REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.1° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Scandalul dezinfectanţilor: câte INFECŢII nosocomiale au fost înregistrate în spitalele constănţene

Scandalul dezinfectanţilor: câte INFECŢII nosocomiale au fost înregistrate în spitalele constănţene

Replica API 18 mai 2016 | 23:56 420

Precizări ale Direcţiei de Sănătate. Au fost inclusiv 2 cazuri de septicemie!

Precizări ale Direcţiei de Sănătate. Au fost inclusiv 2 cazuri de septicemie!

De la iscarea teribilului scandal din sănătate privind dezinfectanţii diluaţi folosiţi de mai multe spitale din ţară, acuzaţiile şi speculaţiile au continuat să curgă. Desigur că s-a pus şi problema infecţiilor intraspitaliceşti cu care mulţi pacienţi au plecat acasă, fără să ştie dacă ar fi putut fi din pricina condiţiilor de igienă.

Dacă iniţial Direcţia de Sănătate Publică spunea că nu sunt motive de îngrijorare la Constanţa, iată că acum situaţia s-a cam rotit la 360 de grade. Chiar dacă nici unul din reprezentanţii spitalelor aflate pe lista publicată de Ministerul Sănătăţii nu a declarat că ar utiliza produse de la Hexi Pharma, rămâne un semn de înrebare ridicat de condiţiile de igienă din spitalele constănţene, întrucât DSP a raportat 32 de infecţii nosocomiale depistate în spitalele constănţene.

Până în prezent, unităţile sanitare din judeţul Constanţa au depistat, declarat şi raportat conform prevederilor OMS nr.916/2006 privind Normele de supraveghere, prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale în unităţile sanitare un număr de 32 de cazuri de infecţii nosocomiale în secţiile de pediatrie, nou-născuţi, obstetrică, chirurgie, medicală, neurologie, TBC osteoarticular Agigea.

Printre infecţiile declarate au fost 2 infecţii de plagă chirurgicală, 3 infecţii urinare, 22 de infecţii digestive, 2- respiratorii, 2 cazuri de septicemie şi o infecţie privind organele genitale feminine. Întrucât subiectul dezinfectanţilor face parte dintr-un dosar penal, reprezentanţii de la DSP nu au putut furniza mai multe informaţii. Tot ce au precizat în plus a fost faptul că în utlima perioadă s-au prelevat probe de dezinfectanţi din unităţile sanitare, acţiune desfăşurată şi ca urmare a solicitării Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Istoricul scandalului care a demis un ministru

După ce ancheta desfăşurată de jurnaliştii de la GSP referitoare la dezinfectanţii folosiţi în spitale, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus efectuarea mai multor controale în unităţile sanitare din toată ţara şi a deschis în cauză şi un dosar penal. Ministerul Sănătăţii a făcut publică, cu aprobarea Parchetului General, lista spitalelor unde au fost depistate probe neconforme în urma controalelor realizate din dispoziţia ministrului Sănătăţii prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară, în contextul scandalului dezinfectanţilor diluaţi.

Pentru siguranţa pacienţilor, Ministerul Sănătăţii mai precizează că în unităţile sanitare în care s-au înregistrat neconformităţi au fost luate toate măsurile administrative perntru evitarea oricărui risc la adresa pacienţilor, respectiv suspendarea produselor dezinfectante în cauză. De asemenea, Ministerul Sănătăţii informează faptul că acţiunile de control continuă, fiind totodată luate măsuri de auditare a contractelor derulate de unităţile sanitare cu firma HexiPharma. Lista spitalelor cuprinde şi 4 unităţi din judeţul Constanţa, respectiv Spitalul Municipal Mangalia, Spitalul Orăşenesc Hârşova, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Constanţa şi Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol.

Precizăm că în urma acetui scandal, ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu a demisionat, luându-i locul premierul Dacian Cioloș, ca interimar. Amintim că o anchetă jurnalistică publicată de curând pe tolo.ro a zguduit încă o dată în ultimele luni sistemul sanitar din România. După nenumăratele controverse apărute în sistemul sanitar în ultimele luni, acum este vorba de un subiect la fel de delicat, și anume acela al dezinfectanților folosiți pentru sterilizarea instrumentelor din spitale, care sunt bănuite de a fi diluate de până la 3 sau chiar 9 ori, acest lucru crescând riscul de infecții nosocomiale.

Geanina DRĂGOI

Vezi și: http://www.replicaonline.ro/scandalul-dezinfectantilor-in-spitale-ce-se-intampla-la-constanta-273094/

http://www.replicaonline.ro/scandalul-dezinfectantilor-atinge-si-spitalele-din-constanta-ce-spun-managerii-274048/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218