REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Salvamarii, scafandrii şi paramedicii, uniţi pentru salvarea vieţilor. Resuscitările, "spectacol" pentru turiştii cu minori în braţe

Salvamarii, scafandrii şi paramedicii, uniţi pentru salvarea vieţilor. Resuscitările, "spectacol" pentru turiştii cu minori în braţe

Replica API 21 august 2014 | 00:00 302

Sezonul înecaţilor:

Sezonul înecaţilor:

Sezonul cald a îndoliat litoralul. Mai mulţi turişti au fost înghiţiţi de mare în staţiunea Mamaia. În unele cazuri, trupurile neînsufleţite au fost recuperate după ore întregi de căutări. În total, salvamarii, pompierii militari şi scafandrii de intervenţie ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea (ISU) au adunat zeci de ore în adâncuri. Un efectiv de 130 de salvamari veghează zi de zi pentru siguranţa turiştilor aflaţi pe plaja din Constanţa - Năvodari. Acestora li se alătură şi corpul de prim-ajutor. Personalul medical din cele cinci centre amenajate în staţiunea Mamaia, Constanţa şi Plaja Modern intervin ori de câte ori este cazul pentru cei care s-au ales cu picioarele sau mâinile luxate sau cu tăieturi. Nu trece zi fără să nu fie solicitaţi să intervină în cazurile celor care se aventurează în mare fără să ţină cont de semnificaţia steagului arborat pe plajă.

"În staţiunea Mamaia, trei persoane au murit înecate. Un domn a făcut atac de panică când a văzut că nu mai are fetiţa în bărcuţă. Copilaşul a căzut, apa era foarte adâncă. A fost foarte greu. Ne-a luat aproape două ore şi jumătate să-i găsim. Intrase în apă cu ea într-o zi în care steagul galben era arborat. Din păcate nu s-a mai putut face nimic pentru ei. Un alt domn cu probleme medicale s-a înecat tot în Mamaia. Week-end-ul trecut foarte multe persoane au fost salvate. Pe plaja Modern din Constanţa, în zona digurilor, am găsit o persoană încălţată în apă. Bănuim că se afla la pescuit. Pe plajă nu au fost găsite bunurile sale, nici Poliţia nu a găsit acte sau pe cineva care să-l recunoască. Rugăm turiştii ca atunci când marea este agitată şi pe plajă este steagul roşu arborat să nu intre în apă chiar dacă pentru ei este o plăcere să se joace în valurile mării. Chiar dacă ştii să înoţi foarte bine, te poţi îneca din lipsă de antrenament. Nu ştiu cum să abordeze un val, iar riscul de înec este foarte crescut", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, Gabriel Culea, şeful salvamarilor. Centrul de Meteorologie Dobrogea şi Centrul Naval din Constanţa avertizează salvamarii atunci când natura se dezlănţuie. "Avem o strânsă legătură şi suntem avertizaţi când este furtună. Deocamdată zilele acestea vremea este bună de îmbăiere, dar cei cu probleme medicale, cei aflaţi sub influenţa alcoolului şi copiii nesupravegheaţi trebuie să ţină cont că nu au voie să intre în apă", a spus Culea. Pe toate sectoarele de plajă din staţiuni există panouri informative, însă mulţi turişti le ignoră. "Noi încercăm să-i informăm cât putem de mult. Panourile informative am încercat să le montăm în zone cât mai populate, să poate fi vizibile. Sunt şi turişti care vin şi ne întreabă ce semnifică steagul arborat în ziua respectivă, dacă au voie să intre în apă, dar avem şi persoane care ne spun că ei ştiu să înoate foarte bine şi, dacă au nevoie de ajutor, ne vor chema", a precizat Culea.

