REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Poliţia Locală reia haina de gardian public

Poliţia Locală reia haina de gardian public

Replica API 7 decembrie 2013 | 00:00 1788

Ce pun la cale parlamentarii:

Ce pun la cale parlamentarii:

Un proiect de lege a fost depus spre dezbatere, la camera deputaţilor, cu privire la modificarea Legii Poliţiei Locale, la care au aderat şi poliţiştii din cadrul mai multor structuri ale MAI, semnând petiţia on-line. Este vorba despre schimbarea denumirii: gardieni publici în loc de poliţişti locali. Cu alte cuvinte, s-ar reveni la denumirea iniţială. Şeful Poliţiei Locale din Constanţa spune că nu are nimic împotrivă, doar că acest lucru ar implica mai multe costuri, fiind vorba de banii contribuabililor.

Poliţia Locală s-ar putea numi pe viitor "Garda Publică". Este vorba de un proiect de lege depus spre dezbatere publică, cu privire modificarea Legii Poliţiei Locale. Petiţia on-line a fost semnată de mai mulţi poliţişti din cadrul Inspectoratelor de Poliţie, care au spus că denumirea respectivă a creat confuzie în rândul cetăţenilor care a diminuat considerabil eficienţa acţiunilor Poliţiei Române. Despre această posibilă schimbare, şeful Poliţiei Locale Constanţa, Daniel Bratu, a spus că nu are nimic împotrivă. "N-am auzit de proiect, ştiam că exista la un moment dat pe internet o petiţie, dar nu ne deranjează în nici un fel. Că suntem denumiţi într-un fel sau altul, trebuie să ne facem datoria şi treaba. Din punctul meu de vedere chiar nu este nici o problemă. Atât timp cât atribuţiile sunt delimitate şi obligaţiile, chiar nu cred că are vreo relevanţă denumirea", a declarat, pentru "Replica", Daniel Bratu. Însă, nişte probleme tot ar interveni dacă s-ar aproba proiectul de lege, fiind legate de costuri şi de bugetul Constanţei, susţine Bratu. "Pe de altă parte ar interveni probleme pe latura financiară, pentru că noi avem uniforme inscripţionare cu această denumire, maşini, care ar trebui schimbate. Este vorba de buget, de banii contribuabililor, de alţi bani cheltuiţi. Da, această schimbare ar implica nişte cheltuieli ridicate", a mai spus Daniel Bratu.

Care sunt motivele?

Petiţia on-line a fost lansată pe internet în luna martie a acestui an, fiind intitulată: "Schimbarea denumirii de Poliţie Locală, respectiv poliţist local cu cea de Garda Publică respectiv gardian public.". Cât despre motive, acestea s-au referit la faptul că apariţia Poliţiei Locale a generat o serie de confuzii în rândul cetăţenilor ce a diminuat considerabil eficienţa acţiunilor Poliţiei Române cât şi a acestei instituţii aflată sub coordonarea primăriilor şi favorizează permanent apariţia şi săvârşirea unor abuzuri din partea unor angajaţi ai Poliţiei Locale, care se folosesc de confuzia apărută în rândul cetăţenilor. "Pentru cetăţeanul obişnuit, Poliţia Locală sau Poliţia Română reprezintă doar autorităţi ale statului, diferenţa dintre atribuţiile acestora fiind neclare chiar şi pentru o parte dintre specialişti. De asemenea, precizăm că în prezent a devenit o practică comună şi de notorietate faptul că majoritatea angajaţilor din cadrul Poliţiei Locale folosesc articole din uniforma Poliţiei Române, autoturisme cu inscripţii şi semnale speciale de avertizare identice cu cele ale poliţiei, întreţinând şi alimentând confuzia cetăţenilor. Considerăm că denumirea Poliţie trebuie să rămână exclusiv pentru Poliţia Română, iar Poliţia Locală să capete o altă denumire, cea propusă în proiectul de lege fiind de Garda Publică. În acest mod, actuala confuzie se elimină, fosta Poliţie Comunitară cu atribuţii sporite, actuala Poliţie Locală, fiind mai uşor de asimiliat de către comunitate sub aspectul competenţelor şi devine aproape imposibil de realizat confuzia cu Poliţia Română", erau motivele expuse la lansarea petiţiei online. Acum este vorba despre un proiect de lege, pus în dezbatere publică.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Politia Locala este o structura care intareste atributiile sau mai bine spus ceea ce ar trebuii sa demareze asa numitii politisti nationali. Ca sa fim sinceri un politst local este cu mult mai vizibil decat un national si la o analiza mai amanuntita veti vedea cu stupoare ca activitatea localilor este peste cea a nationalilor. Si hai sa nu injosim o structura de POLITIE pentru cativa care sfideaza legea. Sa nu generalizam si sa nu aratam cu degetul catre o institutie doar pentru ca unii nu isi fac treaba si nu se conformeaza legii.
1
1
ptr rks - nu am nimic de impartit cu nimeni, dar mai spune odata salariul unui politist local.......si iti spun ca, cu norma de hrana , trece bine de 3000 lei....sa ai o zi buna
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218