REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Procuror filmat când primea „taxa de protecţie”! Cum a ajuns Balaican în vizorul DNA, alături de afaceristul Dimoftache

Procuror filmat când primea „taxa de protecţie”! Cum a ajuns Balaican în vizorul DNA, alături de afaceristul Dimoftache

Replica API 1 iunie 2016 | 15:58 810

Rechizitoriu DNA

Rechizitoriu DNA

Afaceristul Răzvan Dimoftache, care a pus în pericol viaţa constănţenilor prin comercializarea a tone de carne expirată în carmangeriile sale din Piaţa Tomis III, a fost trimis în judecată şi de către procurorii DNA. Însă, în acest dosar apare în calitate de inculpat şi fostul procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, Vasile Balaican, trimis în judecată sub control judiciar pentu săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Totul a ieşit la iveală încă de când Dimoftache era cercetat pentru evaziune fiscală, oamenii legii efectuând percheziţii domiciliare. Atunci au fost găsite în calculatorul său mai multe filmuleţe, realizate de afacerist, în timp ce discuta şi-i dădea bani procurorului.

Potrivit rechizitoriului DNA, modul se sesizare se referă la o ordonanţă din data de 5.02.2016 emisă de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, care a dispus sesizarea din oficiu a unităţii de parchet sus-menţionate cu privire la comiterea infracţiunilor corelative de luare de mită şi dare de mită care ar fi fost săvârşite, la data de 10.02.2012, de către Balaican Vasile, în calitatea sa de la acel moment de procuror delegat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa şi, respectiv, de către Răzvan Dimoftache. Prin aceeaşi ordonanţă, în virtutea calităţii personale de procuror a numitului Balaican, s-a dispus declinarea în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa a cauzei astfel constituite.

Mai exact, în timp ce afaceristul Dimoftache era cercetat pentru evaziune fiscală, înşelăciune, falsificare de instrumente oficiale, folosirea instrumentelor false în legătură cu activităţile comerciale pe care le desfăşura, precum şi conducerea unui autovehicul pe drumurile publice, la domiciliul lui au fost efectuate percheziţii. Astfel, s-a procedat şi la ridicarea unui hard extern. Urmare a vizionării fişierelor respective, s-a constatat că acestea conţin imagini video surprinse în habitaclul unui autovehicul de către Răzvan Dimoftache .

Filmuleţe realizate de Dimoftache: flutura bancnote de 50 de euro în faţa lui Balaican

De asemenea, tot în rechizitoriul DNA se arată că, pe imagini se vede că, la un moment dat, Răzvan Dimoftache trece prin faţa camerei de luat vederi o sumă de bani compusă din bancnote de câte 50 de euro. După filmarea acestei sume de bani, s-a înregistrat audio - video o convorbire între Dimoftache şi o persoană de sex masculin, identificată fără dubiu ca fiind numitul Vasile Balaican, persoană care, la data de 10.02.2012, era procuror delegat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa. În convorbirea purtată de cei doi, unul dintre aceştia se adresează celuilalt menţionându-i că ceva este data cu data de luni, existând suspiciunea rezonabilă că Dimoftache i-a înmânat procurorului un înscris.

"În consecinţă, având în vedere conţinutul celor 3 fişiere audio –video, precum şi conţinutul discuţiilor dintre numiţii Dimoftache Răzvan și Balaican Vasile, procurorul de caz din cadrul Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a constatat că există suspiciunea rezonabilă că numitul Dimoftache Răzvan i-a remis procurorului Balaican Vasile suma de bani care se observă în înregistrare şi înscrisul în legătură cu care s-a purtat discuţia în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini, a urgenta ori a întârzia îndeplinirea unui act ce intră în atribuţiunile sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri", se arată în rechizitoriu.

În fapt, în perioada 01.01.2011 –31.12.2012, inculpatul Vasile Balaican, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, a fost delegat în funcţia de execuţie de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Acesta a fost eliberat din funcţia de procuror prin pensionare în baza Decretului Preşedintelui României.

Dimoftache, PRINS în trafic chiar dacă NU avea permis!

Tot în rechizitoriul DNA se arată că, la data de 21.07.2011, Răzvan Dimoftache a fost oprit în trafic, pe DN 22 E87, la kilometrul 205, de către lucrători din cadrul Serviciului Rutier al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Tulcea, în timp ce conducea autovehiculul marca Mitsubishi, având dovada de reţinere a permisului de conducere expirată. În consecinţă, pe numele inculpatului s-a întocmit un dosar penal care a fost înregistrat în evidenţele Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea.

La data de 31.08.2011, acesta a fost audiat, în calitate de învinuit. La data de 20.09.2011, Serviciul Rutier –Compartimentul cercetări penale al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Tulcea a întocmit referatul cu propunere de scoatere de sub urmărire penală a învinuitului, acesta fiind înaintat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tulcea spre soluţionare. De la data trimiterii dosarului spre soluţionare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tulcea –20.09.2011–şi până la soluţionarea acestuia de către procurorul de caz în data de 15.02.2012, când s-a dispus scoatere de sub urmărire penală şi aplicarea unei sancţiuni cu caracter administrativ constând în amendă în cuantum de 1.000 lei dosarul s-a aflat în lucru la procurorul de caz.

În acest context, la data de 10.02.2012, dată la care dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea se afla în lucru la procurorul de caz, Răzvan Dimoftache s-a deplasat cu o autoutilitară, având asupra sa mijloace proprii de înregistrare audio-video cu care intenţiona să înregistreze întâlnirea pe care urma să o aibă cu Vasile Balaican, imagini pe care apoi le-a descărcat pe hardul extern.

Remiterea sumei de 200 de euro din data de 10.02.2012 de la inculpatul Dimoftache Răzvan către inculpatul Balaican Vasile a fost urmată, la data de 5.03.2012, de remiterea restului de plată de 300 euro din cei 500 de euro conveniţi între cei doi inculpaţi sus-menţionaţi ca fiind preţul traficării influenţei inculpatului Vasile Balaican asupra funcţionarilor publici competenţă să soluţioneze dosarul de la Tulcea. Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Constanța, cu propunerea de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218