REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
15.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Puşcăriaşul Grădinaru a PĂPAT peste UN MILIARD de lei din BUGETUL STATULUI, între două proteste şi trei înşelăciuni!

Puşcăriaşul Grădinaru a PĂPAT peste UN MILIARD de lei din BUGETUL STATULUI, între două proteste şi trei înşelăciuni!

Replica API 13 iulie 2016 | 00:21 408

Isterie la nivel naţional: ţara arde şi deţinutul... protestează!

Isterie la nivel naţional: ţara arde şi deţinutul... protestează!

Sursa foto: shutterstock

Deţinuţii protestează! Sunt nemulţumiţi de condiţii, acuză personalul angajat de abuzuri, vor preţuri mai mici în magazinele din spaţiile de detenţie şi chiar graţierea celor cu pedepse mici pe motiv de supraaglomerare. Şi, toate acestea în timp ce statul umblă la buget pentru întreţinerea lor, pentru cheltuielile cu anchetele, cu judecata. Spre exemplu, Florin Valentin Grădinaru este închis din 2010, iar de atunci s-a cheltuit cu el suma de peste 150.000 de lei. Însă, spun anumite persoane, statul a cam întrecut limita şi s-ar putea să ne trezim cu o amendă din partea Consiliului Europei. De ce?

Pentru că nu sunt condiţii în penitenciare. Spre exemplu, marţi, 12 iulie, la Penitenciarul Poarta Albă au venit şi rudele persoanelor private de libertate, fiind nevoie de intervenţia mascaţilor pentru a ţine lucrurile sub control. În plus, circa 200 de deţinuţi au anunţat că intră în greva foamei, fapt confirmat şi de purtătorul de cuvânt al unităţii: „Deţinuţii au refuzat să mănânce. Vor să-şi manifeste în acest fel solidaritatea cu celelalte persoane private de libertate din ţară. Deţinuţii cer ca legea graţierii colective să fie luată în discuţie mai rapid. Deţinuţii de la Poarta Albă sunt nemulţumiţi şi de condiţiile de cazare din cellule”, a precizat Gabi Botezan.

De ceva timp, un fel de isterie naţională s-a declanşat, unii afirmând că statul a depăşit limita, motiv pentru care s-ar putea să ne trezim amendaţi de Consiliul Europei. Motivul: deţinuţii din penitenciare se plâng de condiţii. Unii sunt nemulţumiţi de preţurile din magazine care sunt mari, alţii că nu mai primesc diplome de calificare, că personalul angajat face abuzuri, că mâncarea nu este bună, pe când cei mai mulţi doresc graţierea pe motiv că spaţiile de detenţie sunt supraaglomerate.

S-a lăsat cu controale din partea ANP, cu sesizarea organelor abilitate, dar deţinuţii continuă protestele prin te miri ce acţiuni, de genul: azi nu mănânc pâine sau îşi dau foc la celule ori se urcă pe garduri şi urlă: „Vrem condiţii mai bune, atât. Dormiţi bine, doamna Prună, (Raluca Prună, ministrul Justiţiei - n.r.) când noi suntem înfometaţi, bătuţi?”. Şi, toate acestea se întâmplă în timp ce statul alocă peste 2.000 de lei pentru întreţinerea unei astfel de persoane pe lună, fără să mai punem la socoteală banii din timpul anchetelor, din timpul proceselor sau că unii dintre ei coordonează grupări infracţionale de după gratii în timp ce îşi arată solidaritatea faţă de colegii din ţară prin faptul că refuză o bucată de pâine, iar angajaţii penitenciarelor trebuie să ducă muncă de lămurire cu ei, să le explice riscurile şi să scrie comunicate de presă pe bandă rulantă, asigurând că totul este sub control, că nu s-a înregistrat evenimente nefericite.

Situaţia nu a fost diferită nici la Constanţa. Luni, 11 iulie, persoanele private de libertate au refuzat pâinea la masa de prânz în semn de solidaritate cu deţinuţii din ţară, în timp ce marţi, 12 iulie, la penitenciar au venit şi rudele lor, fiind necesară intervenţia mascaţilor pentru a ţine lucrurile sub control.

