REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
13.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Pe sistemul cartierului Henri Coandă, minorii "penali" vor fi ADUNAŢI în BURICUL Constanţei

Pe sistemul cartierului Henri Coandă, minorii "penali" vor fi ADUNAŢI în BURICUL Constanţei

Replica API 21 iunie 2017 | 10:16 465

PERICOL PUBLIC: au băgat cuţitul într-un copil!

PERICOL PUBLIC: au băgat cuţitul într-un copil!

Situația continuă să fie îngrijorătoare în ceea ce privește minorii infractori din Constanța, care fug din centrele de plasamet. În lege scrie că ei nu răspund penal până la 14 ani, iar reprezentanții DGASPC spun că nu au ce să facă pentru că și instituția aceasta funcționează tot după niște legi. Și totuși ar avea ce să facă, așa cum prvede și Legea 272/2004. Și sunt deja discuții pentru construirea Centrului de Orientare, Supraveghere și Sprijinire a Reintegrării Sociale a Copilului care a săvârșit fapte penale și nu răspunde penal. Dar unde credeți? Tocmai în buricul târgului, pe modelul cartierului social Henri Coandă. Și nu acum, ci peste 3 ani. Până atunci, minorii au început deja să aplice lovituri de cuțit!

Situațiile minorilor care aleg căile infracționale au tot fost aduse în atenția opiniei publice. S-a discutat problema centrului de plasament Delfinul de la Agigea, acolo unde tot mai mulți copii instituționalizați au terorizat, efectiv, locuitorii. Și situația este prezentă peste tot. Inclusiv în municipiul Constanța. Spre exemplu, Mocai M. și Maxum I. au 13 ani și sunt campioni în fapte penale. Aceștia ar trebui să stea la Centrul de pe strada Decebal din municipiul Constanța, dar fug și fură sau tâlhăresc.

Astfel, la data de 24.05.2017, ora 6.40, cei doi minori ar fi sustras suma de 3.300 de lei dintr-o sală de jocuri electronice, situată pe strada Nalbei din municipiul Constanța, după ce ar fi agresat o casieră.

Polițiștii constănțeni continuă cercetările. Amintim și faptul că, la data de 17.05.2017, cei doi minori, care erau fugiți dintr-un centru de plasament de la malul mării, i-ar fi sustras, prin violență, unei femei din Constanța, suma de 150 de lei, după ce ar fi pătruns în locuința acesteia prin escaladarea gardului. Mai exact, micii infractori au luat banii și când proprietara a apărut, ei au împins-o și au lovit-o. Polițiștii constănțeni continuă cercetările și în acest caz pentru documentarea întregii activități infracționale a autorilor.

Au înjunghiat un copil pentru că… nu le-a dat mingea! Unde ajungem, la crime??

Și acestea nu sunt singurele lor fapte. Potrivit informațiilor noastre, au comis circa 4 tâlhării în locuințe, adică au intrat în case peste oameni, i-au agresat și apoi au furat, au participat la mai multe furturi din societăți comerciale și furturi din locuințe și au agresat vârstnice pe stradă, cărora le-au furat bunurile. Femeile au fost împinse și au ajuns la spital cu mai multe fracturi.

De asemenea, au înțepat cu un cuțit un alt minor pentru că… nu le-a dat mingea. Din fericire, a fost vorba de o rană superficială. După ultima lor faptă nu s-a schimbat nimic. Aceștia au fugit iar din centrul de plasament. Au sărit de la etajul 1 și duși au fost. Nimeni nu știe unde sunt acum. Mai mult decât atât, au mai convins un minor să meargă cu ei. Numai că acesta și-a rupt piciorul când a sărit. Și, totuși, ce este de făcut?

"De ce nu se pun gratii la geam? Eu dacă am gratii înseamnă că mi-am îngrădit drepturile?"

Reporterii cotidianului Replica au purtat mai multe discuții cu reprezentanții DGASPC și mereu au primit același răspuns: nu există nici un temei legal în baza căruia să se poată acționa. Copiii nu pot fi încuiați în centre pentru că li se îngrădesc drepturile, spun aceștia. "Bun, dar supravegheați pot fi? Adică așa cum îmi cresc și eu copilul acasă: unde pleci? Nu pleci acolo, nu ai voie. De ce nu le pun gratii la geam? Adică, eu dacă am gratii, pentru siguranță până la urmă – să nu cadă copilul de la geam – înseamnă că-i îngrădesc drepturile?? Vă spun, stau în zonă și știu ce e acolo. Se aruncă totul pe chestia cu drepturile și nu se face nimic. De fapt, asta e problema: nu se face nimic. Dacă s-ar ocupa de educația lor și ar fi supravegheați nu ar ajunge aici. Sunt lăsați de capul pentru că... au drepturi. Așa se spune acum la: nu facem nimic", au declarat, pentru "Replica", locuitorii din zona străzii Decebal. Menționăm și faptul că Poliția are de urmat o lege, care prevede că minorii nu au răspundere penală până la vârsta de 14 ani. De la această vârstă, însă, până la împlinirea a 16 ani, ei răspund penal dacă se constată că au avut discernământ în momentul comiterii faptei, adică dacă au ştiut că fac un lucru rău, nepermis, şi şi-au dat seama de consecinţele lui. Aici intervine şi gravitatea faptei, cât şi alte elemente, ceea ce-i obligă pe oamenii legii,de multe ori, să-i cerceteze în libertate. Iar cei doi abia au împlinit 13 ani.

