REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Pompierul mort în misiune, condus pe ultimul drum. Detaşamentul de Pompieri Constanţa Oraş poartă numele lui Daniel Marius Fripis

Pompierul mort în misiune, condus pe ultimul drum. Detaşamentul de Pompieri Constanţa Oraş poartă numele lui Daniel Marius Fripis

Replica API 2 septembrie 2015 | 00:00 748

Arafat: A fost mai bine de 9 ani un exemplu de devotament şi profesionalism pentru toţi colegii lui

Arafat: A fost mai bine de 9 ani un exemplu de devotament şi profesionalism pentru toţi colegii lui

Durere ce nu poate fi exprimată în cuvinte, marţi, la înmormântarea plutonierului adjutant Daniel Marius Fripis! Tristeţea se citea pe feţele colegilor plutonierului, iar lacrimile membrilor familiei nu încetau să mai curgă. Trupul neînsufleţit al eroului Daniel Marius Fripis, mort la datorie, a fost depus la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, unde colegii, rudele şi apropiaţii i-au adus un ultim omagiu. Soţia lui Daniel Marius Fripis, răpusă de durere, a fost suaţinută tot timpul de membrii familiei. Militarul a fost plâns, marţi, chiar şi de oameni pe care nu îi cunoştea. „Am venit să-i aprind o lumânare. Nu-l cunosc, dar de când am auzit de tragedie, plâng neîncetat“, a declarat o bătrânică, de aproximativ 80 de ani.

Marţi, plutonierul adjutant Daniel Marius Fripis a fost condus pe ultimul drum. Trupul neînsufleţit al eroului a fost depus la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, unde colegii, rudele şi apropiaţii i-au adus un ultim omagiu. Slujba religioasă a început la ora 10.00., iar la ceremonie au participat colegi de-ai lui din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, dar şi din ţară, Gelaledin Nezir, directorul Direcţiei Secretariat de protocol al MAI, colonelul Nicolae Cornea, şef al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), cât şi secretarul de stat dr. Raed Arafat.

„La nici două săptămâni de când am condus pe ultimul drum un camarad poliţist, astăzi trăim alt moment greu pentru pompierii români, pentru camarazii şi familia sublocotenentului post mortem, Daniel Marius Fripis. A fost mai bine de 9 ani un exemplu de devotament şi profesionalism pentru toţi colegii lui. Ştiu că pompierii din Detaşamentul pe care-l conducea erau mândri că aveau un astfel de comandant. Am pierdut un om curajos, dedicat, am pierdut astăzi un erou“, a transmis dr. Raed Arafat, din partea vicepremierului Gabriel Oprea, după oficierea slujbei.

„Ca viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne, transmit întreg respectul şi aprecierea mea pentru camaradul nostru care a dovedit pasiune pentru această meserie atât de riscantă şi-mi exprim profundul regret pentru tragicul moment prin care trece familia, dar şi apropiaţii şi camarazii săi. Pentru soţia sa şi fiul său nimic nu poate alina pierderea suferită. Dar ştiu că, prin spiritul de solidaritate care-i caracterizează pe pompieri, aceştia îi vor fi mereu alături. Dumnezeu să-l odihnească în pace!“, a mai transmis dr. Raed Arafat.

„A fost un coleg pe care tot timpul puteai să te bazezi. Sunt mândru că sunt coleg cu Dan Fripis. Dumnezeu să-l odihnească, din partea mea şi din partea tuturor care l-au cunoscut, respect şi plec capul înaintea ta!“, a declarat unul din colegii lui Dan Fripis. Şeful statului, Klaus Iohannis, a conferit post-mortem Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, sublocotenentului Fripis Gheorghe Marius-Daniel.

Ordinul a fost înmânat familiei de către Raed Arafat. După ce Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a semnat ordinul prin care plutonierul adjutant Daniel Marius Fripis a fost avansat post-mortem la gradul de sublocotenent, în memoria sacrificiului şi devotamentului militarului căzut la datorie, Oprea a aprobat ca Detaşamentul de Pompieri Constanţa Oraş să poarte numele „Sublocotenent Fripis Marius Daniel“.

După slujbă, cortegiul funerar s-a oprit la cea care a fost a doua casă pentru militarul Daniel Fripis, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea”, acolo unde Raed Arafat a dezvelit placa comemorativă cu numele său. Apoi, cortegiul a plecat spre Cimitirul Eroilor, acolo unde pompierul Dan Fripis își va odihni somnul de veci.

Amintim că, sâmbătă dimineaţa, pompierul Daniel Fripis, în vârstă de 42 de ani, a auzit, pentru ultima dată, alarma. O butelie a luat foc în timp ce proprietarul unei case de pe strada Tabla Buţii încerca să o schimbe. În cel mai scurt timp, un echipaj de pompieri a intrat pe poartă şi s-a grăbit să intervină. Dan Fripis, comandantul echipei, s-a apropiat cu un furtun, fără să ezite, pentru a stinge butelia. Exact în acel moment s-a produs explozia. Suflul puternic i-a azvârlit casca de protecţie din cap, iar bucăţi mari de metal l-au lovit în faţă.

Dan Fripis era căsătorit şi era tatăl unui copil de 19 ani. Potrivit legii, băiatul său va putea urma cursurile Academiei de Poliţie fără a susține examen și fără să plătească vreun ban, drept ce-i revine prin prisma faptului că tatăl său a murit în misiune. Decretul face referire la toţi cei ce au murit în misiune şi la copiii lor.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102