REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
6.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Poliţia Constanţa, dată în judecată de indivizi care au primit negaţie să poarte arme

Poliţia Constanţa, dată în judecată de indivizi care au primit negaţie să poarte arme

Replica API 27 noiembrie 2013 | 00:00 805

Cum se ţin în "frâu" periculoşii?

Cum se ţin în "frâu" periculoşii?

Atacul armat care a avut loc în cursul zilei de sâmbătă într-un hypermarket din capitală, o tânără rămânând fără un ochi iar alţi doi bărbaţi ajungând la spital, a adus în atenţia celor responsabili legea de deţinere a unei arme, la care, poate, că vor mai îmbunătăţi câte ceva având în vedere că îmbunătăţiri au fost aduse şi în perioada atacului armat de la coaforul Perla din Bucureşti. Însă, potrivit oamenilor legii din Constanţa, la orice mică abatere, permisul de port - armă se suspendă sau chiar se anulează. De asemenea, potrivit comisarului - şef Nicolae Simion, şeful Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Constanţa, persoanele care deţin o armă sunt controlate periodic.

În Constanţa sunt eliberate circa 1.800 de permise pentru armele letale, acestea fiind fie de vânătoare sau pentru apărare şi pază (folosite de magistraţi, poliţişti, consilieri, deputaţi, etc.) şi aproximativ 2.800 - 3.000 pentru armele neletale. În momentul în care se eliberează un asemenea permis, pe lângă procedurile de rigoare, după ce persoana a depus actele, se fac şi alte verificări. "Se fac verificări în sensul de a afla dacă respectiva persoană prezintă un pericol public. Da, pot spune că şi la Constanţa au fost respinse mai multe cereri pentru permisele de port - armă, tocmai din pricina acestor motive. Poliţistul din zonă ne-a spus că nu este de acord întrucât persoana respectivă a fost implicată în nişte altercaţii, spre exemplu, sau este mai violentă. Am ajuns în instanţă, bineînţeles, dar am avut câştig de cauză. Pot spune că 5-10% din cereri sunt respinse din diferite motive.", a declarat, pentru "Replica", comisarul - şef de poliţie Nicolae Simion, şeful Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa. Ca atare, înainte de eliberarea unui asemenea permis se fac cercetări riguroase, după care urmează acţiunile periodice de verificare, dar şi vizarea care are loc o dată la cinci ani. Atunci, practic, se reînnoieşte permisul, toată procedura de verificare fiind reluată. Însă, dacă între timp deţinătorul armei a fost implicat în anumite infracţiuni, acestuia i se suspendă automat dreptul de a mai purta o armă, deţinătorul fiind obligat să predea arma la armurieri autorizaţi. În caz contrar se alege cu dosar penal şi poate face chiar ani buni de închisoare. Revenind la acţiunile periodice de verificare, acestea se pot face şi la domiciliu. Spre exemplu, o persoană care deţine o armă cu acte în regulă trebuie să aibă şi un loc de depozitare adecvat, respectiv o cutie metalică, ţinută sub cheie, la loc ferit de copii, etc.. Cine credea că poate scăpa de aceste condiţii, pe motiv că oamenii legii nu au de unde şti ce e în casa sa, iată că s-a înşelat amarnic. Acesta se poate trezi oricând la uşă cu poliţiştii, care vin doar în control. Potrivit comisarului - şef Nicolae Simion, aceste controale se fac ori de câte ori este nevoie. Dacă persoana nu se supune controlului, va suporta consecinţele, în funcţie de situaţie. Însă, revenind la tragedia din Bucureşti, cel mai important pion este cel care deţine arma şi nu arma în sine, pentru că la un asemenea comportament agresiv, respectivul putea să vină şi cu un topor, după cum ne-a spus chiar un om al legii. De asemenea, este foarte posibil ca legea să fie îmbunătăţită, dat fiind faptul că ultima oară când s-a umblat la ea a fost în perioada când s-a tras cu arma într-un coafor din Bucureşti.

La Constanţa s-a îmbunătăţit relaţia cu publicul

Comisarul - şef de poliţie Nicolae Simion ne-a mai spus că se încearcă o îmbunătăţire a relaţiei cu publicul, motiv pentru care s-a şi înfiinţat un ghişeu unde oamenii pot veni pentru depunerea actelor, pentru depunerea cererilor de autorizare, de informare că şi-au schimbat domiciliul, cât şi altele. Acesta funcţionează în cadrul IPJ Constanţa, de pe bulevardul Mamaia, programul de lucru fiind următorul: luni - de la orele 9.00 - 12.00, miercuri: 13.00 - 16.00 şi vineri: 9.00 - 12.00. În plus, în perioada ce va urma, se va pune mare accent pe braconajul cinegetic, controalele în acest sens urmând a fi înteţite. De asemenea, începând cu 1 decembrie va începe şi acţiunea "Foc de Artificii" începând controalele din teren pe această latură.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614