REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

PNL-iştii şi foştii PDL-işti S-AU ÎNCĂIERAT pe decalogul integrităţii candidaţilor

PNL-iştii şi foştii PDL-işti S-AU ÎNCĂIERAT pe decalogul integrităţii candidaţilor

Replica API 8 decembrie 2015 | 20:54 445

Fuziunea la Constanţa funcţionează… brici!

Fuziunea la Constanţa funcţionează… brici!

Birourile reunite ale PNL Constanţa au votat sâmbătă, 5 decembrie, în unanimitate lista cu cele 10 criterii de integritate pentru candidaţii partidului, chiar dacă au existat şi opinii separate, ale colegilor din fostul PDL, a declarat ieri deputatul Gheorghe Dragomir. Copreşedintele PNL Constanţa a spus că au fost propuse trei variante de lucru: din partea sa- votarea decalogului articol cu articol, fără a-l modifica în vreun fel, cu excepţia modificărilor de formă, nu de fond, senatorul Puiu Haşotti a propus votarea în bloc a listei, eventual cu amendamente ulterioare, iar copreşedinta Sorina Tuşa venit cu varianta de a se discuta mai întâi şi modifica, eventual, fiecare articol în parte, propunere care a şi fost însuşită.

Conferinţa organizată de Dragomir a avut loc în contextul în care foştii pedelişti au avut grijă ca presa să intre în posesia unei înregistrăzi din cadrul şedinţei, lucru care a făcut valuri. În afară de imaginea puţin “şifonată” a lui Dragomir, interesant că s-a comentat şi despre primarul de la Peştera (independent), despre care copreşedintele PNL Constanţa spunea că a găsit soluţia pentru a nu fi acuzat de “nepotism”: ar fi divorţat doar de formă!

Trebuie precizat că votul filialei Constanţa era, oricum, pur consultativ, întrucât conducerea PNL va aproba această listă a criteriilor de integritate, în forma actuală, după cum a precizat Dragomir: „Acest decalog, clar, va fi votat şi va trece, chiar dacă nemulţumeşte unii colegi liberali”. Deputatul a spus că şedinţa a durat două ore şi jumătate: „Un birou destul de greu, cu peste 100 de membri şi invitaţi. E greu să dai dai satisfacţie tuturor celor prezenţi, pentru că fiecare are dreptul să-ţi exprime opinia”. Revenind la decalog, cele mai aprinse discuţii le-a stârnit punctul 10, legat de problemele penale ale candidaţilor.

Acesta are 4 prevederi: a) să nu fi fost condamnat definitive pentru o infracţiune de corupţie, pentru infracţiuni comise cu violenţă sau pentru alte infracţiuni cu intenţie; b) să nu fi început împotriva sa urmărirea penală pentru fapte de corupţie sau infracţiuni comise cu violenţă; c) să nu fi fost trimis în judecată pentru alte infracţiuni comise cu intenţie; d) să nu se afle într-o măsură preventivă- arest, arest la domiciliu sau control judiciar pentru orice infracţiune cu intenţie. Legat de aceste prevederi, unii liberali au cerut, nici mai mult, nici mai puţin, decât scoaterea din decalog a corupţiei. „Unii colegi din fostul PDL au cerut eliminarea corupţiei din criteriile de integritate pentru candidaţii PNL.

Nu s-a acceptat, fiind cea mai importantă cerinţă pentru curăţarea societăţii şi a clasei politice. Acest decalog va fi categoric votat şi toţi membrii PNL, de sus în jos, vor ţine cont de el. Ştiu că vor colegi supăraţi, ştiu că poate vom pierde voturi, dar trebuia făcut acest lucru. Dacă mai vrem să fim băgaţi în seamă ca partid, trebuie să ţinem cont de acest decalog, măcar atâta lucru putem face, ţinând cont de situaţia dramatică în care se află clasa politică. Este un pas pentru înnoirea clasei politice, prin care scăpăm de uscăturile din partid”, a declarat Gheorghe Dragomir.

