REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Reglare de conturi in stil mafiot: interlopul Giolacai Arsen a fost impuscat in gat si omoplat

Reglare de conturi in stil mafiot: interlopul Giolacai Arsen a fost impuscat in gat si omoplat

Replica API 20 decembrie 2010 | 00:00 3345

Copiii mor pentru ca nu ajunge ambulanta la ei, infractorii sunt dusi cu elicopterul la Bucuresti

Copiii mor pentru ca nu ajunge ambulanta la ei, infractorii sunt dusi cu elicopterul la Bucuresti

Statul român, acelaşi despre care preşedintele Traian Băsescu spunea în urmă cu ceva timp că nu are resurse să-şi ajute toţi cetăţenii, a făcut duminică totul pentru a-i salva viaţa interlopului constănţean Giolacai Arsen. Bărbatul, în vârstă de 31 de ani, a fost împuşcat la miezul nopţii dintre 18 şi 19 decembrie, cu gloanţe letale de calibrul 9 mm, în timp ce se afla în maşina sa, un Opel Astra din 1994, undeva în zona Trocadero. Nimeni nu ştie mobilul tentativei de asasinat, dar ţinând cont de mediul în care îşi făcea veacul membrul clanului Pitbull, nu e greu de înţeles că a fost vorba de o reglare de conturi între grupările interlope din Constanţa. În acest caz au fost audiaţi deja trei posibili martori, iar înregistrările unei camere de supraveghere, de la un magazin din zonă, au fost vizionate de poliţişti. Şeful IPJ Constanţa, Dumitru Catană, a precizat că se vede o persoană cu faţa acoperită, care trage înspre Arsen, aflat în maşină. De menţionat că autoturismul în care se afla Arsen era luat "cu împrumut" întrucât bolidul său, un BMW cu geamuri fumurii, chipurile nu ar fi avut stabilitate pe gheaţă şi zăpadă, spun gurile rele. Aşa se face că Arsen a folosit, pentru a merge în vizită la prietena sa, în zona Trocadero, o altă maşină.

Adus la spital cu două plăgi împuşcate la nivelul gâtului, cu un glonţ între trahee şi esofag şi un al doilea în apropierea arterei subclavie stângă (în omoplat), Giolacai Arsen a fost preluat de medici şi lucrurile păreau a se îndrepta pe calea cea bună, cu atât mai mult, cu cât reprezentanţii Spitalului Judeţean anunţau duminică dimineaţa, oficial, că starea rănitului fusese stabilizată, după ce medicii i-au făcut o traheostomă (intervenţie chirurgicală constând în îmbinarea traheei cu pielea -n.r.), iar bărbatul putea să respire cu ajutorul unui dispozitiv special. Dintr-o dată, însă, evenimentele se precipită şi aflăm că, la solicitarea expresă a familiei, după cum a anunţat, tot oficial, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean, doctorul Florian Stoian, interlopul va fi transportat la Spitalul Floreasca, din Bucureşti, cu un elicopter SMURD, deşi din informaţiile noastre intervenţia chirurgicală ar fi putut fi efectuată şi de specialiştii din judeţul nostru. "La dorinţa familiei, va fi transportat la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Există acordul managerului Spitalului Floreasca şi al şefului Terapiei Intensive de acolo. Pentru transport s-a anunţat deja SMURD-ul. Mai urmează partea administrativă", a precizat Stoian. Ulterior, ajungea la Constanţa şi îl prelua pe Giolacai Arsen un elicopter al Unităţii Speciale de Aviaţie din cadrul Mministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), întrucât cel SMURD s-ar afla în revizie. Eforturile celor din Ministerul de Interne şi al Ministerului Sănătăţii au fost aproape supraomeneşti: din cauza vântului foarte puternic, elicopterul MAI nu a putut ateriza în curtea Spitalului Judeţean, nici în cea a Poliţiei de Frontieră şi a fost nevoit să aterizeze tocmai în parcarea de la Metro 1. De altfel, ambulanţa care îl aducea pe interlop la elicopter se grăbea atât de tare, încât a derapat la ieşirea din curtea Poliţiei de Frontieră, pe drumul către Metro 1. Eforturile susţinute a zeci de oameni au fost concretizate câteva zeci de minute mai târziu, când elicopterul MAI, cu Giolacai Arsen la bord, a aterizat în siguranţă pe stadionul Dinamo, din Bucureşti, de unde a fost preluat imediat de o altă ambulanţă şi dus la Spitalul Floreasca.

