REPLICA ONLINE CONSTANTA

17° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Scandalos! Un bărbat din Castelu cere să fie ARESTAT pentru dare de MITĂ: oi, brânză şi taioare în schimbul moştenirii

Scandalos! Un bărbat din Castelu cere să fie ARESTAT pentru dare de MITĂ: oi, brânză şi taioare în schimbul moştenirii

Replica API 25 septembrie 2015 | 00:00 742

Disperat după ani de procese cu primarul Nicolae Anghel

Disperat după ani de procese cu primarul Nicolae Anghel

Florin Daniel Băncilă

Un bărbat din Castelu, ajuns la disperare, cere să fie reţinut şi apoi arestat pentru dare de mită! Este vorba despre Florin Daniel Băncilă, care este ancorat într-o situaţie din care nu mai întrezăreşte nici o ieşire. Acesta susţine că se chinuie să intre în posesia unui pământ ce a aparţinut bunicului său, luptându-se pentru el de circa 10 ani de zile. Astfel, omul s-a hotărât să dea cărţile pe faţă, spunând că a dat mită secretarei Primăriei din Castelu, respectiv Silviei Gheorghe, şi nu numai, în repetate rânduri. „Atât eu cât şi soţia trebuie să fim săltaţi pentru dare de mită. Pe 30 luna aceasta avem termen la Tribunal şi putem fi luaţi de acolo”, ne-a declarat Băncilă.

Încărcat cu genţi pline cu documente şi cu o vagă speranţă, Florin Daniel Băncilă a trecut pragul redacţiei „Replica” de Constanţa, fiind dispus să relateze câte ceva din calvarul prin care trece de ani buni. Cazul său nu este unul nou, el mai apărând în presa locală şi în trecut. Însă, de data aceasta, bărbatul a cerut să fie arestat pentru dare de mită. La mijloc este vorba despre o „bătălie”, totul plecând de la un teren.

„În anul 2005 am depus o cerere la Primăria Castelu prin care am solicitat restituirea unei suprafeţe de 6,25 hectare, care a aparţinut bunicului meu, Dumitru Băncilă. În toţi aceşti ani, secretara Silvia Gheorghe mi-a solicitat atenţii cu promisiunea că mă va ajuta să intru în posesia acestui teren. Aveam 300 de oi şi îmi trebuia să-mi fie dat în natură. Nu am fost pretenţios să cer anumite sole, doar un simplu islaz. Doamna Silvia Gheorghe a spus că mă ajută, fiind vorba despre un drept al meu, normal. I-am dus oi, miei, brânză.

Trimiteam un cioban să-i ducă acasă, seara, să nu vadă vecinii. Soţia mea, care este croitoreasă, i-a făcut haine, taioare, gratuit. De 1 şi 8 martie mergeam cu flori, cafele şi tot ce se poate oferi unei femei. Acestea în plus faţă de tot ce i-am dus acasă ani de zile. Îi puneam mielul în sac, îi arătam ciobanului unde trebuie să ajungă şi tot aşa. La fel şi cu toate cutiile cu brânză etc.. În cele din urmă, după ce a primit toate produsele şi a profitat de noi, nu m-a mai ajutat”, a declarat, pentru „Replica”, Florin Daniel Băncilă.

Ar fi solicitat registrele agricole ani la rând, iar acum cere să fie arestat: „Aşa spune legea! Şi pe mine şi pe soţie!”

În plus, bărbatul susţine că ar fi cerut să vadă registrele agricole ale Primăriei Castelu pentru a analiza şi el situaţia, având în vedere că străbunicii lui, veniţi din Sibiu, sunt printre cei care au stat la baza întemeierii satului Castelu, după cum ne-a spus acesta.

„Acest lucru nu s-a împlinit. Cât despre primarul Nicolae Anghel, acesta a profitat, de asemenea, de noi. Ne-a obligat să-l votăm cu promisiunea că ne va da pământul, să-l susţinem în campanii şi tot aşa. Nu am văzut pământul. Apoi ne-a cerut, pentru că nu sunt singurul în situaţia aceasta, să-i vindem drepturile litigioase sau, dacă nu, pământul. Am ajuns la capătul puterilor. Pe această cale le cer oamenilor legii să mă aresteze pentru că am dat mită! Aşa spune legea! Şi pe mine şi pe soţie!”, a adăugat Băncilă. Potrivit acestuia, au urmat procese. Unul a fost înregistrat la Judecătoria Medgidia.

A câştigat în primă instanţă, dar a pierdut recursul

Au urmat mai multe procese, unul dintre dosare fiind înregistrat la Judecătoria Medgidia, cu numărul 7343/256/2011. Potrivit documentelor ataşate, este specificat: „Dispune reconstituirea în natură a suprafeţei de 6,25 ha, suprafaţă de teren ce a fost înscrisă în anexa 23 a HCJ nr. 521/2006 pentru autor Dumitru Băncilă, moştetnitor Băncilă Stan, pe raza teritorială a comunei Castelu, judeţul Constanţa. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 18.07.2012”.

Numai că, ne-a mai spus Florin Daniel Băncilă, ulterior ar fi primit un document prin care i se aducea la cunoştinţă că decizia a rămas definitivă şi irevocabilă prin nerecurare, la data de 10. 12. 2012. Cert este că a urmat recursul, acesta pierzând toate drepturile. „Nu ştiu cum s-a făcut recursul, prin ce metode, mi s-a spus că l-au formulat în ultima zi. Dar cum..., nu ştiu, având în vedere că am primit că decizia e irevocabilă. Acum stau cu două sentinţe judecătoreşti şi mă uit la ele. Am trimis sesizări şi la prefect, parchete, nu ştiu ce să mai fac.

Cer să fiu arestat. Dacă nici aşa nu merge, iau calea Bucureştiului”, a conchis bărbatul. Între timp, reclamantul a tot cerut trimiterea în judecată a primarului Anghel. Din câte se pare, procurorii au demarat o anchetă însă au decis că nu este cazul ca persoanele reclamate să fie trimise în judecată. Dar Băncilă a depus plângeri împotriva rezoluţiei procurorilor de netrimitere în judecată, ce au fost respinse de mai multe ori, inclusiv în februarie şi aprilie 2014.

În iulie 2015 a fost înregistrată o nouă plângere, la Judecătoria Medgidia, petent fiind Florin Daniel Băncilă, pe când făptuitori: Nicolae Anghel, Silvia Gheorghe, Marius Dajiu, Ion Ivănuş, Narcis Seihisleam, Silvica Lambru, Dobriţa Oprică, Metin Seihisleam şi Burdan Abdula. Pe 27 august anul curent, magistraţii au declinat competenţa. în favoarea Tribunalului Constanţa”. Următorul termen este stabilit pentru data de 30 septembrie anul curent.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218