Potrivit copreşedintelui PNL Constanţa, unul din cei care au cerut eliminarea corupţiei din criterile de integritate a fost George Măndilă, care a venit cu raţionamentul: „Ne costă la alegeri, trebuie să dispară”. Printre cei direct afectaţi de aplicarea acestor criterii de integritate sunt primarul din Cernavodă, Gheorghe Hânsă, care aşteaptă verdictul într-un proces, dar şi senatorul Christian Gigi Chiru, condamnat într-o primă instanţă, dar care „speră să aibă o hotărâre definitivă favorabilă la recurs şi atunci va avea dreptul să candideze”, a explicat Dragomir.

Ulterior conferinţei, şi liberalul Ovidiu Cupşa a dorit să transmită ceva, şi anume că el nu a spus în cadrul şedinţei de sâmbătă că „decalogul” ar fi de „teama presei”! Potrivit unor surse din fostul PDL, cel care ar fi comentat, cu amuzament, despre „teama de presă”, ar fi fost senatorul Puiu Haşotti şi consilierul Ionuţ Anghel.

Reacţia foştilor pedelişti

Una peste alta, declaraţiile lui Gheorghe Dragomir din conferinţa de ieri au inflamat spiritele foştilor pedelişti, care comentează că deputatul... „minte!”. „A existat o dezbatere, au fost propuneri, iar în final ele au fost votate în unanimitate. Dacă cineva nu era de accord cu eliminarea anumitor puncte din decalog, de ce nu s-a abţinut, de ce nu a existat măcar un vot împotrivă. Toţi au votat pentru, inclusiv domnul Dragomir, care acum umblă cu cioara vopsită”, a declarat un fost pedelist, care nu a dorit să îi fie făcut public numele. Contactată de Replica, Sorina Tuşa, copreşedinte al PNL Constanţa, a declarat că nu ştie de ce s-a exprimat George Dragomir în termeni precum „fost PDL”, de vreme ce în prezent, ca urmare a fuziunii dintre PDL şi PNL, există un „mare PNL”.

„Într-adevăr, au existat membri din rândul PNL Constanţa care au propus să fie eliminate b şi c de la punctul 10 privind corupţia. A existat o dezbatere, votul a fost unanim. Propunerile vor fi tranmise la centru, iar pe data de 11 decembrie va fi votată forma finală a criteriilor privind candidaţii PNL la alegeri”, a declarat Sorina Tuşa. Ea a admis că s-ar putea ca exprimarea lui Dragomir - „unii colegi din fostul PDL” - să fi fost una „nefericită”. „Este Partidul Naţional Liberal şi, de vreme ce la şedinţă, la dezbatere, s-a ajuns la un vot unanim, înseamnă că fuziunea este un success” şi nu sunt probleme la Constanţa, a mai spus Tuşa.

La rândul său, fotul pedelist George Măndilă a declarat că el nu face judecăţi de valoare şi că nu comentează declaraţiile lui George Dragomir. “Dânsul este copreşedinte al PNL Constanţa, este vector de imagine, poate convoca oricând o conferinţă de presă în care să transmită ce doreşte”, a spus Măndilă. Întrebat cine a propus la şedinţa de sâmbătă eliminarea anumitor puncte din “decalog”, Măndilă a spus că au fost mai mulţi membri PNL, că a fost o dezbatere “democratică” şi că în final toată lumea a votat “pentru”.

Şi senatorul Christian Gigi Chiru a comentat cele petrecute la şedinţa de sâmbătă, el afirmând că a fost prezent, însă s-a abţinut de la a participa la vot. “A existat consens la vot. Au fost colegi care au propus modificarea criteriilor transmise de la Bucureşti, nu pot spune în ce proporţie au fost de la PNL şi de la fostul PDL, însă în final toată lumea a votat pentru. Organizaţia, în întregul ei, a propus modificări privind criteriile”, a explicat Chiru.

Cristian ANTON, Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367