REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

SPARGERE LA MUZEUL DE ISTORIE DIN CONSTANŢA: au dispărut fără urmă obiecte de tezaur

SPARGERE LA MUZEUL DE ISTORIE DIN CONSTANŢA: au dispărut fără urmă obiecte de tezaur

Replica API 9 decembrie 2014 | 16:31 407

Anchetă demarată în 2007, fără nici un rezultat până în prezent

Anchetă demarată în 2007, fără nici un rezultat până în prezent

Hoţii pândesc la orice pas şi profită de orice ocazie pentru a mai da o „lovitură”. Furturi din locuinţe, din societăţi comerciale, din buzunare, tâlhării şi câte şi mai câte se petrec la malul mării şi nu numai. Oamenii legii declanşează anchete şi pun cap la cap indiciile pentru a da de urma făptaşilor şi de a-i trage la răspundere, însă, din păcate, sunt şi cazuri în care dosarele sunt rezolvate mai greu, iar obiectele nu sunt găsite. Este şi cazul a două piese de tezaur, dispărute din Constanţa încă din anul 2007.

Atât Muzeul de Istorie din Constanţa, cât şi Muzeul din Histria se confruntau cu o situaţie nu tocmai plăcută în 2007, când piese de tezaur dispăreau ca prin minune. La acea dată, reprezentanţii instituţiilor erau siguri că e vorba de atacuri la „comandă”, dar acest lucru nu a putut fi probat nici până acum întrucât obiectele nu au fost găsite. Acestea sunt date în căutare, fiind afişate pe siteul Poliţiei Române. „Obiectele afişate pe site sunt în atenţia noastră, ceea ce înseamnă că încă nu au fost găsite, cercetările continuând cu privire la căutarea lor”, au declarat, pentru „Replica”, reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române. În cazul de faţă vorbim despre un basorelief, care reprezintă o piesă de tezaur datată din secolele II-III, epoca romană, dar şi un vas din sticlă, tip lacrimarium, datat în epoca romană, secolul III – IV. Basorelieful a fost furat pe 8 iulie 2007, de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, care reprezintă un cavaler trac. Din câte se pare, hoţii au pus totul bine la punct, profitând de faptul că la acea dată era programată o vizită a unui grup de turişti români. Este posibil ca autorul furtului să fie chiar o persoană din grup sau altcineva infiltrat. Totodată, cum numărul supraveghetorilor era mic, infractorul şi-a putut face treaba în voie, astfel că basorelieful a fost pur şi simplu smuls din panou. Poliţiştii au demarat cercetările dar, din păcate, nu au ajuns la nici un rezultat. Anunţul obiectului furat încă se află pe siteul Poliţiei Române. „Relief votiv intitulat Cavalerul Trac şi Cybela, nr. Inv. 7107, realizat în marmură, dimensiuni: 330x260x43 mm, încadrat cronologic în epoca romană provincială (zona Histria), sec. II; descoperit la Fântânele, judeţul Constanţa în anul 1965. Piesa reprezintă un cavaler trac mergând spre dreapta unde se află Cybela aşezată pe un tron. Starea de conservare este bună, marginile sunt ciobite şi nu mai au un aspect regulat”, potrivit IGPR. Totodată, în aceeaşi perioadă, mai exact pe 8 mai 2007, au mai dispărut şi alte obiecte, dar de la Muzeul Histria, între care şi un vas din sticlă, tip lacrimarium, dimensiuni: 13,5 x 7 cm, datat în epoca romană, secolul III – IV, afişat şi el pe siteul Poliţiei Române.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367