REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

S-a zguduit sistemul de sănătate din Constanţa! Mai multe cadre medicale, săltate de procurori pentru fraudă coordonată din puşcărie de un interlop

S-a zguduit sistemul de sănătate din Constanţa! Mai multe cadre medicale, săltate de procurori pentru fraudă coordonată din puşcărie de un interlop

Replica API 22 septembrie 2015 | 00:01 2794

PERCHEZIŢII de amploare la Spitalul Judeţean, Casa de Asigurări, farmacii şi cabinete medicale

PERCHEZIŢII de amploare la Spitalul Judeţean, Casa de Asigurări, farmacii şi cabinete medicale

Sistemul medical din mai multe judeţe, inclusiv Constanţa, a fost zguduit în dimineaţa de luni, 21 septembrie! Procurorii DIICOT - Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice au efectuat 59 de percheziţii pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Brăila, Constanţa şi Vrancea.

La mijloc este vorba despre un mecanism de fraudare a Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate care a fost dezvoltat în Brăila şi apoi a ajuns Constanţa, dar nu numai. La Constanţa, mascaţii au descins la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, la Spitalul de Boli Infecţioase, la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, dar şi la farmacii şi cabinete medicale. Însă, ce este mai grav se leagă de faptul că mai multe cadre medicale au intrat într-o grupare infracţională coordonată de un cunoscut interlop brăilean - Titi Sgîrcitu, care se află în închisoare.

În primă fază, agitaţia s-a instalat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Percheziţii au avut loc la Secţia de Nefrologie, vizată fiind asistenta medicală Maria Bănăţeanu, cunoscută ca „Mia”. La uşa cabinetului în care îşi desfăşura activitatea aceasta au stat doi jandarmi timp de mai multe ore. Medicul Mihnea Avram, directorul medical al unităţii de tratament, a ţinut să precizeze că: „De asistentă nu ştim nimic. Este ceva care nu are legătură cu spitalul. Se auzea de nişte reţete, dar nu are legătură cu spitalul”.

La rândul său, dr. Dănuţ Căpăţână, managerul Spitalului Judeţean, a declarat: „A venit o echipă de dimineaţă şi a spus că face verificări. Nu ştim mai multe. Aşteptăm date oficiale”. Totodată, oamenii legii au descins pe bulevardul Tomis nr. 293 - la sediul Ahmeya Pharm, pe strada Căpitan Dobrilă Eugeniu 20, la medicul primar dr. Eugenia Muja, la dr. Mihaela Mătărîngă, neuropsihiatru, la medicul Elena Dumea, la Alina Dragu şi la farmacista Andreea Baciu.

Mascaţii au „vizitat” şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanţa, unde vizaţi au fost: Cozeti Niculescu, şef serviciu, şi Mihaela Vrînceanu, director adjunct, în sarcina căreia s-a reţinut „comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, prev. de art. 367 alin. 1, 3 C.p.”, constând în aceea că, în cursul anului 2014, a aderat la gruparea infracţională constituită de Liliana Valentina Sgîrcitu şi Titi Sgîrcitu, în scopul comiterii de infracţiuni. Ea mai este cercetată şi pentru abuz în serviciu în formă continuată, întrucât, în perioada noiembrie - decembrie 2014, a urgentat la solicitarea expresă a numitei Mirela Boboc aprobarea a două dosare pentru eliberarea gratuită a unor medicamente pentru pacienţi ce sufereau de boli cronice înscrişi in Programul Naţional de Sănătate, şi anume în data de 14/11/2014 pentru pacientul „Stelică”, dosarul fiind depus prin intermediul numitului Marius Titică, respectiv în data de 05.12.2014 pentru un alt pacient, creând astfel o situaţie de inferioritate pe temei de boală cronica necontagioasă pentru restul pacienţilor incluşi în program.

În perioada octombrie 2014 - martie 2015 aceasta a direcţionat pacienţi înscrişi in Programul Naţional de Sănătate către farmacia SC Ahmeya Pharm SRL, administrată de numita Liliana Sgîrcitu pentru a le fi eliberate medicamentele prescrise pe reţetele gratuite, cauzând astfel o pagubă de natură patrimonială celorlalte farmacii din judeţ, prin îngrădirea dreptului pacienţilor de a-şi alege singuri farmacia de unde să îşi procure medicamentele.

