Irina Mirică, fotogarf.

„Da poate fi un criteriu, dar ce postezi pe Facebook, nu cred ca te definește 100%. Adică o să vezi la o persoană, ca îi place melodia nu știu care, că are o obsesie să pună poze cu pisici și că îi plac câteva seriale, nu e chiar tot ce poți zice despre acea persoană când o caracterizezi” a declarat Emilia Crețu, masterandă la comunicare. Trebuie să recunoaștem că într-o eră a internetului, oamenii ar trebui să țină cont că fiecare acţiune lasă o amprentă digitală, care-l poate urmări toată viaţa.

Mulţi dintre noi suntem direct răspunzători pentru datele pe care le facem publice pe site-urile de socializare, deoarece fiecare are dreptul să scrie doar dacă dorește anumite lucruri, cum ar fi: adresa de acasă, numărul de telefon. Cu peste 900 milioane de membri, din care peste 8,2 milioane de conturi numai în România, și un număr crescut de potențiali angajați care își petrec în medie 405 minute pe lună pe această rețea, este de înțeles de ce Facebook a devenit o resursă importantă pentru angajatori și recrutori.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108