REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Robert Turcescu a intrat „sub acoperire“ în afaceri cu un partener din trustul lui Dan Voiculescu

Robert Turcescu a intrat „sub acoperire“ în afaceri cu un partener din trustul lui Dan Voiculescu

Replica API 29 septembrie 2014 | 01:22 1177

Românul cu 2 CNP-uri, despre care se spune că e ofiţer „băsist”

Românul cu 2 CNP-uri, despre care se spune că e ofiţer „băsist”

Robert Turcescu

Atunci când ai de-a face cu personaje hipermediatizate precum jurnalistul Robert Turcescu, mai ales prin prisma recentei sale spovedanii de agent sub acoperire al Armatei, ori mogulul Dan Voiculescu, probabil cel mai puternic om din România de după 1989 ajuns după gratii, pare imposibil să mai găseşti ceva nedescoperit şi nescris din trecutul lor. Cu atât mai mult cu cât cei doi au făcut parte din sfere de putere duşmane, care au dus între ele o bătălie mediatică pe viaţă şi pe moarte, timp de ani de zile. Practic, Robert Turcescu a ajuns să se identifice cu tot ce înseamnă adversar al mogulului Voiculescu, cu ascendent fără echivoc în palatul prezidenţial reprezentat de Traian Băsescu. În acest context, fie şi cu fumăraia stârnită de deconspirarea jurnalistului, ar părea nebunie curată să spui că Turcescu şi Voiculescu au fost, într-un fel sau altul, parteneri de afaceri. Ei, bine, au fost! „Replica” va prezintă în exclusivitate amănunte incredibile despre afacerile derulate de Robert Turcescu, care s-au intersectat, la un moment dat, cu Dan Voiculescu, prin omul numărul 1 al mogulului, Mihai Lazăr, preşedintele Grivco. Mai mult, asociaţii lui Turcescu au o aşa aplecare spre comerţul exterior şi alte aspecte ce ţin categoric de intelligence, încât ajungi să te mai întrebi o dată şi încă o dată cum e cu deconspirarea locotenent-colonelului Turcescu.

Născut pe 3 mai 1975, Robert Turcescu ar trebui să facă parte din categoria cetăţenilor României cu două sau mai multe Coduri Numerice Personale (CNP). Nu avem nici cea mai vagă idee, deocamdată, dacă Turcescu a fost într-adevăr agent acoperit, aşa cum pretinde acum în mod public, sau joacă partitura unui pion pe o tablă de şah în care o tabără de interese politico-economice majore vrea să dea mat, pentru totdeauna, celeilalte tabere, cel puţin la fel de puternice. În aşa zisele documente puse la dispoziţie de Robert Turcescu, apare un CNP a cărui căutare în bazele de date din România are 0 rezultate. Adevăratul CNP al jurnalistului este însă cel primit la naştere, în Piteştiul natal, pe care îl găsim răspândit prin scriptele oficiale ale tuturor afacerilor derulate de Turcescu. Astfel, aflăm despre Robert Turcescu faptul că a fost ani buni asociat cu celebrul Silviu Prigoană şi o altă jurnalistă, Mara Bănică, în Rosal Art SRL, firmă din care s-a retras în februarie 2006. De asemenea, îl regăsim, din 2004, ca membru fondator al RT Media Communication SRL, alături de sora sa, Alida Maria Ristea, născută pe 07.06.1969, firma acestora funcţionând din octombrie 2005 şi la Casa Presei Libere, unde a închiriat un spaţiu de la Compania Naţională a Imprimeriilor Coresi SA. Sora sa îi este şi cel mai de încredere partener de afaceri, astfel încât, în 2007, cei doi fraţi Turcescu înfiinţează şi Cmarea 1 SRL, cu domeniu de activitate radio şi televiziune. Revenind în 2005, acesta este anul în care Robert Turcescu se asociază cu Ciprian Nicolae Rădăvoi, născut pe 02.12.1967 în Piatra Neamţ, un personaj foarte interesant, după cum veţi vedea, în firma T Media Intelligence SRL. Câteva luni mai târziu, în februarie 2006, Turcescu înregistrează Asociaţia Societatea Jurnaliştilor Profesionişti, în care are rolul de preşedinte, alături de Gheorghe Tudor Flueraş, Diana Mihaela Ciuruş, Andrei Florin Mircea, Sanda Elena Nicola, Paul Mihai Codunas, Elena Lorena Burdălescu, Marius Mărgărit Bănuţă şi Bianca Pădurean.

