REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.6° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Radu se plânge că Iorguş şi Tusac l-au lăsat cu belele pe cap

Radu se plânge că Iorguş şi Tusac l-au lăsat cu belele pe cap

Replica API 13 octombrie 2015 | 00:16 633

Primarii din judeţ riscă amenzi pentru că n-au percutat la legea 10

Primarii din judeţ riscă amenzi pentru că n-au percutat la legea 10

Cristian Radu

Administraţiile locale sunt depăşite de problema retrocedărilor. Rea-voinţă, nepăsare, neştiinţă, interese obscure sau toate la un loc, cert este că nici până la data de 1 ianuarie 2015 nu au fost soluţionate toate notificările la celebra lege 10. „Retrocedările imobilelor în fizic, pe legea 10, trebuiau să fie finalizate până pe data de 1 ianuarie 2015. Avem 14 localităţi în judeţ care nu au dus la îndeplinire această obligaţie, iar în scurt timp voi ajunge să sancţionez primarii”, a declarat, pentru „Replica” de Constanţa, prefectul Ion Constantin.

„Oile negre” ale judeţului, din acest punct de vedere, sunt administraţiile locale din Cernavodă (cu circa 136 de notificări), Mangalia (cu 90 de cazuri nerezolvate la legea 10) şi Năvodari (56 de notificări). „Pe lângă Mangalia, Cernavodă şi Năvodari, restul primăriilor care nu au încheiat situaţia retrocedărilor au câte 1-2 notificări şi cred că vor reuşi ca într-o săptămână să le rezolve”, a precizat Ion Constantin.

Conform acestuia, există situaţii în care primăriile au cerut petenţilor acte suplimentare la dosare, iar în cazul în care solicitanţii despăgubirilor nu reuşesc să le prezinte, atunci administraţiile trebuiau să soluţioneze notificările cu respingere. Contactat de „Replica” de Constanţa, primarul oraşului Cernavodă, Gheorghe Hânsă, a declarat că numărul notificărilor nu mai este 136, fiind rezolvate deja circa jumătate dintre ele. „Sunt sub 80, pentru că nu au fost procesate la timp.

La Cernavodă este o situaţie puţin atipică, pe care legiuitorul nu a prevăzut-o: spre exemplu, sunt zeci de case care trebuiau demolate în 1988, pentru a se construi blocuri. Oamenii au primit atunci nişte bani, nu au mai fost însă demolaţi, dar li s-au luat actele”, a explicat Hânsă, care a adăugat că va face tot posibilul să rezolve situaţia notificărilor, fie şi prin respingerea dosarelor. Mai departe, la Mangalia, primarul Cristian Radu susţine că o eventuală amendă de la Prefectură este... un risc asumat. Dar, susţine edilul, „belelele sunt unele moştenite de la foştii primari” (Zanfir Iorguş şi Claudiu Tusac - n.r.), care au reuşit „performanţa” de a retroceda, într-un caz, un teren către... trei persoane diferite! "Avem o speţă în care un teren a fost atribuit către trei persoane diferite. Nu am cum, în situaţia dată, să pun în posesie. Pe cine pun în posesie?", a exemplificat edilul problemele cu care se confruntă atunci când vine vorba de legea 10. "În perioada 2002-2008, fosta administraţie locală a vândut ce trebuia să retrocedeze. Nu ştiu de unde mai găsim terenuri în Mangalia, poate doar pe mare. În cazul nostru, nu e rea-voinţă, e neputinţă. Dar vom face în aşa fel încât să rezolvăm problema", a spus Cristian Radu.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218