REPLICA ONLINE CONSTANTA

17° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Şcoala Spectrum şi Grădiniţa Rainbow, cercetate pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

Şcoala Spectrum şi Grădiniţa Rainbow, cercetate pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

Replica API 20 mai 2015 | 15:29 847

Percheziţii la Constanţa

Percheziţii la Constanţa

Oamenii legii din Bucureşti au efectuat 80 de percheziţii în mai multe judeţe, între care şi Constanţa, intr-un dosar penal ce are ca obiect săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare şi conflict de interese. Este vorba despre organizarea unor concursuri şcolare, banii fiind însuşiţi de către organizatori. La Constanţa, vizate au fost Şcoala Spectrum şi grădiniţa Rainbow Kinder Campus, coordonată de soţia lui Nicuşor Constantinescu, respectiv Codruţa Constantinescu, şi fina acestora, Cătălina Maria Lăpăduş, fostă Căpăţână. Prejudiciul se ridică undeva la 3,14 milioane de euro.

Percheziţiile au avut loc marţi, 19 mai, şi au fost efectuate de către procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, împreună cu lucrători de poliţie din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, în municipiul Bucureşti şi în judeţele Argeş, Ilfov, Constanţa, Giurgiu, Maramureş, Sibiu şi Buzău, într-un dosar penal având ca obiect savârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare şi conflict de interese. “Din datele şi probele administrate în cauză rezultă presupunerea rezonabilă că bănuiţii au organizat concursuri şcolare, şi-au însuşit fondurile colectate din taxele de participare, nu au reţinut şi vărsat la bugetul de stat impozitele cu reţinere la sursă şi au inregistrat în contabilitatea fundaţiilor cheltuieli fictive. În fapt s-a reţinut că persoanele vizate, printre care şi reprezentanţii unei asociaţii care se ocupa cu organizarea de cursuri şi concursuri şcolare, ar fi înregistrat in contabilitate în mod nereal, sume de bani reprezentând taxe cursuri şi taxe concurs în valoare de aproximativ 10.769. 000 lei, ca fiind taxe de sponsorizare şi cotizaţii membru, atribuindu-le în aparenţă un caracter legal. Prejudiciul creat bugetului de stat pentru perioada 2010 -2014, calculat pe baza listelor publicate de asociaţie la concursul Arhimede se ridică la valoarea de aproximativ 1.717. 000 lei”, au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. Menţionăm că Asociaţia Arhimede a fost înfiinţată în 2005 de către Petruş Alexandrescu, Ion Chiţescu, Georgeta Alexandrescu, Diana Olimpia Alexandrescu, Călin Florinel Vlasie, Florica Alexandrescu şi Liviu Rădulescu. Totodată, poliţiştii au descins şi la Liceul Teoretic Nichita Stănescu din Capitală, dar şi la domiciliul Mihaelei Gună, membră a Consiliului Economic şi Social, organism consultativ de Guvernul şi Parlamentul României, dar şi preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi. Scopul principal al asociaţiei este promovarea activităţilor în domeniul matematicii şi informaticii. Elevii şi profesorii ar fi trebuit să facă performanţă şi să ajungă la olimpiadele naţionale. Asociaţia a organizat ani buni Concursul Arhimede cu ajutorul a peste 40 de profesori din diferite judeţe şi a încasat de la fiecare elev participant 25 de lei, fără a elibera chitanţe sau a plăti vreo taxă la stat. În toată schema evaziunii fiscale este implicată şi Editura Nomina. Profesorii care susţineau cursuri în cadrul Colegiului Nichita Stănescu publicau manuale, culegeri sau reviste pe care mai apoi le vindeau elevilor participanţi la cursuri şi concursuri fără a elibera bonuri fiscale.

Ce au verificat anchetatorii la Constanţa

La Constanţa au avut loc două percheziţii, fiind vorba despre Şcoala Spectrum şi Centrul Educaţional Rainbow Kinder Campus, în care, se asemenea, s-ar fi organizat, în mai multe rânduri, concursul Arhimede. Cât despre grădiniţă, menţionăm că Rainbow Kinder Campus a fost înfiinţată în 2014 de Rafting Company SRL, care este deţinută de Codruţa Constantinescu şi fina Maria Cătălina Lăpăduş, fostă Căpăţână.

Reacţia lui Răducu Popescu

Încă din anul 2013, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Răducu Popescu se arăta scandalizat de concursurile organizate în şcoli şi despre vânzarea unor cărţi, el spunându-le cadrelor didactice la fiecare conferinţă: „Nu vindem nimic în şcoală! Vrem să eliminăm gestul prin care un elev plăteşte profesorul pentru ceva. Învăţământul este gratuit pentru toată lumea! Ce este aşa de greu de priceput?” Acelaşi lucru l-a spus şi acum, întrebat fiind despre percheziţiile de faţă. „ISJ Constanţa a fost singurul inspectorat din ţară care de doi de zile a interzis organizarea şi desfăşurarea concursurilor şcolare contra cost. În ceea ce priveşte reţeaua şcolară de stat, nici o unitate de învăţământ nu este implicată în organizarea concursului Arhimede. Organizatorii sunt cei care trebuie să-şi asume responsabilitatea şi să răspundă în faţa organelor competente”, a declarat Răducu Popescu, inspectorul general al ISJ Constanţa.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218