REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Proprietarii de „texane” trebuie să ştie asta: ce spune Registrul Auto Român despre ITP-uri

Proprietarii de „texane” trebuie să ştie asta: ce spune Registrul Auto Român despre ITP-uri

Replica API 8 martie 2016 | 23:48 684

Important de ştiut

Important de ştiut

Inspecţia tehnică periodică (ITP) pentru maşinile înmatriculate în alte state poate fi făcută în România? Cu privire la acest aspect, Registrul Auto Român precizează că acordă Inspecţia Tehnică Periodică şi pentru vehicule străine (neînmatriculate în România), însă valabilitatea acestui tip de inspecţie este limitată pe teritoriul României.

De-a lungul timpului s-au tot căutat soluţii cu privire la autoturismele înmatriculate în alte ţări, aici fiind încadrate şi cele de la vecinii bulgari. Proiecte de lege, dezbateri, completări ale Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, însă nimic nu s-a concretizat, vehiculele rulând în continuare pe drumurile din România. La nivelul judeţului Constanţa sunt înregistrate peste 2.000 de autovehicule cu numere de Bulgaria, dar se pare că ele sunt mult mai multe, întrucât există şi cele neînregistrate. Prin urmare, odată ce numărul autovehiculelor a început să crească, s-au înmulţit şi problemele.

Ba cele legate de legalitatea actelor sau chiar a inspecţiei tehnice periodice. Este cunoscut faptul că proprietarii maşinilor alegeau să facă ITP-ul în Bulgaria însă, de cele mai multe ori se năştea întrebarea „Cât de legal era?”. Astfel, potrivit Registrului Auto Român, pentru a înlătura orice suspiciune, inspecţia tehnică periodică poate fi făcută şi în România. "Da, autoturismele pot fi supuse ITP în România. În urma inspecţiei, RAR eliberează un document clientului, care este valabil doar pe teritoriul României.

Condiţia ca acestor autovehicule înmatriculate în alte state să li se facă ITP în România este ca documentul de înmatriculare al autoturismului să fie adus în original la RAR", potrivit site-ului Registrului Auto Român. Astfel, În cazul în care optaţi pentru ca Inspecţia Tehnică Periodică să fie efectuată la Registrul Auto Român, dosarul dumneavoastră trebuie să conţină următoarele acte: certificatul de înmatriculare sau, după caz, dovada înlocuitoare a acestuia; cartea de identitate a persoanei care prezintă vehiculul la inspecţie, având în vedere că vehiculul poate fi prezentat de orice persoană.

Pentru vehiculele înmatriculate în România trebuie să prezentaţi cartea de identitate a vehiculului (CIV), securizată de R.A.R., în original. În cazul în care proprietarul vehiculului este o societate de leasing, este acceptată şi copie după cartea de identitate a vehiculului, dacă aceasta este ştampilată de proprietar cu menţiunea „conform cu originalul”. Registrul Auto Român acordă Inspecţia Tehnică Periodică şi pentru vehicule străine (neînmatriculate în România), însă valabilitatea acestui tip de inspecţie este limitată pe teritoriul României.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Credeti ca sunteti mai convingatori daca va adresati vorbe urate si jignitoare ?Fiecare a avut o problema personala de a ajuns sa recurga la inmatricularea masinii in Bulgaria.Un om modest vrea sa aiba si sa conduca o masina cu costuri minime pentru a-si rezolva problemele de zi cu zi din ce in ce mai grele. Ar trebui sa dam dovada de omenie si toleranta.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218