REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Seceta dă peste cap planurile Primăriei: nevoiaşii Constanţei riscă să nu mai primească pachete până în 2016!

Seceta dă peste cap planurile Primăriei: nevoiaşii Constanţei riscă să nu mai primească pachete până în 2016!

Replica API 20 octombrie 2015 | 22:23 270

Piaţa contrazice datele statistice

Piaţa contrazice datele statistice

Primăria Constanţa riscă să nu mai ofere pachete cu alimente nevoiaşilor până anul viitor. Motivul? Piaţa contrazice datele prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS), iar firmele declarate câştigătoare nu mai pot onora contractele. În urma licitaţiei eletronice din SEAP, angajaţii Primăriei Constanţa au încheiat acord cadru pentru fiecare produs oferit, respectiv pui, făină, orez, ulei, zahăr şi mălai. Nu mai puţin de 11 firme s-au “duelat” pentru a “împuşca” un contract cu Primăria Constanţa.

Astfel, la licitaţia organizată în data de 18.02.2015, pentru achiziţia de produse alimentare, conform procesului verbal de deschidere a ofertelor au fost calificaţi ofertanţii: SC Sigismund Com SRL din Hunedoara, SC Pambac SA din Bacău, SC Arimex Comexim 2000 SRL, SC Onix Star Distribution SRL, SC Matra SRL din Scorniceşti, SC Avicola Slobozia SA din Ialomiţa, AC Atifco Fine Food SRL din Bucureşti, SC Ronertom SRL, SC Grandis SRL, SC Goecor Trade Impex SRL şi SC Nedcom SRL. De precizat faptul că ultimele patru firme sunt din Constanţa.

Ulterior acodului cadru, la fiecare livrare se organiza reofertări, adică se relua competiţia între ofertanţi în vederea îmbunătăţirii ofertei şi Primăria semna contractele subsecvente. Contractul cadru de furnizare produse alimentare - ulei nr. 49481/06.04.2015 a fost semnat cu şapte ofertanţi. Este vorba despre SC Sigismund Com SRL , SC Arimex Comexim 2000 SRL, SC Marta SRL, AC Atifco Fine Food SRL, SC Ronertom SRL, SC Granbis SRL şi Nedcom SRL. La utima reofertare, conform procesului verbal de deschidere a ofertelor din data de 27.08.2015, au participat şase semnatari ai acordului cadru şi toate cele şase oferte prezentate au fost neconforme.

Cel mai mic preţ a fost de 3,50 lei ofertat de Ronertom SRL (preţ care coincide cu preţul din acordul cadru) şi Ned Com SRL (preţ mai mare decât cel din acordul cadru). Oferta de preţ a Ronertom SRL a fost declarată neconformă cu toate că avea acelaşi preţ cu oferta din acordul cadru, pentru că nu a respectat ajustarea preţului, respectiv ajustarea în funcţie de evoluţia indicelui preţului de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică. În consecinţă s-a organizat o nouă reofertare în data de 28.09.2015, reofertare la care au participat trei din cei şapte semnatari ai acordului cadru.

Din cele trei oferte prezentate, a fost selectată ce a societăţii Arimex Comexim cu preţul de 3,83 lei, preţ care este egal cu cel din acordul cadru, dar nici acesta nu a fost conform pentru că nu a ajustat preţul în funcţie de indicele preţului de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Primăria a solicitat ajustarea preţului din oferta Arimex Comexim 2000 SRL, de la 3,83 lei lei, preţ din acordul cadru cu 89,64 % indicele preţului de consum comunicat de INS pentru perioada august, faţă de februarie 2015. Arimex Comexim 2000 SRL a refuzat motivat de faptul că dacă ar ajusta preţul prin aplicarea acestui coeficient ar fi trebuit să livreze produsul la un preţ mai mic decât l-ar fi achiziţionat.

Ordonanţa nr. 99/2000 (republicată), privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, care la art. 17 prevede: “Este interzis oricărui comerciant să ofere sau să vândă produse în pierdere. Prin vânzare în pierdere, în sensul prezentei ordonanţe, se înţelege orice vânzare la un preţ egal sau inferior costului de achiziţie, astfel cum acesta este definit în reglementările legale în vigoare”. Astfel, Primăria nu a mai livrat uleiul către asistaţi şi nici nu poate obliga vreun ofertant să livreze produsul în condiţiile în care imprevizibil şi independent de voinţa acestora preţurile la ulei s-au majorat.

Primăria ar fi putut încheia acest contract cu ofertantul care a oferit preţul din acordul cadru, dacă îşi asumă răspunderea şi acceptă ca ofertantul să nu îşi mai ajusteze preţul în raport de acest indice al preţului de consum, absolut motivat pe de o parte de circumstanţele care au survenit imprevizibil şi independent de voinţa părţilor (seceta) şi pe de altă parte de scopul şi principiul achiziţiei publice care presupune promovarea concurenţei între operatorii economici; garantarea tratamentului egal şi nediscriminarea operatorilor economici; asigurarea transparenţei şi integrităţii procesului de achiziţie publică; asigurarea utilizării eficiente a fondurilor publice prin aplicarea procedurilor de atribuire de către autorităţile contractante.