Alba – neagra: un fel de centru de reeducare, în BURICUL CONSTANȚEI!

Și chiar dacă reprezentanții DGASPC au tot spus că nu au ce face, că nu au un temei legal, iată, totuși, că există Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, care prevede și faptul că: "De măsurile de protecție specială, instituite de prezenta lege, beneficiază și e)copilul care a săvârșit o faptă prevazută de legea penală și care nu răspunde penal. Potrivit articolului 59 din aceeași lege, măsurile de protecție specială a copilului sunt: a) plasamentul; b) plasamentul în regim de urgență; c) supravegherea specializată!

Mai mult, potrivit Art. 72, (1) împrejurările care au stat la baza stabilirii măsurilor de protecţie specială, dispuse de comisia pentru protecţia copilului sau de instanţa judecătorească, trebuie verificate trimestrial de către direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului. Art. 73(1) Direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului sau, după caz, organismul privat autorizat are obligaţia de a urmări modul în care sunt puse în aplicare măsurile de protecţie specială, dezvoltarea şi îngrijirea copilului pe perioada aplicării măsurii.

(2) În îndeplinirea obligaţiei prevăzute la alin. (1) direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului sau, după caz, organismul privat autorizat întocmeşte, trimestrial sau ori de câte ori apare o situaţie care impune acest lucru, rapoarte privitoare la evoluţia dezvoltării fizice, mentale, spirituale, morale sau sociale a copilului şi a modului în care acesta este îngrijit.

Și iată că se discută despre înființarea Centrului de Orientare, Supraveghere și Sprijinire a Reintegrării Sociale a Copilului care a săvârșit fapte penale și nu răspunde penal. Există zvonuri că CJC deja a alocat fonduri, dar informația nu a fost confirmată de către Petre Dinică, directorul DGASPC, care ne-a declarat că totul este la nivel de discuții, dar că urmează să se construiască pentru că este prevăzut în noua organigramă.

Cert este că mai durează. Și, potrivit informațiilor noastre, se pare că va fi chiar pe strada Decebal, adică în centrul orașului. Pe modelul cartierului Henri Coandă. Că doar nu sunt locuri suficiente prin zonele limitrofe. Așadar, se vrea transformarea centrului de zi de pe Decebal..., dar tot în mijlocul urbei?

Citește și:

CINE IA MĂSURI?!? MINORII DIN CENTRELE DE PLASAMENT SPARG APARTAMENTE PE BANDĂ RULANTĂ!!!

Minorii care au tâlhărit o femeie au agresat și o angajată a unei săli de jocuri! Fug din centrul de plasament

Centrul de Plasament Delfinul, „pepinieră” de infractori?! Preşedintele CJC a mers în control inopinat!

ANCHETĂ LA AGIGEA: „Cadrele didactice ne BĂTEAU şi ne FURAU bunurile!”

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sa exista o lege prin care cine isi abandoneaza sau abuzeaza copilul sa nu mai aibe voie sa faca altul. pedepasa sa fie munca in folosul comunitatii la orfelinate. Se calaresc si fac copii pe care ii arunca. Catelele si pisicile nu fac asa ceva. ar fi bien ca si oamenii sa fie ca animalele numai ca sunt o specie degenerata. deci masuri impotriva celor care se inmultesc necotroloat si abandoneaza copiii.Nu e vina lor ca s-au nascut.
1
0
Oameni buni, nu suntem primii cu astfel de probleme. Haideti sa vedem cum altii mai fericiti ca noi fiindca au societati stabile au rezolvat aceasta problema. Propun ca exemple Elvetia. Nu Norvegia deoarece accepta prea usor un anumit tip de libertinaj... Ideea este sa ii facem membri utili societatii, Romaniei...
1
0
La Galesuuuuuuuu pe camp sa manance scoarta de copac.Reinfiintati scolile de corectie!
1
0
RROMland este patria tiganilor
3
0
Nu e mai usor sa ii dati pe mana mea?
7
1
Logic ar fi sa se construiasca in afara orasului .Dar este mai usor sa bulversezi orasul,decat sa faci ceva sanatos si usor de supravegheat.
10
0
LA MARGINEA ORASULUI!!!!!!!!!!!
13
0
ciorile sunt pasarile cerului ,,zboara si carae,,,cra,cra,
6
0
Locuiesc in centru si ii vad zilnic in grup de5_6 zona magtomis cu pliculete de iarba consuma si vind
10
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369