REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Primăria Medgidia cumpără energie electrică de la o firmă înfiinţată de fiul fostului preşedinte Constantinescu

Primăria Medgidia cumpără energie electrică de la o firmă înfiinţată de fiul fostului preşedinte Constantinescu

Replica API 8 februarie 2016 | 01:26 744

Afacerea noii generaţii a băieţilor deştepţi

Afacerea noii generaţii a băieţilor deştepţi

Dragoş Constantinescu, sursa foto: green-report.ro

Iluminatul stradal şi al câtorva zeci de clădiri va costa Primăria Medgidia circa 2 milioane lei pentru următoarele 18 luni. Municipalitatea a achiziţionat pe bursa de specialitate două pachete distincte de servicii: unul de 1,4 milioane lei pentru iluminatul stradal şi un al doilea, de peste 400 mii lui, pentru 65 de clădiri din proprietatea sa.

Contractul cel mai bănos a revenit celor de la CEZ Vânzare SA Craiova, în timp ce restul banilor merg către o mică firmă bucureşteană, aparent necunoscută pieţei de profil- Curent Alternativ SRL. Primăria Medgidia cumpără de ani buni energie electrică de pe bursă, iar trendul este urmat de zeci de alte localităţi sau instituţii publice din Constanţa, din considerente evidente: preţuri cu 15-20% mai mici decât la ENEL

Contractul pentru iluminat stradal dintre Primăria Medgidia şi CEZ a fost încheiat pe 29.01.2016, are valabilitate 18 luni şi va costa municipiul constănţean 1.416.666 lei, fără TVA. Al doilea contract, care prevede alimentarea cu energie electrică a 65 de clădiri ale Primăriei Medgidia, a fost parafat în aceeaşi zi, tot pe bursă, cu anonimii de la Curent Alternetiv SRL. Misterioasa firmă bucureşteană va primi pentru serviciile sale 416.666 lei, fără TVA. Dacă despre CEZ Vânzare nu mai e mare lucru de spus, compania craioveană fiind parte a colosului ceh de stat CEZ, Curent Alternativ SRL are în spate o poveste foarte interesantă.

Numele ciudat al firmei datează de acum un an, când asociaţii au decis schimbarea vechii denumiri, la fel de inedită- Husnicioara Solar SRL. Societatea înfiinţată în 2009 se află deja al treilea sediu social din Bucureşti, are ca domeniu de activitate producţia de energie electrică şi a declarat pentru anul 2014 o cifră de afaceri de doar 861.290 şi pierderi de 347.738 lei, fără nici un angajat. Curent Alternativ SRL este doar una zecile de firme înfiinţate, redenumite şi schimbate de la unul la altul de ceea ce am putea numi noua generaţie a băieţilor deştepţi din energie.

În prezent, asociat majoritar, cu peste 99%, este RG Renovatio Group Ltd din Cipru, reprezentată de Ioana Claudia Finna, de 39 de ani, unul din numele deja cunoscute ale pieţei de profil, restul părţilor sociale fiind deţinute de Adrian Preda, de 47 de ani, care a luat locul în firmă Iulianei Gabriela Darie, de 37 de ani, în septembrie 2015. Primul administrator de la schimbarea denumirii din Husnicioara Solar în Curent Alternativ SRL a fost Denisa Marina Ion, de 30 de ani, asociată, printre altele, şi cu Ion Garagancea, fostul şef SRI Giurgiu reţiut de procurorii DIICOT în 2011 şi acuzat de contrabandă cu motorină.

De asemenea, coborând în timp, trebuie spus că RG Renovatio Group Ltd a controlat sau încă deţine aproape 20 de firme din România, specializate în producţia de energie electrică din surse regeneravile, multe din ele situate în Constanţa. În spatele off-shore-ului cipriot iese în evidneţă numele lui Lucian Bădescu, fiul fostului general de Securitate, apoi SRI, Dumitru Bădescu, juniorul fiind un nume consacrat pe piaţa noii generaţii a băieţilor deştepţi din energie, alături de alt fiu celebru, Gabriel Ştefan, băiatul fostului primar Gheorghe Ştefan, zis Pinalti.

Şi pentru că vorbeam de urmaşi celebri, atraşi toţi de acelaşi miraj al energiei (o piaţă unde succesul îţi este garantat exclusiv de accesul privilegiat la informaţii şi persoane de încredere, de care ar fi capabili, să zicem, foşti generali SRI sau politicieni influenţi), nu-l puteam omite pe fondatorul Curent Alternativ SRL, fosta Husnicioara Solar SRL, din iulie 2009. Este vorba despre Dragoş Constantinescu, de 49 de ani, fiul fostului preşedinte al României, Emil Constantinescu. De altfel, Dragoş Constantinescu este unul din managerii Renovatio Group în România, fiul fostului şef de stat apărând public drept reprezentant al grupului.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218