REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Poliţia de Frontieră cumpără echipamente IT de la o firmă vizată într-un dosar de corupţie

Poliţia de Frontieră cumpără echipamente IT de la o firmă vizată într-un dosar de corupţie

Replica API 8 august 2015 | 00:00 1008

Proiect din fonduri europene

Proiect din fonduri europene

Poliţia de Frontieră cumpără echipamente IT pentru securizarea graniţei comune dintre România şi Bulgaria, cu bani europeni, de la o firmă controlată, prin interpuşi, de deputatul Sebastian Ghiţă, vizată într-un dosar de corupţie, tot cu fonduri europene, alături de alte firme din anturajul aceluiaşi politician. Chiar dacă suma este, de această dată, practic infimă faţă de contractele de zeci de milioane primite de-a lungul timpului de Ghiţă, tot trebuie admirată perseverenţa de care dă dovadă noua generaţie a băieţilor deştepţi. Echipamentele IT vor fi livrate inclusiv Gărzii de Coastă din Constanţa şi fac parte dintr-un proiect comun româno-bulgar pentru securizarea frontierei UE.

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) a atribuit pe 04.08.2015 contractul privind achiziţia de „echipamente si produse software pentru proiectul "HOME/2012/EBFX/CA/2018 - Schimbul de tablouri situaţionale între secţiunile de frontieră externă comună între România şi Bulgaria". Echipamentele vor fi livrate la sediul central din Bucureşti al IGPF, Garda de Coastă Constanţa, ITPF Giurgiu şi ITPF Timişoara. Potrivit descrierii IGPF, „contractul de furnizare are ca scop principal implementarea unui sistem securizat ce va asigura schimbul de tablouri situaţionale între secţiunile de frontieră externe comune între România şi Bulgaria. Componenţa sistemului:a. Echipamente de comunicaţii; b. Echipamente de videoconferinţă; c. Echipamente tip tablă interactivă (Smartboard); d. Software - Soluţie de poştă electronică securizată; e. Echipamente IT; f. Table magnetice”. Contractul în valoare totală de 122.900 de euro, fără TVA, a fost atribuit firmei Avitech Co SRL din comuna ilfoveană Voluntari, banii provenind din Fondul pentru Frontierele Externe - Comunity Actions 2012 şi de la bugetul de stat.

Avitech Co SRL este una din firmele care protejează cu ferocitate identitatea patronului său: asociaţi sunt trei off-shore-uri din Cipru, cu sediile la etajul doi al unei clădiri de birouri din Nicosia, iar administrator un gălăţean cu domiciliul în Bucureşti, complet necunoscut mediului de afaceri. Avitech Co a fost călcată în februarie 2015 de procurori, alături de surata 2K Telecom SRL, deţinută de Alexandru Ghiţă, fratele deputatului Sebastian Ghiţă, într-un dosar de corupţie privind proiectul guvernamental „Internet în şcoala ta”, finanţat de UE cu 33 milioane de euro.

Acum, Avitech Co, care are ca domeniu de activitate comerţul cu ridicata de componente şi echipamente electronice şi de telecomunicaţii s-a lipit şi de mărunţişul european pentru securizarea frontierei UE. Avitech Co SRL are ca asociaţii persoanele juridice cipriote Avitech Overseas Co Ltd, Eaglelink Corporation Limited şi Zonix Investments Limited, toate cu sediul declarat la etajul doi al clădirii Maria House, de pe strada Avlonos, din Nicosia, unic administrator al firmei din Voluntari fiind Anton Gabriel Roescu, de 41 de ani, din Tecuci, cu domiciliul în Bucureşti.

Legătura dintre Avitech şi Ghiţă, evidenţiată şi de un deputat, într-o interpelare adresată premierului Ponta

În februarie 2015, cotidianul.ro spunea că preşedintele Avitech este, potrivit site-ului companiei, Silvio Vitenstein, de 59 de ani. Între timp, numele acestuia nu mai apare pe respectivul site, dar informaţia a rămas captată în memoria google. Legăturile dintre Vitenstein şi Ghiţă sunt ascunse sub o ţesătură incredibilă de interpuşi şi off-shore-uri, dar a fost deja demonstrată atât de presa centrală, cât şi de procurori.

În martie 2015, chiar şi un deputat PNL, Mircea Cazan, îi adresa o interpelare primului ministru în care solicita lămuriri, în scris, despre cum a ajuns în 2012 deputatul Sebastian Ghiţă beneficiarul unui contract de 90 milioane de euro, pentru deservirea cu internet a zonelor rurale din România (proiectul Ro-NET), inclusiv prin intermediul lui Silvio Vitenstein şi Avitech Co, detaliind argumentat legăturile dintre aceştia. Avitech Co a derulat afaceri bizare şi cu fostul ministru de Finanţe Darius Vâlcov, pe când acesta era primarul Slatinei.

Presa centrală a prezentat pe larg cazul Centrului Cultural „Eugen Ionescu”, un spaţiu de 1.400 metri pătraţi pentru care Vâlcov a cheltuit 3 milioane de euro, pornind de la o estimare iniţială de 1 milion de euro. Între timp, Darius Vâlcov a fost eliberat, după ce a recunoscut acuzaţiile de corupţie aduse de DNA. Revenind la Avitech Co, firma din anturajul lui Sebastian Ghiţă care va securiza frontiera UE a declarat pentru anul 2014 o cifră de afaceri de 104.384.548 lei şi un profit net de 295.583 lei, cu 151 de angajaţi.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102