REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Poliţist de la Operaţiuni Speciale, „picat pe interceptări”! Devenise informatorul interlopilor

Poliţist de la Operaţiuni Speciale, „picat pe interceptări”! Devenise informatorul interlopilor

Replica API 17 iunie 2016 | 00:36 3077

Filipescu a făcut-o lată!

Filipescu a făcut-o lată!

Un poliţist din cadrul serviciului Operaţiuni Speciale a fost trimis în judecată pentru divulgarea de informaţii secrete de serviciu, el fiind pus sub control judiciar, după ce, în data de 6 iunie, cu ocazia cercetărilor procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, a fost şi reţinut pentru 24 de ore. Inculpatul George Lucian Filipescu deţine calitatea de ofiţer de poliţie, cu grad de comisar, în cadrul Serviciului Operaţiuni Speciale Constanţa, cu atribuţii pe linia prinderii în flagrant a suspecţilor. Prin urmare, la data comiterii faptelor de care este acuzat, deţinea autorizaţie de acces la informaţii clasificate, secrete de stat, şi avea obligaţia de a păstra confidenţialitatea informaţilor deţinute atât secrete cât şi nesecrete nedestinate publicului.

Potrivit anchetei însă, Filipescu a permis accesul la informaţii neautorizate mai multor persoane, între care şi personaje cunoscute ca interlopi, cu dosare şi condamnări penmtru fapte de violenţă. Potrivit anchetatorilor, Filipescu şi un controversat personaj din Constanţa (Marius Ursoi) au avut discuţii telefonice, una dintre ele referindu-se la alţi doi poliţişti care urmau să fie repartizaţi la alte structuri, în timp ce statutul instituţiei impune protejarea identităţii lucrătorilor de poliţie, chiar şi a sediului, încălcările acestei reguli de către un poliţist prejudiciind activitatea unităţii. Îndeletnicirile lui Filipescu au ieşit la iveală în momentul în care interlopul se afla pus sub supraveghere tehnică, activitate desfăşurată chiar de către unul dintre poliţiştii despre care inculpatul divulga informaţii! Cu alte cuvinte, Filipescu „a picat pe interceptări”.

Iată convorbirea de la dosar:

- „ FILIPESCU GEORGE : - Stai frăţioare, că am schimbat telefonul, cartela … cu alt telefon, că nu mai vrea muia asta de telefon, deloc”….

- FILIPESCU GEORGE : - Da de acela mic nu am auzit nimic, acela mic ştiu că merge cu … cu … cu maşina lu MARINICĂ – înţelegi ? Cu Mercedesul acela negru …( este vorba de deconspirarea unui ofiţer din cadrul Serviciului Antidrog n.n. )…

- FILIPESCU GEORGE : - Că fra-su vroia pe la crimă, dar Rapotan i-a dat la muie ( este vorba de divulgarea demersurilor ofiţerului F.I. de transfer la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa n.n.)….. acesta mic, vroia pe la mine ( este vorba de divulgarea statutului şi demersurilor lui F.I. de mutare la DOS n.n.) …

- Apelat – Da eu am crezut că voi ştiţi ceva, zic stai măi să-l întreb pe „F”, că F. e în breaslă.

- Apelat: - Acela mare a vrut să vină şi el la D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Constanţa. Ă.. ă.. a vrut să vină…..

- FILIPESCU GEORGE : - Da mă, mâncaţi-aş p… şi s-a pus frânuţa, aşa…..

- FILIPESCU GEORGE: - Aha.. Ia să ne interesăm!

- Apelat : - Bine fratelo . Hai, că te pup!”.

În mod procedural, poliţistul (unul dintre cei doi poliţişti despre care Filipescu oferea relaţii unui personaj din lumea interlopă) a informat procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa despre incidentul apărut. Revenind la momentul comiterii faptei, în prima convorbire reţinută la dosar, interlopul şi poliţistul-inculpat îşi confirmă unul altuia că ar şti că sunt interceptaţi, motiv pentru care prima convorbire este foarte scurtă.

Conştientizând că urmează să comită o infracţiune, susţin anchetatorii, inculpatul Filipescu schimbă telefonul şi cartela şi îl sună el pe martor după câteva minute. În aceste condiţii, inculpatul începe să îi furnizeze interlocutorului său informaţii nepublice legate de doi lucrători de poliţie cu care se poziţiona în stare de adversitate. Este vorba de informarea martorului despre demersurile de mutare a celui dintâi poliţist la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, iar a celui de-al doilea la D.O.S. – Serviciul Operaţiuni Speciale Constanţa, adică exact unitate la care lucra inculpatul.

În continuarea cercetărilor, procurorul de caz concluzionează că Filipescu nu avea nici un drept să divulge informaţii privind colegii săi, mai ales unor personaje cu activităţi infracţionale, şi nu poate avea „ca scuză” conotaţia unei activităţi des strângere informaţii, specifice muncii sale de poliţie, întrucât, din analiza interceptării telefonice, rezultă că de fapt că inculpatul Filipescu este informatorul interlopului şi nu invers.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614