REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Primăria Cernavodă a fost câştigată la o diferenţă de 14 voturi!

Primăria Cernavodă a fost câştigată la o diferenţă de 14 voturi!

Replica API 7 iunie 2016 | 01:43 1958

Candidatul PSD, păţanie ca Geoană la prezidenţiale!

Candidatul PSD, păţanie ca Geoană la prezidenţiale!

Alegeri locale tensionate! După multiplele incidente ce au avut loc în ziua de 5 iunie, iată că acestea au continuat şi a doua zi. La Cernavodă, calvarul aflării celui care a câştigat alegerile a durat o noapte întreagă şi până luni seara, fiind solicitată prezenţa unui procuror, pentru re-re-numărarea buletinelor de vot, candidatul PSD, Ştefan Pleşa, acuzând că la mijloc este o fraudă. Tot tămbălăul a început după ce PSD a anunţat că Pleşa este câştigător, asta înainte ca numărătoarea voturilor să se încheie, iar la final s-a concluzionat că... de fapt câştigător este altcineva! Pentru că „socoteala” PSD nu se mai potrivea, s-a cerut reluarea numărării, fiind descoperite câteva buletine de vot în plus la o secţie, faţă de câţi alegători se prezentaseră.

Imediat au apărut sesizări cu privire la eventuale fraude. „Am fost sesizaţi că la secţia 284 nu le ies socotelile celor din secţia de votare. Am venit să constatăm care sunt neregulile. Am constatat că cei din secţia de votare aveau un alt număr de participanţi la vot, cei care semnase pe listele electorale permanentă era mai mic faţă numărul de buletine pentru primar. S-a dovedit a fi o eroare de calcul şi o numărătoare greşită, din cauza oboselii, în schimb am făcut sesizare către BEC şi, în continaure, se reia numărătoare pentru consiliu local , unde s-au găsit alte nereguli, sperăm să aflăm care sunt acestea, dar şi pentru Consiliul Judeţean să se reia numărătoarea şi sperăm că pentru primar se va proceda la fel. Iniţial, diferenţa era de 16 voturi. Diferenţa aceasta ar fi rezultat din urna mobilă, astfel că cei care au votat cu urna mobilă trebuiau radiaţi de lista permanentă. Până la urmă s-a dovedit a fi vorba doar de un singur în vot în plus faţă de lista permanentă“, a spus Robert Nicolau, candidat PSD la Consiliul Local.

Ulterior, preşedintele Biroului Electoral Circumscripţia numărul 5 Cernavodă a precizat că în ceea ce priveşte buletinele de vot pentru primar au fost probleme. „Pentru Consiliu Local, s-au găsit două buletine în plus, faţă de numărul persoanelor care au votat, efectiv, iar pentru Consiliu Judeţean, au fost trei buletine de vot în minus. O să vedem în ce măsură afectează rezultatul final. O să mergem la sediul biroului de circumscripţie, la final, o să vedem. La primar totul e în regulă”, a declarat procurorul Parchetului Judecătoriei şi preşedintele BEC Cernavodă, Mihai Alexandru Stanciu.

În aceste condiţii, Şetfan Pleşa, candidatul PSD la Primăria Cernavodă, a formulat o contestaţie la BEC, solicitând renumărarea voturilor din toate secţiille. „Sunt dezamăgit de tot ceea ce se întâmplă. După închiderea secţiilor de votare şi numărarea buletinelor de vot am primit telefon şi am fost informat despre modul cum se desfăşoară numărarea voturilor în interior, a buletinelor de vot. Sunt dezamăgit pentru că am fost anunţat câştigător, iar după un minut - două a fost anunţat alt câştigător (n.red. candidatul PNL, Liviu Negoiţă) Consider că s-a făcut o fraudă, şi nu numai într-o secţie, ci şi în celelalte. Neregulile au plecat de la BEC, pentru că n-au fost instruiţi cei din secţii sau au făcut-o intenţionat. Nu ne învăţăm minte, nici în ceasul al 12-lea, că trebuie să respectăm legea. Cred că s-a făcut cu bună ştiinţă. S-au găsit multe buletine anulate, după care s-a revenit, s-au găsit buletine nenumărate. E de neadmis şi cer verificarea tuturor buletinelor, şi la primar, consiliul local şi judeţean. Totul a fost premeditat, cu mult timp înainte pregătiţi. Oamenii din secţii au fost nominalizaţi, nu de mine, ci de fostul primar (n.red. – liberalul Gheorghe Hânsă). Mă dezavantajează această situaţie şi e nedrept. Am făcut o campanie curată, alţii aşa cum au crezut şi au abuzat de fel de fel de intervenţii la votanţi. Îmi pare rău că n-au fost prinşi“, a declarat Pleşa.

„Aşteptăm factorii de decizie, să refacă numărătoarea în toate secţiile. Am informaţii că nu toate buletinele au fost consemnate la timp“, a conchis Pleşa, în cursul zilei de ieri.

Iar nemulţumirea candidatului care pare să o fi păţit ca Mircea Geoană la prezidenţiale a condus la renumărare, iar verdictul... tot dezastruos pentru PSD: liberalul Liviu Negoiţă a câştigat Primăria Cernavodă!

La finalul zilei de ieri, a fost întocmit şi procesul-verbal care „consfinţea” victoria liberalului. Conform documentului, cifrele indică următoarele:

Liviu Negoiţă (PNL) - 2.329 voturi;

Ştefan Pleşa (PSD) - 2.315;

Mariana Mircea - 1.304;

Marian Sava - 1.056;

Laurenţiu Ionescu (independent susţinut de M10) – 598;

Gherghina Lefter (Asociaţia Partida Romilor Pro Europa) – 141;

Nicolae Silvian (independent) – 77.

În ceea ce priveşte votul la Consiliul Local Cernavodă, rezultatul este următorul:

PNL - 2.350; PSD - 2.263; ALDE - 1.173; PMP – 918; M10 – 523; Asociaţia Partida Romilor Pro Europa – 218; PRM – 167; PNŢCD – 110.

Se estimează că în componenţa CL Cernavodă vor intra 6 membri PNL, 5 PSD, 3 ALDE, 2 PMP, 1 M10.

Candidatul PNL şi învingătorul acestei competiţii, Liviu Negoiţă a declarat, pentru „Replica”: „Toată tevatura s-a creat pentru că cei de la PSD nu ştiu să piardă”.

Diana NEAŢĂ, Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108