Agitaţia pentru interlopul Arsen "face" aproape 1.000 de euro doar transportul cu elicopterul

O scenă de film de acţiune, în urma căreia statul ar trebui felicitat pentru grija ce o poartă cetăţenilor săi. Până la urmă, cele aproape 1.000 de euro, suportate exclusiv de bugetul de stat, pentru transportarea lui Giolacai Arsen la Bucureşti cu elicopterul, agitaţia a zeci de doctori din două mari spitale ale României (cel Judeţean din Constanţa şi Floreasca, din Capitală) nu mai au nici o importanţă atunci când vorbim despre o viaţă salvată. Acelaşi stat, aruncând vina pe condiţiile meteo nefavorabile, nu a fost văzut să intervină la fel de prompt şi cu atâta determinare atunci când a fost vorba de salvarea copilului de la Topraisar care a decedat pentru că ambulanţa nu a putut ajunge la el, iar tragedii de genul acesta se petrec cu zecile, zi de zi, peste tot în ţară. Pentru Giolacai Arsen, lucrurile sunt mult mai complicate, iar sistemul s-a dovedit parşiv, pur şi simplu cu scop preventiv. Potrivit informaţiilor noastre, inclusiv Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, nu numai familia lui Giolacai Arsen, a făcut presiuni pentru ca MAI să pună la dispoziţia interlopului un elicopter. Practic, s-a dorit prevenirea unor evenimente neplăcute, de genul interlopilor înarmaţi care să ia cu asalt spitalul, în cazul în care Giolacai nu supravieţuia. Mutându-l la Bucureşti, factorii de decizie din Constanţa s-au spălat pe mâini şi au aruncat pisica în curtea Capitalei şi a doctorilor de la Floreasca. Lucrurile se complică, însă, pentru că nu este deloc clar de ce medicul de la Constanţa a ajuns la concluzia că bolnavul trebuie transportat de urgenţă la Bucureşti, în condiţiile în care s-a anunţat, oficial, că starea de sănătate era stabilă. Potrivit protocolului, un bolnav poate fi transportat cu elicopterul la un spital unde poate beneficia de tratament adecvat doar după ce medicul său dovedeşte că nu poate beneficia de un asemenea tratament la unitatea în care se află internat şi după ce se asigură că este un doctor pregătit să preia pacientul. Apoi după solicitarea expresă a medicului MAI trimite unul din elicopterele sale (inclusiv cele SMURD aparţin ministerului), iar pacientul este transportat la cel mai apropiat spital unde i se poate acorda tratamentul adecvat.

Arafat verifică respectarea procedurii în cazul Arsen

"Stabilizarea pacientului nu înseamnă că problema a fost rezolvată. Gâtul este segmentul dintre cele mai critice ale operaţiei, dacă medicii constată că nu au tot ce le trebuie, atunci ei solicită elicopterul pentru preluarea bolnavului. Dacă medicul a chemat elicopterul doar pentru că familia a solicitat transferul la un alt spital atunci medicul a greşit pentru că elicopterul SMURD nu decolează la solicitarea familiei. Dacă reprezentanţii spitalului au menţionat acest lucru au făcut-o să se scuze pentru că nu pot rezolva cazul. Vă garantez că elicopterul nu pleacă la solicitarea familiei, ci la solicitarea medicului. Din punctul meu de vedere ceea ce a declarat oficialul spitalului este o tâmpenie, o declaraţie falsă. Nu poate să spună că a trimis bolnavul cu elicopterul la solicitarea familiei, decât dacă medicul a cedat la presiuni. De altfel, medicul nu trebuie să cedeze la presiunile familiei dacă era convins că pacientul putea fi rezolvat fără a fi trasferat şi dacă a cedat atunci va plăti. Nu este exclusă nici varianta ca medicul să se fi folosit de familie ca un pretex pentru a ascunde faptul că nu ştie să opereze un împuşcat în gât. La Constanţa a ajuns un elicopter al poliţiei pentru că elicopterul SMURD se află în revizie. Vorbind de urgenţe, transferul pacienţilor cu elicopterele SMURD sunt suportate din bugetul de stat. SMURD nu se deplasează pentru prostii. Dacă medicii l-au solicitat suntem obligaţi să-i credem. Voi cere un punct de vedere celor de la spital să văd exact ce s-a întâmplat", a declarat, pentru "Replica", dr. Raed Arafat, subsecretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii. În traducere liberă, oficialul ministerului a confirmat faptul că medicii constănţeni nu sunt pregătiţi să intervină chirurgical în astfel de situaţii. "Bolnavii împuşcaţi sunt o raritate. Este mai bine ca astfel de pacienţi să ajungă la Floreasca unde medicii au experienţă, decât să rămână undeva unde medicii nu au mai operat niciodată un împuşcat în gât", susţine Arafat, care a exclus varianta unei intervenţii la nivel înalt pentru ca interlopul să ajungă în Capitală. "Nu a intervenit nimeni pentru acest bolnav, nu avem nimic cu acest bolnav. L-am tratat ca pe un bolnav obişnuit. A fost o urgenţă şi a fost adus la Bucureşti la solicitarea unui medic. La Topraisar în cazul copilului care a decedat elicopterul nu a putut să zboare din cauza vremii nefavorabile. Acolo dacă decola elicopterul se prăbuşea. Una este să intervii în condiţii dificile, cum s-a întâmplat duminică, şi alta este să nu poţi interveni în teren din cauza faptului că elicopterul nu poate ateriza", a mai spus Arafat. Cât despre medicul care a semnat transferul interlopului pe motiv că familia a refuzat serviciile medicale de la Constanţa facem precizarea că este nimeni altul decât şeful Secţiei de ORL, Dănuţ Dincă.