Dragoş Poteleanu, directorul CJAS, nu a dorit să facă declaraţii referitore la percheziţiile desfăşurate în judeţul Constanţa, precuzând faptul că nu se află la birou. „Doamna Mihaela Vrînceanu activa în cadrul CJAS încă de la înfiinţare, iar Cozeti Niculescu s-a angajat după 2000. Cea din urmă se află în concediu. Astăzi (luni - n.r.) nu a fost la locul de muncă”, au precizat angajaţii CJAS. Ulterior, percheziţii au avut loc şi la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa, vizaţi fiind medicul primar dr. Eugenia Muja şi medicul Elena Dumea.

Mai multe persoane duse la audieri. Printre acestea şi directorul adjunct de la CJAS Constanţa

În urma descinderilor, mai multe persoane au fost ridicate şi duse la audieri. Între acestea se află medicul Eugenia Muja, de 59 de ani, din Constanţa, în sarcina căreia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, fraudă informatică în formă continuată (213 acte materiale), fals informatic în formă continuată, (213 acte materiale), fals intelectual în formă continuată, (213 acte materiale), complicitate la uz de fals în formă continuată, (213 acte materiale), medicul Elena Dumea, 46 ani, din Constanţa, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, fraudă informatică în formă continuată, (125 acte materiale), fals informatic în formă continuată (125 acte materiale), fals intelectual în formă continuată (125 acte materiale), complicitate la uz de fals în formă continuată (125 acte materiale), medicul Mihaela Irina Mătărîngă, 51 ani, din Constanţa, în sarcina căreia se reţine comiterea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, fraudă informatică în formă continuată (1024 acte materiale), fals informatic în formă continuată (1024 acte materiale), fals intelectual în formă continuată (1024 acte materiale), complicitate la uz de fals în formă continuată, (1024 acte materiale), Alina Gabriela Dragu, 27 ani, în calitate de asistent farmacist, angajată în cadrul SC Ahmeya Pharm SRL din data de 31.05.2013, punctul de lucru din municipiul Constanţa, în sarcina căreia se reţine comiterea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, fraudă informatică în formă continuată, fals informatic în formă continuată, uz de fals în formă continuată, complicitate la infracţiunea de spălare a banilor în formă continuată.

Săltate de oamenii legii au fost şi Andreea Baciu, 34 ani, asistent farmacist, angajată în cadrul SC Ahmeya Pharm SRL din data de 31.05.2013, în sarcina căreia se reţine comiterea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, fraudă informatică în formă continuată, fals informatic în formă continuată, complicitate la uz de fals în formă continuată, complicitate la infracţiunea de spălare a banilor în formă continuată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, Maria Bănăţeanu, 60 ani, asistent şef în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa, Secţia Nefrologie, în sarcina căreia se reţine comiterea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la fraudă informatică în formă continuată, complicitate la uz de fals în formă continuată, Cozeti Niculescu, 55 ani, şef serviciu în cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa, în sarcina căreia se reţine comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, şantaj, abuz în serviciu, Mihaela Vrânceanu, 51 ani, director adjunct în cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa, în sarcina căreia se reţine comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu.

Totul a pornit în 2011, la Brăila, lider fiind un cunoscut interlop

Potrivit procurorilor DIICOT, totul a început în anul 2011, pe raza judeţului Brăila, când s-a constituit un grup infracţional organizat format din reprezentanţi şi angajaţi ai unor farmacii aparţinând unei societăţi comerciale, precum şi medici de familie sau medici specialişti care au decontat în mod fraudulos sume importante de bani din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. În fapt, s-a reţinut că începând cu anul 2009, liderul grupării, respectiv Titi Sgîrcitu, în prezent încarcerat în Penitenciarul Focşani pentru infracţiuni de violenţă, fără legătură cu faptele cercetate în prezenta cauză) a înfiinţat o societate comercială al cărei administrator este soţia sa, fiind vorba despre SC Ahmeya Pharm S.R.L..

