REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.3° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

S-a inaugurat staţia de epurare de la Kogălniceanu. Nica: RAJA, printre primele din ţară la atragerea de fonduri europene

S-a inaugurat staţia de epurare de la Kogălniceanu. Nica: RAJA, printre primele din ţară la atragerea de fonduri europene

Replica API 22 octombrie 2015 | 18:55 350

Apă tratată cu ultraviolet

Apă tratată cu ultraviolet

RAJA a inaugurat ieri noua sa staţie de epurare, una din cele mai moderne din România, la Mihail Kogălniceanu. La eveniment au participat ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, secretarul de stat Valentin Şoneriu, primăriţa Ancuţa Belu şi vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel Dragomir, respectiv Cristi Darie. Staţia de la Kogălniceanu a costat peste 15 milioane de lei, bani provenind în cea mai mare parte din fonduri europene, iar obiectivul face parte din mega-proiectul de investiţii derulat de RAJA în regiunea Constanţa- Ialomiţa, în valoare de peste 1 miliard de lei. Apa care iese din staţia de la Kogălniceanu este atât de curată, încât poate fi băută fără probleme, deşi este vărsată direct în Canalul Dunăre- Marea Neagră, au precizat oficialii RAJA.

„Este una din cele mai moderne staţii de epurare din România, în care folosim tehnologie de ultimă generaţie. După toate procesele de epurare, la final apa este tratată suplimentar cu ultraviolete, tehnologie folosită de regulă în ţări foarte dezvoltate, precum SUA şi Japonia, prin care se distrug 99,99% din factorii patogeni. Apa rezultată e curată ca apa de izvor, fără nici o glumă”, a declarat directorul general RAJA Felix Stroe.

Stroe a mai spus că, de altfel, marea sa ambiţie e să extindă tehnologia de tratare cu ultraviolete a apei în toată reţeaua RAJA, pe lângă extinderea sistemului SCADA, de monitorizare automată a reţelei. Cristinel Dragomir a ţinut să precizeze că o tehnologie identică, de tratare cu ultraviolete, este folosită la spitale, asta pentru a ne face o idée despre cât de curată poate fi apa care iese din staţia de la Mihail Kogălniceanu.

La rândul său, ministrul Fondurilor Europene Marius Nica a ţinut să precizeze că RAJA este printre primele din România la atragerea fondurilor europene, după companii din Transporturi şi Apele Române. Potrivit lui Nica, RAJA se află pe locul 5 în ţară, cu peste 250 milioane de euro bani europeni atraşi pentru investiţii în proiectele sale, ministrul arătându-se convins că regia constănţeană va ajunge la anul la circa 340 milioane de euro. Noua staţie de de la Mihail Kogălniceanu epurează un debit maxim de 2.425 mc/zi şi deserveşte circa 12.500 de locuitori.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614