REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Premieră neagră la Mangalia: activitatea Sanatoriului ar putea fi SISTATĂ!

Premieră neagră la Mangalia: activitatea Sanatoriului ar putea fi SISTATĂ!

Replica API 26 mai 2016 | 15:41 2087

Proces PIERDUT DEFINITIV!

Proces PIERDUT DEFINITIV!

Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Mangalia, bun de plată! Unitatea medicală a fost obligată la plata unei sume exorbitante, către o societate din Râmnicu Vâlcea, în urma unei colaborări ce s-a încheiat, deloc amiabil, în 2011. Astfel, SBRM a fost obligat de Tribunalul Constanţa la plata sumei de aproximativ 800.000 lei, reprezentând lucrări executate şi penalităţi întârziere, dar şi suma de 200.000 euro, cu titlu de daune morale. Decizia magistraţilor este definitivă! În aceste condiţii, activitatea unităţii medicale ar putea fi blocată!

SC Termosystem Services TSS SRL din Râmnicu Vâlcea are ca obiect de activitate instalaţii termice. A început colaborarea cu Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Mangalia la 21 august 2008, în baza unui contract de proiectare şi execuţie a proiectului de reabilitarea a sistemului de producere a energiei termice prin utilizarea surselor de energie termică regenerabilă, a cărui valoare a fost de 786.560 euro.

La acea dată, unitatea medicală era condusă de Laura Condur, fina lui Zanfir Iorguş. În anul 2011, deşi contractul nu ajunsese la final, a fost reziliat, la cererea directorului Condur, însă aceasta susţine că... nu a reziliat nici un contract!! Una peste alta, decizia nu a fost deloc pe placul reprezentanţilor societăţii, mai ales că nu au fost remuneraţi pentru serviciile prestate, fapt pentru care şi-au căutat dreptatea în instanţă, solicitând plata pentru lucrările executate, penalităţi de întârziere, dar şi daune morale pentru nerespectarea contractului. Acţiunea a fost depusă la Tribunalul Constanţa în ianuarie 2012.

Soluţie în favoarea SC Termosystem Services TSS SRL

În februarie 2015, Tribunalul s-a pronunţat în favoarea societăţii din Râmnicu Vâlcea. În sensul că a constatat reziliat contractul încheiat în 2008 şi a obligat sanatoriu la plata sumelor solicitate de SC Termosystem Services TSS SRL. Adică 800.000 lei, reprezentând lucrări executate şi penalităţi întârziere, 200.000 euro, cu titlu de daune morale. „Admite acţiunea principală în parte aşa cum a fost modificată şi în consecinţă: Constată reziliat de drept contractul nr. 3440/2008 încheiat între părţi din culpa exclusivă a pârâtei.

Obligă pe pârâtă către reclamantă la plata sumei de 599.741, 50 lei reprezentând lucrări executate. Obligă pe pârâtă către reclamantă la plata sumei de 244.392,99 lei cu titlu de penalităţi de întârziere aferente creanţei de 244.392,99 lei. Obligă pe pârâtă către reclamantă la plata sumei de 200.000 euro cu titlu de daune interese. Respinge ca nefondată cererea conexă. Obligă pe pârâtă către reclamantă la plata sumei de 34.824 lei cu titlu de cheltuieli de judecată“, se arată în minuta Tribunalului din 25 februarie 2015.

Sanatoriul Balnear Mangalia cerut eșalonarea datoriei

Evident, a fost formulat recurs, însă Curtea de Apel a menținut decizia Tribunalului, în noiembrie 2015. Pentru că nu a respectat decizia instanței rămase irevocabilă, reprezentanții societății din Vâlcea au încercat executarea silită a unității. Numai că, apărătorii acesteia au formulat contestație la executare. Tribunalul a admis cererea, doar în parte. În sensul că i-a fost admisă acțiunea privind plata eşalonată a obligaţiei stabilite în sarcina reclamantei prin sentinţa din 25 februarie 2015, pronunţată de Tribunalul Constanţa, definitivă prin respingerea recursului, în rate lunare egale, pe o perioadă de 6 luni, cu data scadenţei până la data de 25 a fiecărei luni. Însă, a respins cererea de suspendare a executării silite.

Evident, a urmat recursul formulat de Sanatoriu. Curtea de Apel a încheiat conflictul juridic pe 14 aprilie a.c., atunci când s-a pronunțat definitiv, în sensul că a fost respins recursul formulat de unitatea de la Mangalia. Fapt pentru care, Sanatoriul Balnear și de Recuperare Mangalia va trebui să se achite de obligația dispusă de instanță: 800.000 lei, reprezentând lucrări executate și penalități întârziere, dar și suma de 200.000 euro, cu titlu de daune morale.

Directorul Sanatoriului Balnear Mangalia: „Nu se poate bloca activitatea sanatoriului“

Viorel Pascaru, directorul Sanatoriului Balnear Mangalia, a declarat că se va supune decizie instanței, chiar dacă societatea încearcă să blocheze activitatea sanatoriului. „Este o hotărâre definitivă care trebuie respectată. Ne supunem. Trebuie să plătim. Nu așa cum vor ei, dar plătim. Am început deja să efectuăm plățile, câte 30.000 lei pe lună. Nu sunt bani, sigur că nu sunt!“, a declarat Pascaru. „Au încercat și încearcă, prin executări, să blocheze activitatea sanatoriului.

Avem salarii de plătit, sanatoriul este plin la ora actuală. Nu se poate bloca activitatea!“, a conchis managerul. La rândul ei, Laura Condur, fostul manager al unității din Mangalia, spune că nu a fost reziliat nici un contract, însă nu poate oferi alte informații despre acest subiect. „Nu a fost reziliat nici un contract. Și eu am fost uimită de decizie. Mai multe informații nu pot să dau, în momentul acesta“, a spus Condur.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108