REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

PSD nu se simte bine după alegeri: Ghiţă demisionează; Geoană trece la asalt; Vanghelie e dezlănţuit

PSD nu se simte bine după alegeri: Ghiţă demisionează; Geoană trece la asalt; Vanghelie e dezlănţuit

Replica API 29 noiembrie 2014 | 00:45 154

Noaptea cuţitelor lungi

Noaptea cuţitelor lungi

O adevărată noapte a cuţitelor lungi a avut loc, joi spre vineri. După şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, în care s-au spus vrute şi nevrute şi s-a lăsat cu excluderi de proporţii, precum Dan Şova, Mircea Geoană şi Marian Vanghelie, ziua de vineri a continuat cu noi acuzaţii şi situaţii incredibile la vârful partidului.

O funcţie oficială mai avea şi Mircea Geoană şi a renunţat la ea. Senatorul a demisionat, vineri, din funcţia de Înalt Reprezentant al Primului-Ministru pentru promovarea proiectelor economice strategice şi de diplomaţie publică. „Puteţi considera că nu mai sunt în acea funcţie onorifică. Am acceptat-o tocmai ca să ajut România, să ajut Guvernul. Atunci am fost bun de pus în vitrină şi de dus în America şi în alte locuri”, a spus Geoană, în cadrul unei conferinţe organizată la Parlament. Funcţia îndeplinită de Geoană este onorifică şi neremunerată. Geoană a fost şi cel dintâi revoltat al zilei de vineri, care l-a comparat pe Victor Ponta cu dictatorul Coreei de Nord, Kim Jong Un.

„Dacă delictul de a gândi diferit reprezintă motiv într-un partid democratic, înseamnă că domnul Ponta preferă mai degraba metode care au de-a face cu micul Kim decât cu micul Titulescu. (…) Ponta e principalul responsabil pentru votul din diaspora, iar Titus Corlăţean e principalul său complice. (…) Eu nu fac parte din frăţia banului Ponta-Ghiţă-Dragnea”, a spus Geoană. Pe de altă parte, Marian Vanghelie, showman-ul serii de joi, a revenit vineri cu noi atacuri de proporţii. „Noi avem aceleaşi informaţii tot partidul. Domnul Ponta ştia (de nevoie suplimentării secţiilor - n.r.) şi Dragnea l-a oprit. Trebuie să răspundă penal. Domnul Dragnea a zis că dacă se vor face mai multe secţii în străinătate se vor pierde alegerile. Alegerile se pierd pentru că eşti incompetent. S-au pierdut în România alegerile”, a spus Vanghelie.

Ghiţă, sacrificat înainte de Crăciun

Deputatul social-democrat, Sebastian Ghiţă, susţine că în urma unor discuţii avute recent cu preşedintele partidului, Victor Ponta, a luat decizia de a demisiona. Deputatul PSD a fost unul dintre revoltaţii de serviciu ai partidului, joi seară, după şedinţa CExN. Ghiţă a făcut furori prin declaraţiile sale exclusiviste şi, printre altele, a spus că sunt oameni care strică imaginea partidului, oameni precum Ion Iliescu. De asemenea, nici primarul Constanţei, Radu Mazăre sau preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, nu au scăpat de nominalizările lui Ghiţă.

„Toţi cei cu probleme cu arestări preventive şi situaţii grave trebuie suspendaţi din PSD. Ne trebuie un cod de integritate şi o comisie centrală cu putere de decizie. Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Bunea Stancu, Adrian Duicu, Mocanu, Tudor Pendiuc, Viorel Hrebenciuc, dar şi alţii sunt exemple vii ale percepţiei că PSD ar fi un partid corupt. Toţi trebuie să se suspende din PSD sau să fie suspendaţi”, a spus, joi, Ghiţă. Pe de altă parte, vineri, Ponta a ieşit public cu precizări la adresa deputatului, despre care a spus că dacă nu merge în acelaşi pas cu partidul, va fi exclus. Vineri însă, deputatul a susţinut că şi-a dat seama că a făcut nişte declaraţii nepotrivite şi a ales să demisioneze din PSD.

„Am fost chemat de domnul Ponta la biroul dânsului. Am avut o discuţie serioasă despre evenimentele politice din ultima perioadă. (…) Mi-a spus că declaraţiile pe care le-am dat sunt corecte, dar că nu pot să am iniţiative personale nediscutate cu colegii de partid. Am înţeles punctul său de vedere şi am hotărât să demisionez din PSD! Nu voi mai reveni în acest partid cât timp chestiunile legate de comunism, corupţie şi schimbarea legii partidelor politice nu sunt rezolvate”, a spus Ghiţă.

La Constanţa, linişte şi pace. Scupra zice că nu mai face politică

Despre nominalizările deputatului Ghiţă, PSD Constanţa nu s-a arătat prea deranjat. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, însărcinat cu atribuţiile preşedintelui suspendat al instituţiei, Cristinel Dragomir, nu este deloc deranjat de afirmaţiile lui Ghiţă. „Nu ştiu, nu mă interesează. E treaba lor, asta e, ce să le fac? (...) N-a solicitat nicăieri! Eu am fost la şedinţă, ieri (joi – n.r.). O fi zis el, dup-aia. Asta e cu totul altceva. Forurile de partid discută. Excluderile se dezbat în forurile statutare. Aşa şi eu dacă cer excluderea lui nu ştiu care din partid, când stau la o bere, e egal cu zero! (râde) Nu? A fost Comitetul Executiv, dacă voia excluderea trebuia acolo. Dar, s-a cerut excluderea doar a lui Geoană, a lui Şova şi a lui Vanghelie.

S-a votat şi asta e viaţa. Restul, ce comentează unul într-o parte sau alta, nu e treaba noastră”, a spus Dragomir, pentru „Replica”. Pentru că se lasă cu decapitări la un asemenea nivel, ăştia micii bagă capul la cutie. Este cazul primarului de la Ovidiu, George Scupra, care susţine că, deşi este ales “pe bază” de partid, el nu face politică. „Nu intru eu în jocul ăsta, pentru că eu nici nu fac politică. (...) Sunt un ales din partea PSD, dar nu sunt unul cu notorietate. (...) Este alegerea partidului, eu nu fac parte din staff, nu particip activ. Noi suntem primari de mici oraşe, de comune, nici nu facem noi strategiile”, a spus Scupra, pentru „Replica”. De asemenea, primarul de la Cumpăna, Mariana Gâju, se menţine pe poziţiile din ultima vreme şi este de părere că numai dragostea necondiţionată în partid este soluţia. “Eu mă ocup de administraţie şi de ce avem noi nevoie, proiecte şi proiecte. (...) Nu este oportună excluderea nimănui în acest moment”, a spus Gâju.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102