REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Răspopiţii ies la atac: SCANDAL cât Catedrala Mântuirii Neamului după ce Arhiepiscopia a făcut publică „lista ruşinii”

Răspopiţii ies la atac: SCANDAL cât Catedrala Mântuirii Neamului după ce Arhiepiscopia a făcut publică „lista ruşinii”

Replica API 2 iulie 2016 | 13:05 468

A intrat dihonia în ei!

A intrat dihonia în ei!

De curând, Arhiepiscopia a făcut publică lista a nu mai puțin de 20 de preoți caterisiți din județul Constanța care continuă să profeseze, sfidând autoritățile bisericești. Ei bine, se pare că aceștia sunt tot mai recalcitranți în ceea ce privește faptul că au apărut pe această listă a rușinii, încât au început să dea telefoane la ziar, amenințând reporterii cu judecata, iar alții, simpatizanți ai acestor foste fețe bisericești, îi apără spunând că au fost caterisiți pe nedrept, în timp ce alții, care ar fi comis fapte mult mai grave, ar fi scăpat basma curată. La toate acestea, Arhiepiscopia răspunde și spune că tuturor li s-au aplicat sancțiunile corespunzătoare faptelor comise și că dacă vreunul din ei ar trebui repus în drepturi, li s-ar comunica acest lucru, pentru că „nu ne batem joc de viața omului”, potrivit preotului Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

În urma publicării de către Arhiepiscopie a listei rușinii pe care apar 20 de preoți din județul Constanța care au fost caterisiți ca urmare a conduitei deloc potrivite, reacțiile preoților în cauză și a enoriașilor care-i simpatizează nu au întârziat să apară. Aceștia reclamă că mulți dintre cei care se află pe acea listă nu sunt defapt caterisiți și că alte fețe bisericești care au comis fapte mult mai grave nu au suportat consecințele binemeritate: „Preotul Ciulei este în recurs cu Arhiepiscopia, deci nu este definitivă depunerea și înseamnă o antepronunțare! Preotul Carmocan Pascu este mort, iar Teodosie nici în groapă nu îl lasă! Dar preotul Ion Manta care a facut pușcărie pentru alcool la volan de ce nu este caterisit și slujește si cu pușcărie făcută? Ceilalți preoți Guriță Ciprian și Vasile au primit și ei casarea sentințelor la Patriarhie, dar au vrut sa iasă de sub oblăduirea BOR și s-au afiliat altora. E libertatea de exprimare religioasă. Cei cu divorţ gen: Năstase și Ianculescu au fost caterisiți pentru ca s-au recăsătorit religios, dar preotul de la arhiepiscopieDumitru Iulian de ce a fost lăsat sa se recăsătorească? Unul are voie, dar alții nu! Bucică, cel cu etnobotanicele este într-adevăr caterisit, dar Teodosie l-a girat intelectual cu cărți si a ieșit deja din pușcărie. Preotul Petrea Valentin de la Cotul Văii, pușcăriașul, cu delapidare de 200000 de euro de ce nu e caterisit?

Unii au fapte extrem de grave și nu pățesc absolut nimic, iar altii sunt caterisiți pentru neascultare”, ne-a transmis, indignat, un constănțean.

Arhiepiscopia a ținut să lămurească situația: „Se poate face apel la Consistoriul Metropolitan, și apoi la Sfântul Sinod dacă există vreo nemulțumire legată de sentință. Dar în momentul în care astfel de instanțe superioare se pronunță, ne comunică și nouă pentru a-i repune în drepturi pe respectivii. Noi l-am caterisit, hotărârea s-a aplicat, iar dacă o instanță superioară bisericească consideră că n-am judecat corect dă o altă hotărâre și ni se comunică și nouă, pentru a-l repune în drepturi. La ora actuală, toți cei care apar în tabel nu au nici o altă decizie. Ce crede fiecare că știe mai bine, că știe de alte cazuri, să ne aducă dovezi! Așa pot și eu să spun că nu știu cine e vinovat. Noi vorbim pe documente, nu pe vorbe”, a declarat pentru ”Replica” Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei. Acesta a subliniat că toate deciziiile luate de instanțele judecătorești sunt corecte și bine întemeiate: ”nu ne batem joc de viața omului. Nu vrem să nedreptățim pe nimeni. Fac astfel un apel prin intermediul presei ca persoanele care au dovezi sau știu alte cazuri de astfel de preoți să ne comunice. Că doar așa am aflat și despre ceilalți”, a adăugat Tănăsescu.

Geanina DRĂGOI

Vezi şi:

http://www.replicaonline.ro/mai-multi-preoti-din-judet-au-fost-caterisiti-motivele-desfrau-indisciplina-trafic-de-droguri-280647/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108