Cum a ajuns firma înfiinţată de Robert Turcescu să fie condusă de un partener al Grivco şi să ofere consultanţă lui Dan Voiculescu

Începând din această perioadă, cu motivaţia, operativă, să zicem, a expunerii sale mediatice mult mai susţinute, Robert Turcescu începe să se retragă din firmele sale. Astfel, jurnalistul sau ofiţerul sub acoperire Turcescu dispare din T Media Intelligence în iunie 2006, dar o lasă în locul său pe sora Alida Maria Ristea, care deţinea 40% din firmă până în aprilie 2007, restul fiind împărţit între co-fondatorul Ciprian Nicolae Rădăvoi, cu 20%, Alliance Team Consulting SRL, cu 30%, prin Costin Radu Ştefănescu (alt personaj cunoscut în media) şi foarte tânărul şi interesantul Marian Trifu, născut pe 29.08.1980, cu 10% din firmă. Trecem rapid în revistă şi celelalte businessuri ale Alidei Turcescu, căsătorită Ristea - Între Crânguri SRL, unde-l înlocuieşte în februarie 2014 pe Dragoş Ionuţ Crăciunoiu, pentru a fi alături de soţul ei, Marius Ristea, respectiv Amprenta SRL - pentru a ne opri puţin asupra celui mai tânăr partener de afaceri al Turceştilor. Marian Trifu, care a luat locul lui Robert Turcescu, respectiv a surorii acestuia, în T Media Intelligence, deţine împreună cu soţia sa, Irina Raluca Trifu, născută pe 15.09.1981 în Constanţa, firma KNF Mediacore SRL, iar până în 2010, când au dizolvat-o, şi KNF Consult Co SRL. În 2007, când Trifu încă mai era partener cu Turceştii în T Media Intelligence, oferea 80% din firma sa, KNF Consult Co SRL, unui off- shore cipriot, Global Transactions Limited, reprezentat de Mihai Lazăr, născut pe 07.12.1952. Ei bine, vorbim aici despre nimeni altul decât Mihai Lazăr, preşedintele Grivco, consorţiul înfiinţat şi controlat de mogulul Dan Voiculescu. În martie 2009, reprezentantul Grivco se retrage din firma asociatului lui Turcescu, cedându-şi partea tinerei constănţence Irina Raluca Trifu. Şi nici măcar nu e prima legătură între Robert Turcescu şi Dan Voiculescu. Potrivit presei centrale din 2007, T Media Intelligence, adică firma lui Turcescu, a prestat pe bani grei servicii de consultanţă politică pentru Ioan Talpeş şi... Dan Voiculescu.

Asociaţii deconspiratului Turcescu, băieţi deştepţi de prin intelligence

Şi ne întoarcem la cel care a fondat, alături de Robert Turcescu, această firmă de consultanţă, respectiv nemţeanul Ciprian Nicolae Rădăvoi. Fost redactor şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul, în anii ’90, Rădăvoi este în prezent lector la Universitatea de Afaceri Internaţionale şi Economice din Beijing, prezent în media românească drept un specialist în cultura, economia şi politica din China. Asociatul lui Turcescu a mai fost secretar 2 în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, calitate în care a fost viceconsul, până în 2010, pentru regiunea Asia Pacific, ocupând, de asemenea, funcţii diplomatice la misiunile româneşti din New Delhi, Cairo şi Bangkok. Pentru un diplomat atât de activ în domeniul intelligence (şi ne referim doar la firma care are în denumire această sintagmă, creată alături de Turcescu), asocierea cu unul care se dă acum fost ofiţer intelligence este cât se poate de interesantă. La fel de potrivit contextului intelligence se dovedeşte, culmea, şi celălalt partener din T Media, tânărul Marian Trifu. Fost coleg cu Robert Turcescu la SNSPA, absolvent al Institutului Diplomatic şi şef pe la ITM Bucureşti, o perioadă, Trifu este în prezent director în Ministerul Economiei, responsabil, fireşte, de afaceri externe.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102