Salvamarii, marcaţi de cazurile turiştilor înecaţi

Salvamarii înainte de toate sunt oameni, iar atunci când nu pot salva o persoană, sunt extrem de afectaţi. Este şi cazul unui tânăr salvamar care a depăşit destul de greu episodul în care o fetiţă de 5 ani şi tatăl ei au murit înecaţi. Florin Popa, de 35 de ani, a intrat în apă să o plimbe pe fiica lui, de 5 ani, cu o bărcuţă gonflabilă, dar nu au mai ieşit la mal. Turistul s-a îndepărtat 70 de metri de mal, după geamandură. Alexia Andreea a căzut din bărcuţă, iar în încercarea de a o căuta, bărbatul s-a înecat. Salvamarii au fost alertaţi de soţia bucureşteanului, aceştia aflându-se la 20 de metri distanţă de locul unde s-a întâmplat. Un tânăr care stătea pe un şezlong a fost rugat de femeie să intervină şi el. Tânărul i-a ajutat pe salvamari şi au reuşit să-l tragă la mal. Tot soţia turistului a sunat la 112, la faţa locului ajungând cadrele medicale ale Ambulanţei şi oamenii legii. Bărbatul a fost scos din mare şi resuscitat minute bune, dar fără succes. Alexia Andreea a fost scoasă la mal după ore bune de căutare, a fost resuscitată 40 de minute, dar fără rezultat. "Şi pe noi ne marchează aceste cazuri. Am un băiat salvamar care, după cazul fetiţei, a plâns toată săptămâna. Nu a putut să facă nimic. Chiar ne pasă. Încercăm pe cât posibil ca oamenii să se simtă bine la mare şi nu să aibă parte de un concediu neplăcut. Acţionăm atât cât ne stă în putinţă", a declarat Culea. Dacă salvamarii şi familiile celor înecaţi sunt marcaţi de tragedii, unii turişti, cu plozii în braţe, fac parte din categoria gură-cască, o imagine în acest sens fiins surprinsă de curând. Fotografia a readus în aminte un alt caz dramatic: cel al unui băbat tăiat de tren la Valu lui Traian, anul trecut: un tată cu copilul de mână a vrut neapărat să vadă despre ce este vorba. S-a apropiat de cadavrul secţionat în bucăţi, curios cum arată, fără să-i pese că are de mână un copil care poate rămâne marcat pe viaţă de astfel de imagini teribile! Revenind la activitatea de pe litoral, facem precizarea că de la începutul lunii august şi până în prezent, pompierii militari, scafandrii de intervenţie ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al judeţului Constanţa şi paramedicii au intervenit pentru salvarea a 10 persoane din apa mării sau chiar din Dunăre. Totodată, în perioada menţionată, echipajul de salvare aeriană SMURD a răspuns la patru solicitări de urgenţă medicală la persoane înecate şi la o misiune specială de căutare a unui bărbat dispărut în apele mării.

În acest context, ISU Dobrogea informează cetăţenii cu o serie de măsuri şi obligaţii ce trebuie respectate în scopul prevenirii acestor evenimente nedorite: frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat; respectaţi întotdeauna recomandările salvamarului/ administratorului locului de agrement; evitaţi scăldatul în mare, lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci; nu realizaţi acte de teribilism prin plonjarea de pe stabilopozi, platforme, poduri sau alte elemente de construcţii; nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare; nu vă aventuraţi în apă când sunteţi în stare de ebrietate, seara târziu sau pe timp de noapte; sa nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi lângă şi în apă. Ei se vor scălda numai sub controlul părinţilor sau altor persoane mature.

Consiliile locale, obligate să monteze panouri cu menţiunea "Scăldatul interzis, pericol de înec"

Consiliile locale care au la nivelul unităţii administrativ - teritoriale cursuri de apă, au obligaţia să identifice zonele periculoase pentru scăldat sau înot şi să monteze panouri de avertizare cu menţiunea "Scăldatul interzis, pericol de înec". Totodată, prin serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă, se vor desfăşura o serie de campanii de conştientizare a cetăţenilor asupra riscurilor la care se expun atunci când se scaldă în locuri neamenajate, prin afişarea la primării, şcoli, biserici, pieţe, staţii pentru transportul în comun a unor materiale preventive în care să fie prezentate prevederile actelor normative cu privire la interzicerea scăldatului / înotului în locuri periculoase, precum şi nominalizarea acestor zone.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102