REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

PERCHEZIŢII la Constanţa! Surse: ar fi fost vizat şi biroul rectorului de la UMC, Cornel Panait

PERCHEZIŢII la Constanţa! Surse: ar fi fost vizat şi biroul rectorului de la UMC, Cornel Panait

Replica API 20 mai 2016 | 00:06 1618

Evaziune fiscală şi spălare de bani

Evaziune fiscală şi spălare de bani

Percheziţii de amploare în Constanţa, Bucureşti, Brăila, Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu, într-o cauză penală în care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani. Procurorii DIICOT au descins la locuinţele unor persoane fizice şi la sediile unor firme, iar la malul mării şi la sediul unei instituţii, fiind vorba despre un birou din cadrul UMC, cu menţiunea că activitatea Universităţii nu are nici o legătură. Se pare că vizat este chiar rectorul Cornel Panait, dar, momentan, urmărirea penală este asupra faptei, nu a persoanei!

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Constanţa împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime au efectuat un număr de 40 de percheziţii la locuinţele unor persoane fizice şi la sediile unor firme din municipiul Bucureşti şi din judeţele Constanţa, Brăila, Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu, precum şi la sediul unei instituţii din Constanţa, fiind vorba despre biroul rectorului Cornel Panait, din cadrul Universităţii Maritime, într-o cauză penală în care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani. Potrivit rectorului Cornel Panait, activitatea Universităţii nu are nici o legătură cu acţiunea oamenilor legii! „N-are legătură cu nimic din ceea ce înseamnă activitatea universităţii noastre. Mai mult de atât nu vă pot spune”, a declarat acesta pentru „Replica”. Potrivit informaţiilor noastre, se pare că el ar fi asociat în una din firmele vizate în anchetă. „În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2010 – 2011 membrii grupului infracţional au creat un mecanism fraudulos ce a constat în înregistrarea în evidenţele contabile ale unei societăţi comerciale având ca obiect principal de activitate achiziţia şi comercializarea de cereale, a unor facturi fiscale fictive, prin interpunerea scriptică a unor societăţi de tip conductă şi a unui număr de opt societăţi comerciale de tip fantomă. Contravaloarea facturilor era achitată prin transfer bancar din contul societăţilor beneficiare către conturile celor 8 firme fantomă sumele de bani fiind retrase în numerar, în baza unor borderouri fictive”, potrivit unui comunicat al DIICOT. Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că cele opt societăţi comerciale nu au funcţionat la sediile sociale declarate, nu au deţinut logistica necesară derulării unor tranzacţii cu cereale, nu au avut salariaţi, mijloace de transport, utilaje, spaţii de depozitare şi nu au depus declaratii fiscale. Valoarea prejudiciului cauzat bugetului general consolidat al statului este în sumă de 4.514.410 lei. La acţiuni au participat şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate din Constanţa, Bucureşti şi Brăila. Cauza a fost instrumentată cu sprijinul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614