REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Se rupe USL: UDMR se pregăteşte să intre la guvernare. PSD îi face vânt lui Antonescu

Se rupe USL: UDMR se pregăteşte să intre la guvernare. PSD îi face vânt lui Antonescu

Replica API 18 noiembrie 2013 | 00:00 460

Ponta aşteaptă să-i fie votat bugetul

Ponta aşteaptă să-i fie votat bugetul

Uniunea Social Liberală (USL) se va rupe în această iarnă, cel mai probabil chiar până la finele lui 2013 sau la începutul lui 2014, decizia fiind luată de PSD încă de acum două luni. Surse din conducerea social-democrată susţin că respingerea de către Crin Antonescu a proiectului Roşia Montană "a pus capac" nemulţumirilor oricum crescânde ale premierului Victor Ponta. După o şedinţă la care au participat cei mai importanţi lideri ai partidului, PSD a decis să se despartă de liberali şi Crin Antonescu, dar numai după ce Ponta primeşte votul majorităţii din Parlament pentru bugetul ţării pe 2014. Cu alte cuvinte, USL se va rupe în decembrie, iar declaraţiile neobişnuite din ultima perioadă ale unor personaje reprezentative precum Traian Băsescu, Crin Antonescu sau Liviu Dragnea capătă mai multă logică dacă sunt puse în contextul destrămării uniunii. Pe de altă parte, liderul PNL a pierdut mult şi din susţinerea propriilor colegi, care nu-l mai înghit pe motiv că e "prea imprevizibil", astfel încât perspectivele nu sunt tocmai roz pentru Antonescu.

Potrivit surselor noastre, PSD va rupe USL într-un mod abrupt, imediat după ce Ponta va primi votul pentru bugetul 2014 tocmai pentru a avea suficient timp să-şi pregătească liderul în vederea prezidenţialelor. Un divorţ amiabil, cu scuze şi explicaţii publice, eventual cu o repetare a scenei "Adio, dragă Stolo!" în varianta Ponta- Antonescu, ar dura prea mult şi ar compromite şansele actualului premier, iar PSD nu-şi permite acest lucru. De altfel, Ponta evită să ofere un răspuns clar în privinţa candidaturii sale la prezidenţiale, iar cei mai importanţi lideri PSD, care vorbesc în numele majorităţii din partid, spun deja de ceva vreme că social-democraţii trebuie să aibă propriul candidat. Din câte se pare, informaţia cu destrămarea USL, la iniţiativa PSD, a devenit cunoscută şi în afara partidului, judecând după unele ieşiri publice. Astfel, dacă la un moment dat Traian Băsescu spunea că ar fi o catastrofă pentru România ca Antonescu să ajungă preşedinte, şeful statului a putut fi auzit zilele trecute că, de fapt, l-ar putea consilia pe liderul PNL în lupta cu PSD pentru Cotroceni. La rândul său, Crin Antonescu vorbea despre veritabilul blestem pe care îl are PSD în alegerile prezidenţiale, declaraţie cu dedicaţie la Ponta, care nu are logică decât dacă şeful PNL ştie şi el de intenţia aliaţilor social-democraţi. În plus, Antonescu a avut în ultimele două luni o serie de reacţii bizar de favorabile lui Băsescu, deşi el era vocea cea mai vitriolantă a USL la adresa şefului de stat. De remarcat şi că PC s-a repoziţionat rapid, trecând făţiş de partea PSD, în defavoarea PNL, chit că sunt aliaţi în acte încă dinaintea formării USL. Dan Voiculescu a spus despre liberali că sunt imorali întrucât au pactizat cu Băsescu, aruncând astfel încă un indiciu asupra imineneţei ruperii USL, fiind pus, probabil, să iasă cu astfel de declaraţii tocmai pentru a încropi, împreună cu ceilalţi strategi pesedişti, un alibi ruperii pe care PSD urmează s-o anunţe. În paranteză fie spus, e cel puţin amuzant cum vorbeşte de moralitate şi onoare fix Voiculescu, cel care şi-a turnat propria familie la Securitate, a demisionat de două ori din Senat pentru a scăpa de justiţie şi şi-a trecut partidul-antenă prin paturile tuturor partidelor politice pentru a rămâne la putere. Una peste alta, de pe 4 noiembrie 2013, există pe Facebook un cont "Victor Ponta Preşedinte", cu un aspect suficient de "profi" pentru a ne face să credem că a fost creat chiar de PSD. În fine, există deja informaţii că social-democraţii negociază deja cu veşnicii de la UDMR o reîmpărţire a portofoliilor, maghiarii urmând să preia o parte din ministerele deţinute acum de PNL. Ministerele vehiculate că ar "merge" la UDMR sunt Sănătatea şi Mediul.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108