REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

S-au înmulţit câinii periculoşi. Proprietarii lor sunt inconştienţi: îi lasă liberi pe străzi

S-au înmulţit câinii periculoşi. Proprietarii lor sunt inconştienţi: îi lasă liberi pe străzi

Replica API 19 mai 2015 | 00:01 340

După ce un pitbull a atacat doi bărbaţi, un alt constănţean a fost amendat

După ce un pitbull a atacat doi bărbaţi, un alt constănţean a fost amendat

Spiritele s-au încins sâmbătă, 16 mai. Totul a început cu un eveniment înregistrat în cartierul Coiciu, când doi bărbaţi au fost atacaţi de un pitbull care a ieşit dintr-o curte. La scurt timp, tot în municipiu, un rottweiller era lăsat de capul lui pe străzi, motiv pentru care oamenii au sunat la Poliţie. Se pare că stăpânul, care era sub influenţa băuturilor alcoolice, a devenit agresiv cu persoanele care se arătau scandalizate de faptul că animalul este lăsat nesupravegheat.

Un pitbull a atacat doi bărbaţi, sâmbătă, 16 mai, acesta profitând de faptul că poarta era deschisă. A ieşit pe stradă, în cartierul Coiciu, şi a sărit pe oameni. După ce victimele au sunat la Poliţie, proprietarul câinelui s-a enervat şi a distrus gardurile reclamanţilor cu un topor. La faţa locului a ajuns Poliţia, care a luat măsurile ce se impun, fiind deschise două dosare penale, unul în baza Ordonanţei 55/2002 privind regimul deţinerii câinilor periculoşi şi agresivi şi unul pentru comiterea infracţiunii de distrugere. În aceeaşi zi, Poliţia era din nou sunată, fiind alertată cu privire la faptul că un rottweiller se plimbă de capul lui pe străzi. Între timp a apărut şi proprietarul, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, care a devenit agresiv. „Astăzi, (16 mai - n.r.) când am ieşit din casă, am văzut un rottweiller femelă care se împerechea cu doi maidanezi, cei doi chiar bătându-se pe ea. Am sunat la politie deoarece ştiam al cui este câinele şi l-am mai vazut pe stradă. Neavând botniţă poate reprezenta un pericol pentru oamenii din jur. Între timp, până la apariţia echipajului de Poliţie, a apărut stăpânul beat mort şi agresiv. Acesta a pocnit căţeluşa si a băgat-o în curte. Am aflat de la vecinii acestuia că stăpânul s-a mutat şi o lasă nesupravegheată şi nemâncată, aceasta devenind agresivă din cauza foamei. Stăpânul, care mă înjura şi ameninţa până la venirea echipajului de poliţie, chiar m-a mustrat că de ce nu am eu grijă de ea! Până la urmă, după ce şi-a luat amenda, a luat căţeluşa în lesă şi a plecat. Cu siguranţă o va aduce înapoi zilele acestea, asta dacă nu o abandonează între timp”, a spus un tânăr constănţean. Poliţiştii au confirmat că proprietarul câinelui a fost amendat.

Rasele câinilor consideraţi periculoşi şi ce amenzi sunt prevăzute

Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor din categoria de faţă trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Mai exact, accesul câinilor, precum şi al exemplarelor cu potenţial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă. Dresajul şi antrenamentul câinilor sunt permise numai în centre speciale sau în alte locuri autorizate, stabilite prin hotărâre de către consiliile comunale, orăşeneşti. Neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul câinelui sau de deţinătorul temporar al acestuia asupra unei persoane constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani. Importul sau comercializarea câinilor din respectivele rase constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani şi confiscarea acestora. Fapta persoanei de a organiza lupte între câini, de a-i pregăti în acest scop, precum şi de a participa cu câini la astfel de lupte constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani. De asemenea, câinii trebuie să fie înregistraţi şi identificaţi prin tatuaj, pe cheltuiala proprietarului sau a deţinătorului temporar, menţionându-se codul în carnetul de sănătate şi în adeverinţa eliberată. Vorbim despre câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pitbull, Boerbull, Bandog şi metisii lor (câinii proveniţi din încrucişarea raselor) şi câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metisii lor. În plus, persoanele care nu depun documentele câinilor la Poliţie pot fi amendate cu sume cuprinse între 500 şi 1500 de lei. Pierderea sau moartea unui câine periculos trebuie declarată la poliţie în cel mult 48 de ore. În caz contrar, proprietarul riscă o amendă între 100 şi 500 de lei. Persoanele care nu respectă condiţiile de deţinere a unui câine din această categorie (vârsta de 18 ani, să nu fi fost condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei, să aibă capacitate deplină de exerciţiu) pot fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 500 şi 1500 de lei. Stăpânii care îşi plimbă câinii (fără botniţă) în locurile publice se pot alege cu amenzi între 1500 si 3000 de lei. În acelaşi timp, proprietarii sau deţinătorii temporari de câini periculoşi sunt obligaţi să afişeze, acolo unde ţin animalele, o plăcută pe care să fie inscripţionat avertismentul “Câine periculos”. În caz contrar, aceştia riscă o amendă între 500 şi 1500 de lei şi lista continuă.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614