REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.1° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Ponta se bucură când vede mai puțini turişti români în Bulgaria

Ponta se bucură când vede mai puțini turişti români în Bulgaria

Replica API 22 august 2015 | 00:00 487

Nu vrea să moară capra vecinului

Nu vrea să moară capra vecinului

Odată cu vremea rea de pe litoral din această perioadă a sosit și primul ministru al României, Victor Ponta. Acesta a avut, vineri, o întâlnire în stațiunea Mamaia cu reprezentanți ai mediului de afaceri din turism, reprezentanți ai autorităților centrale, locale și ai mediului politic. S-a discutat despre impozitul specific din turism, o dorință mai veche a Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR);

Codul Fiscal, implicarea autorităților centrale și locale în sectorul de turism atât la nivel național cât și pe litoral; impactul măsurilor luate de Guvern pentru sprijinirea economiei și a turismului în cursul anului 2015 sau chiar solicitarea FPTR de înființare a Ministerului Turismului. La întâlnire au participat premierul Victor Ponta; ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici; ministrul Economiei, Comerţului și Turismului, Mihai Tudose; parlamentarii constănțeni Nicolae Moga și Mircea Dobre; viceprimarul cu atribuții de primar al Constanței, Decebal Făgădău și prefectul Ion Constantin.

„Cineva trebuie să muncească în țara asta!”

La încheierea dezbaterilor, Ponta a simţit nevoia să spună că nu se află în vacanță, întrucât „cineva trebuie să mai și muncească în țara asta” și motivând de ce a spus că la Miami este mai ieftin decât la Mamaia. „Nu sunt în vacanță, că mai trebuie cineva să și muncească în țara asta! Așa m-a informat ministrul de Finanțe (Eugen Teodorovici, despre preţurile din Miami – n.r.), că el vine mai des la Mamaia.

Am o întrebare: dacă vreți să întrebați ceva serios, nu ratați ocazia!”, a spus Ponta, care a revenit la starea de spirit a întâlnirii, precizând ce idei și soluții are pentru turismul românesc și, implicit, pentru cel de litoral. „Am înțeles că reducerea TVA, nu doar la alimente, ci și la serviciile din turism, e o măsură bună, care începe să își facă efectele, în sensul că vara aceasta au crescut atât numărul persoanelor care au beneficiat, cât și, important pentru noi, au crescut sumele declarate.

Ceea ce înseamnă taxe mai mici, avem declarat mai mult și nu pierdem bani. Cei care făceau evaziune înainte dispar de pe piață, cei cinstiți se dezvoltă. Mai bine mai târziu decât niciodată, ideea voucher-elor de vacanță este extrem de bine primită și probabil efectul principal va fi simțit de anul viitor. Important e să avem și norme de aplicare din toamnă. Cer de fiecare dată asociaților din mediul privat, tuturor oamenilor de afaceri corecți, să ne sprijine în ceea ce am început și ce trebuie să ducem mai departe, anume lupta împotriva evaziunii fiscale, care e un cancer pentru orice societate.

Nu doar pentru că nu avem sau pentru că avem mai puține venituri la buget, ci, în primul rând, împarte lumea de afaceri în două categorii: ăia fraierii care plătesc taxe și băieții deștepți, șmecherii care nu le plătesc. Din punctul meu de vedere, combaterea evaziunii fiscale nu înseamnă doar bani mai mulți la buget, ci o viață economică cinstită, în care competiția se face având calitate și servicii mai bune. Mi-a fost prezentat și mie un impozit specific. S-a tot încercat introducerea sa pentru turism.

Un impozit specific, care să însemne proceduri mult mai simple, controale mai puține și competiție mai clară. Din punctul nostru de vedere, proiectul care se va depune ca inițiativă parlamentară, dacă respectă ceea ce am discutat, anume plafonul acela de 5 milioane EUR cifră de afaceri, duce la debirocratizare și taxe mai simplu de plătit sigur că îl sprijinim. Vreau să ne întâlnim mai departe cu mediul de afaceri din turism, chiar dacă vara turismul înseamnă litoralul Mării Negre.

Turismul în România trebuie să însemne mai mult, să avem turism și în orașele mari și la munte și în nordul Bucovinei, în Deltă..., iar din partea Guvernului: taxe mai mici, controale corecte și nu șicane, infrastructură mai bună. Vreau să văd cât mai mulți turiști români și străini în țara noastră, mai ales că avem o competiție pe care o știți. Niciodată nu mă bucur când moare capra vecinului. Am citit o știre că a scăzut cu 50% numărul românilor din Bulgaria. Acum, ce pot să zic? Nu pot să zic că am fost trist, mai ales că am citit și știrea că a crescut în România. Putem să ținem pasul cu competiția, cu Grecia, Turcia și celelalte țări din zonă, dacă avem taxe mici și servicii bune”, a spus Ponta.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218