REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
8.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

„Şcoala” de infractori de la Constanţa se bazează pe abuzurile din familie şi pe respingerea comunităţii? Un minor de la Agigea SPARGE tot!

„Şcoala” de infractori de la Constanţa se bazează pe abuzurile din familie şi pe respingerea comunităţii? Un minor de la Agigea SPARGE tot!

Replica API 9 martie 2017 | 08:38 672

Se dezvoltă comportamentul reactiv

Se dezvoltă comportamentul reactiv

Tot mai mulți minori ajung în atenția oamenilor legii, la mijloc fiind vorba și de legea care oarecum îi "protejează" până la o anumită vârstă. Astfel, ei comit infracțiuni, dar sunt cercetați în libertate, motiv pentru care ajung să fie puși drept paravan de către infractorii "veterani". Ce este îngrijorător se leagă de faptul că mai toți provin din familii dezorganizate, mulți fiind acum instituționalizați în centrele de plasament. Însă, potrivit reprezentanților DGASPC, o vină o are și societatea pentru că îi respinge și astfel li se dezvoltă comportamentul reactiv. Spre exemplu, un minor din centrul de plasament Agigea are izbucniri violente ori de câte ori vede că o familie acordă atenție unui copil.

Familiile dezorganizate scot infractori pe bandă rulantă. Lipsa părinților în primii ani de viață pot scoate la iveală reali demoni. Și cam asta se întâmplă. Cei mai mulți ajung prin centrele de plasament și își încep activitatea infracțională de la vârste fragede. De menționat este faptul că minorii nu au răspundere penală până la vârsta de 14 ani. De la această vârstă, însă, până la împlinirea a 16 ani, ei răspund penal dacă se constată că au avut discernământ în momentul comiterii faptei, adică dacă au ştiut că fac un lucru rău, nepermis, şi şi-au dat seama de consecinţele lui.

Aici intervine şi gravitatea faptei, cât şi alte elemente, ceea ce-i obligă pe oamenii legii, de multe ori, să-i cerceteze în libertate, acesta fiind și motivul pentru care infractorii "veterani" aleg să-i bage la înaintare. Astfel că dosarele penale se înmulțesc, oamenii reclamând recent situația de la Centrul de Plasament Delfinul din Agigea, unde potrivit oamenilor legii, sunt 11 dosare penale înregistrate, pe anul 2016. Pe lângă acest aspect, cadrele didactice susțin că minorii sunt recalcitranți și chiar agresivi.

Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului nu neagă aceste fapte, dar susțin că o vină o are și societatea întrucât îi respinge din start. Ei sunt copii ce provin din familii în care au fost abuzați sau lăsați de izbeliște, iar când dau piept cu lumea, aceasta îi marginalizează, susțin reprezentanții DGASPC.

Un copil din Agigea TRÂNTEȘTE ȘI SPARGE pentru că retrăiește sentimentul abandonului

"În aceste situații, Direcția nu poate fi singură. E ca într-o familie. Dacă schimbăm ceva acasă, în atitudine, ducem copilul și la terapie, iar în mediul în care copilul se duce și nu se schimbă nimic, totul e în zadar. Și, întâmplarea nefericită este că, în unele situații, pentru că nu dorim să generalizăm, copiii aceștia au simțit respingerea. Fie din partea cadrelor didactice, fie din partea colegilor. În momentul în care s-au simțit marginalizați, puși în ultima bancă, tratați cu indiferență sau scoși de la ore dacă făceau gălăgie, pentru că, da, se puteau aborda lucrurile altfel, în aceste situații orice comportament devine reactiv. Adică, dacă tu îmi arăți că nu mă vrei, nu-i nimic. Îţi arăt și eu că-ți pot face rău. Și s-a ajuns în această situație", a declarat, pentru "Replica", Roxana Onea, purtătorul de cuvânt din cadrul DGASPC.

Spre exemplu, un copil din cadrul Centrului de Plasament Delfinul din Agigea are ieșiri violente ori de câte ori vede o familie că-și vizitează copilul. De ce? Pentru că retrăiește clipa abandonului. "În fiecare centru există copii cu probleme. Pentru că, dacă nu ar fi cu probleme, nu ar fi în situația de a sta într-un centru de plasament. Adică sunt copii care vin din familii cu probleme, copii cu propriile probleme de sănătate și afectați emoțional sau pe plan al dezvoltării cognitive, unii sunt puțin mai în urmă decât colegii lui de la clasă..., fiecare copil le are pe ale lui. Repet, numai împreună putem rezolva această problemă. Da, există copii care au comis fapte antisociale.

Pentru că atunci când apare preadolescența, adolecența și sunt câțiva cu comportamentul acesta deviant, este clar că vor exista probleme. Dar, important este cum le vom gestiona noi. Iar noi am încercat să aducem de partea noastră, cu ședințe pentru copii, avem și psihologi... Dar este nevoie și de comunitate și de școală să fie apoape de acești copii. Rolul nu este de a-i expluza, rolul este de a-i ajuta să se integreze. Există și copii foarte buni cu rezultate foarte bune. Spre exemplu, există un copil la centrul de la Agigea, care are niște reacții foarte urâte. Nici nu știi la ce să te aștepți. Dacă nu i-ai acordat atenție în momentul în care a avut nevoie, poți să te trezești că ia un scaun și aruncă în tine.

Dar așa știe el să reacționeze. Este pe tratament, este în evidență la psihiatrie, dar nu poate fi încadrat în grad de handicap pentru că tulburarea de comportament nu este așa ceva în afară de cazul în care este vorba de întârzieri în dezvoltarea cognitivă. Și aici nu e cazul. Dacă vine o familie în centru și acordă atenție unui copil, acest copil sparge, trântește, pentru că retrăiește sentimentul abandonului. El vine de la un asistent maternal din București și a fost adus la Constanța pe motiv că mama lui avea domiciliul pe raza județului, iar acesta un criteriu de repatriere. El și acum visează să ajungă la asistenta lui maternală, dar nu se poate", au mai spus reprezentanții DGASPC.

Liliana CHIRU

Vezi şi: Centrul de Plasament Delfinul, „pepinieră” de infractori?! Preşedintele CJC a mers în control inopinat!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
As vrea sa imi raspunda dna Roxana Onea ce ar face daca fata ei clasa a 5a ar veni acasa abuzata, de la scoala inghesuita intr-un colt de un individ de 15 ani care pipaind-o ii spune asfel: "Hai fa sa te f.. ca nu ramai inca gravida ca nu ti-a venit ciclu"
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369