Arsen, transportat la Bucureşti la solicitarea unui medic de la ORL!

Medicul nu a putut fi contactat pentru a oferi o explicaţie în acest caz. La solicitarea Ministerului Sănătăţii, oficialii Spitalului Judeţean au transmis un comunicat de presă prin care susţin că de fapt transferul pacientului împuşcat cu două gloanţe s-a făcut în urma consultărilor multidisciplinare şi investigaţiilor complexe efectuate care au stabilit diagnosticul "plăgi împuşcate toracice". Tot ei au ţinut să precizeze că transferul pacientului a fost făcut la un spital de rang superior, datorită faptului că "din punct de vedere terapeutic şi medical Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa nu avea posibilitatea de a asigura rezolvarea optimă a acestui caz". Surprinzător este faptul că după ce pacientul a ajuns la Spitalul Floreasca, medicii din Capitală au declarat că starea de sănătate a pacientului este extrem de gravă. Atunci ne întrebăm dacă starea de sănătate a bolnavului a fost aşa de gravă, cum a fost posibil transportul lui în Bucureşti, pe o vreme atât de nefavorabilă? În aceste condiţii nu se pretează un astfel de transport.

Un alt împuşcat celebru - Bamburic a fost dus la Bucureşti după intervenţiile chirurgicale la Constanţa

Facem precizarea că în cazul omului de afaceri Liviu Bamburic, împuşcat de cămătari în Constanţa, a fost transferat în 2008 la Bucureşti abia după ce medicii constănţeni i-au scos cele 9 gloanţele la Spitalul Judeţean şi nu 2 ca în cazul interlopului Giolacai Arsen. De altfel, medicii de la Spitalul Floreasca care şi-au dat acordul ca interlopul să fie tratat de medicii din Capitală, au partea lor de vină, că fără acordul lor nu putea avea loc acest transfer. De altfel, pentru a-i scoate basma curată pe medicii din Constanţa au susţinut duminică seara că pacientul este grav deşi medicii constănţeni susţineau că pacientul este conştient şi cooperant iar gloanţele nu îi atinsese nici un organ vital, nici un vas de sânge mare. Cert este faptul că Direcţia de Sănătate Publică Constanţa va declanşa o anchetă pentru a verifica modul în care sunt utilizate serviciile SMURD în judeţul Constanţa.

Cine este Giolacai Arsen?

Despre Giolacai Arsen facem precizarea că este cunoscut în lumea interlopă constănţeană de ani de zile, în urma scandalurilor în care a fost implicat. Cel mai recent a avut loc în urmă cu doi ani, când acesta a ameninţat o jurnalistă de la un cotidian local că o violează şi a terorizat întreaga redacţie, după ce aceasta a scris mai multe articole despre el, acuzându-l că şi-a obţinut ilegal permisul de conducere, în contextul scandalului din Argeş. Jurnalista a depus plângere, iar Arsen a fost atunci arestat preventiv pentru 29 de zile. Au fost singurele zile petrecute de interlop după gratii, după ce a scăpat fără nici o secundă de puşcărie în urma unei condamnări din 1999, pentru că fapta sa s-a prescris între timp. Oficial, Arsen apare în "registrele" Poliţiei ca fiind fără ocupaţie, însă neoficial "se ocupă de mici găinării"(!?). Atacul armat asupra lui Giolacai Arsen vine la doar câteva zile după asasinatul de la Galaţi, unde un interlop a murit, marţi seara, la spital, după ce a fost lovit de mai multe ori cu o sticlă de alţi doi indivizi din lumea interlopă locală, în timpul unui conflict izbucnit într-un restaurant. Marcel Nicolau, zis Chiaburul, era cunoscut în Galaţi ca fiind liderul unei grupări care desfăşura activităţi de proxenetism, faptă pentru care a şi fost condamnat la închisoare. Numele său a fost asociat de-a lungul timpului şi cu infracţiuni precum cămătăria şi perceperea de taxe de protecţie, însă acestea nu au fost dovedite niciodată. Despre cei care l-au ucis se ştie că au, de asemenea, legături în lumea interlopă locală. Un alt interlop din Piatra-Neamţ a fost ucis în noiembrie. Interlopul Gheorghiţă Mararu a fost împuşcat mortal într-o cafenea din Piatra-Neamţ. Fratele său a fost şi el împuşcat, însă a scăpat cu viaţă. Asasinul interlopului Cristian Chilat a fost arestat ulterior. Şeful IPJ Neamţ, Aurelian Şoric a fost demis în urma acestui incident. Şoric este cercetat disciplinar de Corpul de control al Ministrului de Interne pentru declaraţiile făcute şi pentru conduita profesională după ce i-a luat apărarea interlopului Mararu.

Alexandra VASILE şi Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Iti dai seama ca nu stie decat medicul cat de grava era situatia. Astia de la replica online daca scrii un articol despre Arsen ce pula mea scrii acum despre toti interlopii in acelasi articol. Ba da mult va mai place sa mancati cacat inutil
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108