REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Portul Constanţa face cheltuieli „pe blat” pentru vila pe care o deţine la Pârâul Rece

Portul Constanţa face cheltuieli „pe blat” pentru vila pe care o deţine la Pârâul Rece

Replica API 31 august 2015 | 00:00 1862

Între timp, Primăria Predeal îi cere să-şi achite taxele

Între timp, Primăria Predeal îi cere să-şi achite taxele

Portul Constanţa a cumpărat gaze de aproape 900.000 lei pentru centralele termice din proprietatea sa, una din destinaţii fiind impresionanta vilă pe care o deţine la Pârâul Rece, în Predeal. Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa a anunţat că a atribuit, pe 15.07.2015, un contract privind „Furnizare gaze naturale pentru centrale termice din Portul Constanţa, Stadionul Portul Constanţa şi clădire Pârâul Rece, Braşov”. La licitaţia organizată de APC s-a înscris o singură firmă, care a şi fost declarată câştigătoare. Astfel, GDF Suez Energy România SA Bucureşti va livra gaze pentru centralele din port, de la stadionul din Constanţa şi de la vila din Pârâul Rece în schimbul sumei de 835.388,7 lei, fără TVA.

Centrul de pregătire profesională de la Pârâul Rece al Portului Constanţa este un subiect foarte puţin mediatizat, deşi impozantul imobil, mare cât un hotel în toată regula, ar merita mai multă atenţie. Veche de zeci de ani, vila de la Pârâul Rece nu ar fi servit chiar tot timpul pentru perfecţionarea angajaţilor, spun surse din port. De fapt, au existat situaţii în care centrul a fost pur şi simplu închis, iar angajaţii companiei portuare au fost nevoiţi să-şi găsească loc de cazare prin înprejurimi, deşi şefii APC au dispus investirea permanentă de bani pentru modernizarea vilei.

În 2012, când portuarii au făcute grevă pentru demiterea directorului de atunci, Aurelian Popa, se spunea că acesta a cheltuit resurse importante pentru repararea şi dotarea vilei de la Pârâul Rece, fără motiv, însă, pentru că investiţiile nu erau necesare. Cu toate acestea, în mandatul lui Popa s-a schimbat centrala termică (o cheltuială de 8.000 de euro, la care se adaugă, iată, gazele cumpărate acum de la GDF Suez) şi s-au înlocuit gardul şi acoperişul.

Din motive neştiute, imediat după modernizarea vilei, centrul de pregătire a fost închis pentru angajaţii de rând ai APC, explicaţia fiind halucinantă: vila nu are apă! Informaţiile oficiale despre costurile vilei de la Pârâul Rece sunt şi mai puţine. Ultima referire apare în raportul de activitate al portului pentru anul 2011, când se exemplifică, la capitolul investiţii, următoarele: împrejmuire Centrul de pregătire profesională Pârâul Rece (modernizare)- 19.000 lei; sistem de detecţie, semnalizare şi alarmare automată în caz de efracţie- 5.000 lei.

De atunci, absolut nici o referire la vila de la Pârâul Rece, costurile de întreţinere ale acesteia fiind ascunse, an de an, la capitolul alte cheltuieli. Până la alte investiţii, Portul Constanţa trebuie să-şi achite şi taxele către autorităţile locale, Primăria Predeal amiţând decizie de impunere pentru impetuoasa clădire pe care o ţine ascunsă la Pârâul Rece.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218