Constatăm că la procedura achiziţie de ulei, nici unul dintre cei şapte ofertanţi nu ar putea susţine preţul din acordul cadru şi mai mult ca sigur această situaţie se va întâmpla şi în celelălte contracte cadru pentru furnizare zahăr, pui, mălai, făină, orez, pentru că preţurile au crescut la toate produsele alimentare de bază chiar dacă INS spune altceva. La ofertarea din data de 27.08.2015 pentru pui grill, oferta declarată câştigătoare a fost cea a SC Nedcom SRL din Constanţa. Însă, nici aceasta nu a putut să mai furnizeze acest produs. În consecinţă contractul a fost atribuit următorului clasat. „A fost o problemă la ulei, dar acum se dau pachetele. Nu sunt maşina timpului să ştiu ce va fi în viitor”, a declarat, pentru „Replica”, Decebal Făgădău, primarul interimar al Constanţei.

Un lucru este cert: producătorii au majorat preţul uleiului de floarea soarelui din cauza secetei din ultimele cinci luni. Cele mai afectate culturi au fost cele de grâu, porumb, floarea soarelui, în condiţiile în care mai bine de jumătate din suprafeţele cultivate au fost calamitate. În plus, atât premierul României, Victor Ponta, cât şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, au recunoscut public această situaţie. Însă, nici o instituţie nu ar fi confirmat în scris acest lucru. Singura dovadă ar fi preţul din piaţă.

Cei care au semnat contracte cu Primăria se îndoiesc de ,,statisticile” care atestă că nu este inflaţie atâta vreme cât preţurile din piaţă contrazic datele INS: “Inflaţia se calculează în funcţie de indicele preţului de consum. Ori pentru a controla inflaţia trebuie să stagnezi acest indice şi după cum se oservă, stagnează doar în hârtii, nu şi în realitate. Aceste cifre sunt transmise de Institutul Naţional de Statistică, care la rândul său cere date din teren de la Direcţiile Agricole. Dar INS se pare că nu mai are angajaţi la Direcţiile Agricole din ţară şi există bănuiala că acele cifre comunicate sunt „umflate”, atâta vreme cât piaţa contrazice datele statistice”. Astfel, pachetele cu alimente pentru persoanele defavorizate din Constanţa vor putea fi înlocuite din 2016 cu vouchere pentru achiziţia de produse din magazine, a anunţat primarul Decebal Făgădău. Pe deoparte este un lucru bun, oamenii nu vor mai sta la cozi interminabile pentru a-şi primi porţia de alimente, dar pe altă parte preţurile la raft vor fi mai mari, iar nevoiaşii vor cumpăra mai puţine produse decât cele oferite acum.

Iată ale cui sunt firmele participante la licitaţie

SC Matra SRL a fost înregistrată la Registrul Comerţului la data de 04.10.1994 şi are ca principal obiect de activitate „Fabricarea produselor din carne (inclusiv din carne de pasăre)”. Unic asociat este Lucian Ionescu Petrache, de 52 de ani, din Piteşti. Acesta mai este administrator şi asociat în Complex SRL, din Scorniceşti, radiată. Geocor Trade Imp-Exp SRL este cunoscută drept societatea în care a fost asociat cu 50% fostul fotbalist Adrian Pitu. SC Geocor Trade Imp-Exp SRL figurează în prezent la Registrul Comerţului cu altă structură de asociere. Arimex Comexim 2000 este firma care asigură hrana zilnică bolnavilor din spitale, fiind administrată de Virgil Drăghici.

Este vorba tot de doi asociaţi, de data aceasta vorbim însă despre Cristian Leonard Nedelcu, fost asociat cu Pitu în afacere, şi de Corina Nedelcu. Ned Com SRL a fost înfiinţată în anul 2008 şi are sediul social în municipiul Constanţa, strada Vârful cu Dor. Asociaţii societăţii sunt Leonard Cristian Nedelcu, născut în 1975, în Constanţa, şi Corina Nedelcu, născută în 1975, în municipiul Bucureşti. Ambii asociaţi deţin câte 150 de părţi sociale. Administratorul societăţii este Leonard Cristian Nedelcu.

Activitatea principală a societăţii este „comerţul cu ridicata“. SC Sigismund Com SRL este controlată de Cornelia Itul. SC Onix Star Distribution SRL este a firmei Dobrogea SA Constanta. Grandis e de fapt Granbis SRL Constanta si are ca unic asociat si administrator pe Nicolae Biserică. Pambac SA, o firmă din Bacău, este deţinută de Cătălin Grigoriu şi Eusebiu Gutu. Avicola Slobozia SA, deţinută de Dumitru Stănoiu şi care în trecut s-a aflat sub lupa DIICOT. Atifco Fine Food SRL aparţine egipteanului Atef El Said Abd El Aziz El Keleini şi irakianul Ali A. Ali. Cei doi arabi au fost implicaţi în mega-dosarul mafiei din Portul Constanţa, iar firmele Atifco au fost identificate de procurori ca fiind principalii „contributori” ai fostului director Eugen Bogatu şi vameşilor corupţi.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614