REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Revoltaţi de cum îşi împart banii şefii de la Bucureşti, angajaţii Centralei de la Cernavodă ameninţă cu greva

Revoltaţi de cum îşi împart banii şefii de la Bucureşti, angajaţii Centralei de la Cernavodă ameninţă cu greva

Replica API 1 octombrie 2015 | 00:00 651

Vor să înfiinţeze un nou sindicat

Vor să înfiinţeze un nou sindicat

Angajaţii Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă ameninţă cu intrarea în grevă şi proteste de stradă, dacă şefii de la Bucureşti, care au ca unic interes împărţirea discriminatorie, în propriul folos, a banilor şi aşa din ce în ce mai puţini ai companiei, nu găsesc o rezolvare a solicitărilor venite din partea lucrătorilor de pe platformă, se arată într-o sesizare trimisă pe adresa redacţiei. Ar fi pentru prima oară după 9 ani când angajaţii Nuclearelectrica recurg la proteste, după greva japoneză din 2006. Culmea, revendicările de acum sunt aproape identice cu cele de acum 9 ani. Întrucât nu se simt reprezentaţi cum trebuie, angajaţii CNE Cernavodă vor să-şi înfiinţeze un nou sindicat. Nuclearelectrica raportează afaceri într-un picaj abrupt, bugetând pentru anul 2015 un profit de 38 milioane lei, de trei ori şi jumătate mai mic decât cel din 2014 şi 11 ori mai mic decât cel din 2013.

Potrivit angajaţilor CNE Cernavodă care au trimis materialul pe adresa „Replica”, principala vinovată pentru decăderea Nuclearelectrica este actualul director general Daniela Lulache. „Schimbă treptat întregul personal. Pensionează personalul specialist la termen sau mai devreme folosind diverse presiuni, îl foloseşte pe post de consilier (pe un salariu nesimţit) pe Mihai Darie, mâna ei dreaptă din perioada în care conducea Fondul Proprietatea şi îl numeşte în scurt timp director financiar. Îl îndepărtează din companie pe cel mai pregătit angajat în domeniul vânzărilor şi pieţei de energie, Mircea Meteş. Face numeroase schimbări şi creşte numărul personalului din administraţie, în condiţiile în care la CNE Cernavodă se promovează o politică a reducerii numărului angajaţilor”, se arată în sesizare.

Al 13-lea salariu, doar pentru şefi

„Ca urmare a numeroselor numiri făcute de doamna director general în detrimentul specialiştilor pe care îi obligă să accepte funcţii cu mult inferioare pregătirii lor dar şi a schimbărilor din Consiliul de Administraţie cu puţin timp înainte de listarea la bursă, încep să apară problemele. Toate aceste probleme se reflectă în scăderea profitului. Veniturile din vânzarea energiei, în 2014, s-au situat la 442,9 milioane de lei, mai mici cu 5,7% faţă de acelaşi interval al anului trecut. Profitul din exploatare al companiei s-a ajustat cu un minus de 37% până la 80,7 milioane de lei.

Rezultatul financiar net a înregistrat o scădere de 70% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013. Anul 2015 nu aduce veşti încurajatoare. Profitul se situeaza sub cel prognozat, în mod evident se arată o scădere chiar şi faţă de 2014. Motiv pentru care angajaţii se arată nemulţumiţi de rezultatele ultimelor negocieri şi ameninţă cu intrarea în grevă şi ieşirea în stradă. Aceştia sunt decişi să formeze un nou sindicat care să lupte cu adevărat pentru drepturile lor.

Ei reclamă faptul că din 2010 nu s-au mai crescut salariile, sunt diferenţe de simplu la triplu între salariaţii cu aceleaşi funcţii şi aceleaşi responsabilităţi, nu se respectă plata egală pentru munca egală, toţi ceilalţi salariaţi din domeniul energetic de stat au beneficii net superioare etc. Întrucât este aşteptată o comisie internaţională care califică centralele nucleare după performanţe între primele centrale ale lumii, angajaţii ameninţă cu boicotarea acestor vizite.

Indignarea oamenilor vine din faptul că la ultimele negocieri s-ar fi obtinut al 13-lea salariu însă repartizarea banilor se va face selectiv de la şefii de serviciu până la manager. Restul angajaţilor, cei care sunt pregătiţi şi ţin centrala nucleară la parametrii de producere a energiei, sunt ignoraţi. Mai mult decât atât se cunoaşte faptul că aceştia sunt cei expuşi la radiaţii, cei care şi ingineri fiind, lucrează în condiţii foarte dificile, de zgomot, temperatură extremă, la înălţime, în zone cu acces dificil etc”, se mai arată în document.

Vânzările Nuclearelectrica s-au prăbuşit, dar cheltuielile pentru conducere au crescut cu aproape 50%

În doar doi ani de zile, profitul Nuclearelectrica s-a prăbuşit pur şi simplu, compania bugetând pentru anul 2015 un profit net de 38 de milioane de lei, de trei ori şi jumătate mai mic decât cel din 2014 (de 130 milioane lei) şi de 11 ori mai mic decât în 2013 (420 milioane lei). Una din cauzele banilor mai puţini obţinuţi de Nuclearelectrica a fost şi „geniala” idée guvernamentală intitulată popular taxa de stâlp, de pe urma căreia compania a mai pierdut în 2014 alţi 89,4 milioane lei.

Revenind la bugetul prognozat pentru 2015, Nuclearelectrica anticipează venituri de 1,88 miliarde lei şi cheltuieli de 1,83 miliarde, din care 307,4 milioane lei cheltuieli personal, 230 milioane dintre aceştia reprezentând numai salariile. La 2.141 de angajaţi (cu 100 mai mulţi faţă de 2014), salariul mediu pentru un angajat al Nuclearelectrica trebuia să ajungă anul acesta la 8.876 lei. Pentru salariile conducerii companiei, în 2015 au fost alocaţi 3,262 milioane lei. După primul semestru al anului, remuneraţiile celor mai importanţi şefi din Nuclearelectrica însemnau 1,47 milioane lei, cu 47% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
de voi contractorii va plangeti ca luati bani mai putini decat noi colegii vostrii.i ati vazut sefii vostrii de la elcomex bocoi ,marin si altii ce case au in localitate si case de vacanta ei i au grosul si pleaca in concedii in afara cat despre bonuri va minte aranjeaza cand se fac actele aditionale cu cei din conducerea snn si apoi va spun voua ca cei din snn nu vor si apoi va abureste pe voi ca sau certat sa va dea si voua ceva mai mult mergeti pe strada care coboara de la releu si veti vedea casoiul si curtea lui bocoi mai ales gardul de ce nu puneti DNA pe ei curaj nu trancaneala.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108