REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Proiect faraonic, de 2,5 miliarde de euro: Canalul Dunăre- Bucureşti, REACTIVAT

Proiect faraonic, de 2,5 miliarde de euro: Canalul Dunăre- Bucureşti, REACTIVAT

Replica API 20 iunie 2016 | 00:08 1183

În strategia noilor administratori de la ACN

În strategia noilor administratori de la ACN

Proiectul Canalului Dunăre- Bucureşti este readus în discuţie ca parte a strategiei de dezvoltare a Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile (CN ACN) SA Constanţa, se arată în planul de administrare propus de noii manageri spre aprobarea acţionarilor, în şedinţa convocată pentru data de 1 iulie. Lucrările la Canalul Dunăre- Bucureşti au început în 1986, la ordinul direct al lui Nicolae Ceauşescu, care voia să transforme Capitala în port. Proiectul a fost stopat în 1990, când canalul cu o lungime de 73 de kilometri era realizat în proporţie de circa 70%. Ulterior, mai multe guverne au reactivat subiectul, dar nici unul nu a reuşit să facă ceva concret în acest sens.

„O altă acţiune de interes major pentru companie este „Dezvoltarea interconexiunilor şi a infrastructurii căilor navigabile a Dunării şi a afluenţilor săi”. Pentru a permite conexiuni economice pe căile navigabile interioare, trebuie îmbunătăţită reţeaua de căi navigabile existente în bazinul fluviului Dunărea. Acestea ar trebui să includă luarea în considerare a infrastructurii de verigi lipsă, precum şi modalitatea cea mai bună de a dezvolta legăturile ulterioare la Marea Neagră şi dincolo de aceasta. O măsură este şi „Construcţia (Finalizarea) Canalului Dunăre- Bucureşti”. Principalele obiective urmărite de dezvoltarea complexă a Dunării- prin sistemul Canal Bucureşti sunt: conectarea Capitalei cu fluviul Dunărea printr-o cale navigabilă, apărarea a 11 localităţi şi 30.000 de hectare de teren agricol împotriva inundaţiilor, producerea de energie, stabilirea condiţiilor necesare pentru agrement şi turism, oferind influenţe ecologice favorabile şi alte elemente similare, furnizarea apei necesare pentru irigaţii, furnizarea de apă potabilă pentru localităţile învecinate şi pentru aquacultură”, se arată în planul de administrare cu strategia de dezvoltare a ACN pentru perioada 2016- 2020, propus aprobării la AGA de pe 1 iulie. Canalul Dunăre- Bucureşti a fost dintotdeauna un subiect controversat. Principalul său contestator a fost chiar fostul preşedinte Ion Iliescu, care s-a arătat împotriva acestuia atât la prezentarea sa din 1984, cât şi la discuţiile la nivel de guvern de după 1990, când se intenţiona resuscitarea proiectului. „Nu există raţiune economică pentru un asemenea canal, nu există activitate economică atât de intensă, nu există mărfuri care să fie transportate, nu există trafic”, a argumentat Iliescu. Potrivit autorităţilor, Canalul Dunăre- Bucureşti a costat până acum un miliard de euro. În 2014, un oficial anunţa că lucrările la acest proiect ar putea fi reluate abia după anul 2030, iar finalizarea canalului ar necesita investiţii de 1,5 miliarde de euro.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu sunteti in stare de acest proiect de ce bateti cimpi? mintiti cu nerusinare!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614