Cheltuieli de peste 150.000 de lei cu un deţinut care acum a fost descoperit că ţepuia oamenii prin metoda Accidentul

Spre exemplu, Florin Valentin Grădinaru se află după gratii încă din 2010, când a fost condamnat la 19 ani pentru crimă, în timp ce „colegul” său, Lucian Lică, a primit 30 de ani. Cei doi au dat buzna în casa unor vârstnici din Corbu şi i-au ucis cu mai multe lovituri de cuţit aplicate în zona gâtului şi inimii. Totul, pentru a fura băuturi alcoolice. Astfel, pe timpul anchetei s-au cheltuit sume fabuloase, fiind vorba de circa 5.900 lei pentru fiecare.

„Obligă pe inculpaţii Lică Lucian şi Grădinaru Florin Valentin să plătească statului câte 5.900 lei fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare”, potrivit deciziei magistraţilor Tribunalului Constanţa, din iulie 2010. Însă, dacă inculpaţii nu au bani şi nici bunuri pe numele lor, ceea ce se întâmplă în mai toate cazurile de genul, statul va suporta cheltuielile. În plus, statul a suportat şi cheltuielile cu plata avocaţilor: „Dispune avansarea sumei de 800 lei din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Constanţa, reprezentând onorariile avocaţilor numiţi din oficiu Cazan Ionuţ (400 lei) şi Neacşu Alice Liliana (400 lei)”, potrivit minutei.

Ulterior, bineînţeles, au existat cheltuieli şi cu apelul, atunci când decizia a rămas definitivă. Iar de atunci, din 2010, statul alocă peste 2.000 de lei pentru el (aici fiind incluse şi salariul personalului din penitenciar, menit să-l monitorizeze, bani pentru combustibil, hrană etc.). Prin urmare, până acum s-au cheltuit cu el peste 150.000 de lei. Fără să mai punem la socoteală contestaţiile de prin instanţe sau alte „mărunţişuri”. Şi, în timp ce banii din buzunarul statului curgeau pentru Florin Valentin Grădinaru, individul probabil că mai făcea şi un protest mic, asta între două escrocherii prin metoda Accidentul.

Și… BOMBĂ! Deținutul coordona o grupare infracțuinală de după gratii!

Pentru că, da, duminică, 10 iulie a.c., polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, sub coordonarea Parhetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, au efectuat percheziţii în Penitenciarul Tulcea și la locuinţele unor persoane banuite de înșelăciuni. În urma descinderilor, au fost identificate şi ridicate mai multe telefone mobile şi cartele telefonice care erau utilizate la comiterea infracţiunilor. Polițiștii au stabilit că, în perioada martie– iulie 2016, cele 7 persoane, cu vârste cuprinse între 16 și 34 de ani, între care și deținutul Florin Valentin Grădinaru, ar fi înșelat prin metoda Accidentul 15 persoane din judeţul Constanţa, cu sume de până la 18.000 de euro, prejudiciul total fiind de aproximativ 50.000 de euro.

"Nu sunt mulțumiți, au dreptul de a alege să nu ajungă acolo! Dar victima lor a avut dreptul de a alege?"

Și acum, iar bani cheltuiți cu ancheta, cu procesul, contestațiile. Bani din bugetul statului, aprovizionat de omul de rând, care trebuie să plătească întreținerea, utilitățile, care plătește masa copilului la grădinița cu program prelungit cam 9 lei pe zi, care trebuie să se hrănească și să se descurce. "Drepturile omului, este corect, însă nu ar trebui să existe totuși o limită? Până la urmă este vorba despre infractori. Nu sunt mulțumiți de acele condiții din penitenciare, să facă în așa fel încât să nu ajungă acolo.

E simplu: ai puterea de a alege dacă ajungi sau nu acolo. Ce e așa greu? Dar omul pe care acel deținut l-a tâlhărit, înșelat, violat, păgubit, agresat sau chiar omorât... a avut dreptul de a alege? Atâtea cheltuieli, apoi dreptul de reintegrare în societate, iar chletuieli... Și observăm foarte clar cum mai toți recidivează. Și acum tot acest tam tam cu drepturile și condițiile din penitenciare. Dar cele din spitale? Că acolo nu prea poți să alegi dacă mergi sau nu", este părerea unui locuitor al Constanței vizavi de întrebare reporterilor Replica cu privire la subiectul de față.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218