Prin intermediul acestei societăţi, în complicitate cu medici şi funcţionari din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Brăila, cu ştiinţa majorităţii angajaţilor din cadrul celor două puncte de lucru ale societăţii, sus-numiţii au decontat ilegal sume importante de bani, simulând eliberarea unor medicamente din stocuri scriptice în baza unor reţete fictive, eliberate de medici specialişti sau de familie, valoarea estimată a prejudiciului fiind de 9.000.000 lei.

Interlopul Titi Sgîrcitu a dezvoltat „afaceri” şi în Constanţa, la care au aderat mai multe cadre medicale

De asemenea, mai susţin anchetatorii, în cauză au rezultat indicii rezonabile că administratorul societăţii a dezvoltat şi pe raza judeţului Constanţa un mecanism similar de fraudare a Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, prin intermediul a două puncte de lucru ale societăţii comerciale (deschise începând cu data de 12.04.2013), beneficiind şi în acest caz atât de complicitatea angajaţilor, cât şi a unor medici şi funcţionari din cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa.

S-a stabilit că noul palier infracţional cu interese în decontarea de reţete fictive era coordonat pe raza judeţului Constanţa de către un alt membru al grupului care, sub stricta îndrumare a administratorului societăţii, a desfăşurat activităţi concertate de „atragere la colaborare” atât a unor medici care să le asigure reţetele fictive, cât şi a unor funcţionari din cadrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale şi din cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa, care să le faciliteze şi să accelereze procesul de decontare a acestor prescripţii.

De asemenea, probele administrate în cauză au reliefat conivenţa dintre reprezentanta/ angajaţi ai societăţii comerciale şi funcţionari din cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa, care, în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, le-au furnizat informaţii cu privire la data şi tematica unor controale efectuate la punctele de lucru ale societăţii, intervenind totodată în favoarea societăţii, pentru a evita orice răspundere contravenţională.

Totodată, a rezultat faptul că angajaţi ai aceleiaşi instituţii au coordonat, în fapt, activitatea unor societăţi comerciale ce activează în domeniul farmaceutic, utilizând totodată informaţiile obţinute în virtutea funcţiei în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale/ alte foloase pentru societăţile astfel coordonate, inclusiv prin acţiuni de folosire abuzivă a funcţiei. În plus, din cercetările efectuate în cauză a rezultat că decontările obţinute de către societatea comercială în baza prescripţiilor fictive s-au realizat urmare a introducerii, în Platforma informatică din asigurările de sănătate, de date informatice nereale (date conţinute de reţeta fictivă), în scopul obţinerii de beneficii materiale, cu consecinţa prejudicierii bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Conex faptelor cercetate în prezenta cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la comiterea unor infracţiuni de corupţie, în scopul obţinerii transferului liderului grupării, în Penitenciarul Focşani. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii. Acţiunea a fost realizată împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie şi cu sprijinul Jandarmeriei Române.

Liderul grupării infracţionale se ocupa şi cu cămătăria

Titi Sgîrcitu a ajuns după gratii în 2012, după ce a fost condamnat pentru infracţiunile de ultraj şi şantaj. Însă, acesta a ajuns de mai multe ori în atenţia oamenilor legii, el fiind cunoscut în Brăila ca un interlop periculos. Spre exemplu, în 2007 a provocat un scandal imens într-o discotecă din Tichileşti, mai multe persoane ajungând la spital. Ulterior, alături de fratele său, Ionel Sgârcitu, şi „locotenentul” Ionuţ Agheboaie, zis „Marati” au snopit în bătaie un brăilean, în plină stradă.

Victima împrumutase de la ei aproximativ 8.000 de euro, pe care i-ar fi restituit fără să achite şi dobândă. Totul s-a petrecut în iunie 2009, în faţa sediului unei bănci, persoana agresată ajungând la spital cu nasul spart, având nevoie de 12 - 14 zile de îngrijiri medicale. Titi Sgîrcitu a tot fost judecat, la final fiindu-i contopite pedepsele. Astfel, el a primit 4 ani şi 8 luni închisoare. Pentru a scăpa mai repede, individul a tot muncit, ieşind chiar la plantat de panseluţe. Urma să intre în comisia de liberare condiţionată în octombrie 2015.

Alexandra VASILE, Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102