REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Religia islamică nu se va mai preda în şcoli. Cum explică ISJ măsura care inflamează spiritele

Religia islamică nu se va mai preda în şcoli. Cum explică ISJ măsura care inflamează spiritele

Replica API 14 februarie 2014 | 00:00 665

Din anul şcolar 2014-2015,

Din anul şcolar 2014-2015,

Religia islamică nu va mai fi predată în şcoli, iar orele de limba turcă ar urma să fie înjumătăţite. Vestea a ajuns la urechile comunităţii musulmane din Constanţa prin intermediul unui profesor de religie.

"Nu am primit o informare oficială, din partea vreunui conducător al Inspectoratului Judeţean Şcolar. Un profesor de religie creştină ne-a dat vestea, pentru că, indiferent de religie, noi, cei din Dobrogea, ne înţelegem. Dânsul ne-a anunţat în spirit de solidaritate. Nu este o veste tocmai bună pentru noi", au declarat, pentru "Replica" de Constanţa, reprezentanţi ai comunităţii musulmane. Tot aceştia au precizat că măsurile enunţate mai-sus ar urma să intre în vigoare din anul şcolar viitor.

Contactat de "Replica" de Constanţa, Muftiul Iusuf Muurat, şeful Cultului Musulman din România a declarat că a auzit ce intenţionează Inspectoratul Şcolar, dar că doreşte să lămurească exact problema, înainte de a face comentarii. "Marţi, 18 februarie, o delegaţie va merge la Inspectoratul Şcolar, să discutăm cu privire la acest aspect. Voi merge eu, alături de domnul consul general al Turciei, precum şi cei doi preşedinţi ai uniunilor musulmane. Nu pot comenta mai mult, pentru că politicos este să vedem exact situaţia. Nu ştiu dacă lucrurile stau exact aşa cum am auzit, pentru că până acum s-a predat religia, chiar şi în anul 2013-2014", a declarat Muftiul Iusuf Muurat.

Referitor la acest subiect, Inspectoratul Judeţean Şcolar Constanţa a comunicat, prin intermediul purtătorului de cuvânt, Cristina Ivan: "În această perioadă, la nivelul ISJ se verifică, se avizează proiectele de încadrare cu personal didactic titular din unităţile şcolare şi se stabileşte lista posturilor vacante şi rezervate care urmează a fi ocupate prin concurs. În conformitate cu Metodologia privind mişcarea cadrelor didactice aprobată prin OMEN 5451/2013, posturile didactice se publică în concordanţă cu centralizatorul disciplinelor de concurs aprobat prin OMEN. Prin urmare, având în vedere faptul că disciplina religie islamică nu se regăseşte în centralizator, nu se pot publica posturi pentru această disciplină. De asemenea, nu există personal calificat pentru a se prezenta la concursul de ocupare a posturilor didactice".

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614