REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° ConstanÈ›a Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° ConstanÈ›a Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

S-a terminat! Nu mai scapă de verificări nici o maşină înmatriculată în Bulgaria

S-a terminat! Nu mai scapă de verificări nici o maşină înmatriculată în Bulgaria

Replica API 27 aprilie 2016 | 00:32 325

Peste 5.000 în baza de date. Poliţiştii constănţeni spun că acţiunile au loc permanent

Peste 5.000 în baza de date. Poliţiştii constănţeni spun că acţiunile au loc permanent

Toate neregulile legate de maşinile înmatriculate în ţara vecină, cumulate ani de-a rândul, au izbucnit într-o acţiune de amploare demarată de procurorii bulgari, care s-a lăsat cu percheziţii şi 9 persoane arestate. Este vorba despre acte false în baza cărora românii îşi înmatriculau vehiculele în Bulgaria. Potrivit poliţiştilor constănţeni, acţiuni de verificare sunt în derulare şi la malul mării, iar baza de date a acestor maşini este actualizată permanent.

Fenomenul maşinilor înmatriculate în Bulgaria s-a instalat la malul mării încă de prin anul 2008, când constănţenii au dat buluc pentur a-şi procura maşini ieftine. Însă, tot de atunci a început şi tam-tamul cu privire la cea mai mare parte dintre ele, fie legate de acte, fie de legalitatea de a circula pe străzile din Constanţa şi aşa mai departe. Aşa s-a ajuns în punctul în care infractorii s-au folosit de vehicule înmatriculate la vecinii bulgari, pe care le foloseau ca paravan în comiterea unor fapte penale şi asta pentru că şoferul ar fi fost mai greu de identificat spre a fi pedepsit.

De asemenea, s-a tot discutat şi despre aşa-zisa procură, în baza căreia omul pleca spre România, observând la destinaţie că, de fapt, are permisiunea de a folosi o drujbă, înrucât asta scria pe document. Şi, dacă tot am ajuns la procură, multe dintre autoturisme au fost vândute şi iar vândute, fără a fi înnoite actele, de nu se mai ştie cine conduce maşina, asta în caz că se întâmplă ceva şi şoferul este căutat de poliţie. Ulterior s-a pus problema ITP-ului şi a asigurării, de aici dezvoltându-se adevărate grupări infracţionale care se ocupau cu aşa ceva, cu actele false.

Un caz concret a fost scos la iveală de poliţişti în luna martie 2015, când Petrişor Olteanu, la domiciliul lui din Ovidiu, în perioada 2013 - 2015, a falsificat documente oficiale, respectiv cărţi de identitate, paşapoarte, permise de conducere, documente auto constând în asigurare tip carte verde, certificate de înmatriculare, certificate de inspecţie tehnică şi tichete, în schimbul primirii unor sume de bani cuprinse între 150 euro pentru falsificarea unei cărţi de identitate şi 600 lei pentru falsificarea unui permis de conducere.

Controale intense la Constanţa, după ce procurorii bulgari au reţinut mai mulţi indivizi

Şi, chiar dacă parlamentarii au încercat tot felul de metode de a limita accesul vehiculelor cu numere de Bulgaria pe străzile din Constanţa, până în momentul de faţă nu s-a concretizat nimic. Însă, în aprilie anul curent, procurorii bulgari au inculpat nouă membri ai unei bande infracţionale care contrafăcea documente necesare înmatriculării autovehiculelor, ce erau apoi vândute unor cetăţeni români. Pe baza acestor documente contrafăcute, românii îşi înmatriculau autovehiculele în Bulgaria.

Gruparea acţiona din ianuarie 2015, falsifica documente de înmatriculare şi cărţi tehnice, poliţe de asigurare şi cărţi verzi pentru Uniunea Europeană, acestea din urmă fiind vândute unor cetăţeni din state baltice. Nouă indivizi au fost arestaţi în urma percheziţiilor efectuate în Bulgaria. În ceea ce priveşte judeţul Constanţa, oamenii legii actualizează în permanenţă baza de date, în momentul de faţă fiind peste 5.000 de vehicule luate în evidenţă. De asemenea, potrivit poliţiştilor constănţeni, se desfăşoară acţiuni permanente de verificare a autovehiculelor înmatriculate în Bulgaria.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367