REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

România, ţara în care, de la mic la mare, suntem JEFUIŢI la asigurarea RCA! RATC plăteşte Cartea Verde, deşi nu iese din municipiu!

România, ţara în care, de la mic la mare, suntem JEFUIŢI la asigurarea RCA! RATC plăteşte Cartea Verde, deşi nu iese din municipiu!

Replica API 17 august 2016 | 00:00 267

„Suntem obligaţi să încheiem contracte cu firme cu capital străin”

„Suntem obligaţi să încheiem contracte cu firme cu capital străin”

Made in România! Întrucât la noi se poate să fii obligat să achiți o taxă (la vehicule – n.r.) și apoi instanța să hotărască faptul că este ilegală, dar ea tot este obligatorie, la fel se scurg și bani din anumite bugete pentru că… așa e legea. Aici este vorba despre RATC, care plătește anual sume exorbitante pentru asigurarea RCA – Carte Verde, chiar dacă autobuzele din dotare nu depășesc limita teritorială a municipiului Constanța, fiind cunoscut faptul că acea carte verde este pentru evenimentele rutiere petrecute peste hotare. Astfel, Regia plătește cam 900.000 de lei, din care între 2 și 40% reprezintă acea taxă de asigurare specificată mai sus. Dar de ce așa o marjă mare? "Pentru că nimeni nu știe concret cât costă", a spus Ovidiu Cristian Tănase.

Din ciclul lucrurilor fără noimă, dar care sug fonduri fabuloase din conturi, face parte și Asigurarea RCA – Carte Verde. Că este obligatorie deja este un lucru cunoscut, mai ales în rândul transportatorilor. De ce? Pentru că la mijloc stă protejarea intereselor terțelor persoane pentru pagubele produse vieții, sănătății și bunurilor lor în urma accidentelor rutiere, care au avut loc în afara hotarelor.

"Asigurarea RCA - Carte Verde este o asigurare obligatorie pentru toate autovehiculele care circulă pe drumurile publice, din România sau din orice altă ţară semnatară a Sistemului Carte Verde, având rolul de a suporta daunele produse într-un accident cauzat de deţinătorul asigurării - daunele acoperite nefiind limitate la alte autovehicule avariate, ci acoperind orice daună materială creată, precum şi daunele referitoare la vătămări corporale, deces şi daune morale" – mai precis!

Însă, ce ne facem când vorbim despre o Regie ale cărei mijloace de transport în comun nu depășesc limita teritorială a unui municipiu, cum ar fi RATC , spre exemplu? De luat atitudine, s-a tot luat, ne-a transmis directorul general Ovidiu Cristian Tănase, numai că rezultatul întârzie să apară. În plus, cum tarifele la asigurările RCA au tot crescut și crescut, cu peste 300 % în perioada 2014 – 2016, transportatorii rutieri au cam ajuns la limită și anunță proteste de amploare pe 15 septembrie 2016, în Piața Constituției și în Piața Victoriei din capitală, între orele 9.00 – 15.00.

Patronatele din transporturile rutiere UNTRR, COTAR, ARTRI, APTE 2002, APULUM și FORT deja au trimis o solicitare înspre aprobarea evenimentelor, către Primăria Municipiului București. Dacă se va schimba ceva, rămâne de văzut. Cert este că timpul trece și banii se duc. Cu această situație se confruntă și Regia Autonomă de Transport în Comun din Constanța (RATC), care plătește sume incredibile pentru asigurarea autobuzelor.

Potrivit lui Ovidiu Tănase, pentru cele 195 de mijloace de transport în comun, plus 10 etajate, se plătește circa 900.000 de lei pe an, dintre care 2.000 și 6.000 lei pentru autobuz. Cât din această sumă reprezintă Cartea Verde? "Nimeni nu știe exact. Unii ne-au spus că poate fi vorba de 2 – 40% din sumă, dar nici o firmă de asigurări nu a știut să ne confirme, să ne dea un cuantum. Anul acesta am reușit să obținem un preț mult mai bun, în urma licitației, dat banii pentru cartea verde tot sunt ca și cum i-am arunca pe geam. Asta este legea...

Discuții am tot avut încă din decembrie pentru că am văzut că se măreau mult tarifele. Am avut un delegat care a ținut legătura cu o comisie parlamentară care s-a format pentru rezolvarea problemei. Negocieri etc. Degeaba. Nu s-a rezolvat nimic. Un alt lucru la fel de important este că nu mai există firme de asigurări cu capital românesc. Practic, suntem obligați să încheiem contracte cu societăți cu capital străin", a declarat, pentru "Replica", Ovidiu Cristian Tănase, directorul RATC.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102