REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Secretarul de stat Vulcănescu: Bolnavii se pot adresa cu încredere Spitalului Judeţean şi nu mai este nevoie să se deplaseze în străinătate

Secretarul de stat Vulcănescu: Bolnavii se pot adresa cu încredere Spitalului Judeţean şi nu mai este nevoie să se deplaseze în străinătate

Replica API 11 martie 2014 | 00:00 328

Două secţii importante, Cardiologia şi Chirurgia II, inaugurate la Constanţa

Două secţii importante, Cardiologia şi Chirurgia II, inaugurate la Constanţa

În aprilie se împlinesc 45 de ani de la înfiinţarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" din Constanţa. În toţi aceşti ani, cea mai mare unitate sanitară de la malul mării a trecut printr-o serie de transformări radicale. Unele secţii tratează pacienţii la standarde europene, iar altele aşteaptă cu nerăbdare să fie reabilitate. Din cele 23 de secţii existente, aproximativ şapte au fost reabilitate cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii şi de la Consiliul Judeţean, susţine managerul Dănuţ Căpăţână. "Cam 30% din secţii sunt renovate", a spus Căpăţână. Managerul este optimist şi speră ca în patru ani să modernizeze toate secţiile.

"În patru ani sperăm să avem gata tot spitalul", a declarat dr. Căpăţână. În acest an se are în vedere şi includerea secţiilor de Neurochirurgie şi Neurologie în programul de modernizare, dar şi înfiinţarea unui spital de copii. Menţionăm că luni, 10 martie, au fost inaugurate Secţiile de Chirurgie şi Cardiologie. Vorbim de o investiţie considerabilă. Numai pentru Secţia de Cardiologie au fost necesari 10,5 milioane de lei. Cardiologia are 80 de paturi şi aparatură de ultimă generaţie, inclusiv un aparat ultra modern de testare pentru efort a pacienţilor, pe când cea de Chirurgie are 27 de paturi, saloane noi, dotate cu plasme, frigidere, paturi prevăzute cu sistem de alarmă, astfel încât actul medical să fie cu adevărat la stardarde europene. "Reparaţiile capitale la Cardiologie au totalizat 7,5 milioane de lei, din care 6 milioane a fost contribuţia Consiliului Judeţean şi 1,5 milioane au venit de la Ministerul Sănătăţii. Aparatura medicală şi dotarea secţiilor s-a ridicat la 3 milioane de lei, bani de la CJC. În ceea ce priveşte Secţia de Chirurgie II, aparatura a costat 4 milioane, iar reparaţiile capitale s-au ridicat la 3,5 milioane de lei", a declarat dr. Căpăţână. La inaugurarea secţiilor, pe lângă preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, şeful DSP, Constantin Dina, sau senatorul PSD Alexandru Mazăre, prezent a fost şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Răzvan Teohari Vulcănescu.

Oficialul Ministerului Sănătăţii l-a felicitat pe managerul spitalului pentru insistenţa cu care vrea să demonstreze că se poate face performanţă şi în sistemul medical românesc. Tot Vulcănescu a ţinut să-l felicite şi pe Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean, pentru că "descentralizarea, cel puţin la Constanţa, a funcţionat şi continuă. Cu efortul concentrat al administraţiei locale, centrale şi al Ministerului Sănătăţii sperăm ca şi pe viitor să avem astfel de evenimente pozitive. Aici avem dovada că dacă se doreşte se poate face. E vorba de o stare de normalitate pentru pacienţii constănţeni şi care garantează faptul că, din momentul de faţă, bolnavii se pot adresa cu încredere Spitalului Judeţean pentru problemele pe care le au şi nu mai este nevoie să se deplaseze în străinătate sau în orice alt spital".

"Credeţi-ne că nu a fost un lucru uşor, să reabilitezi secţiile cu bolnavii în spital, cu bani puţini, cu răutatea unora împotriva vieţii. Am reuşit şi vom reuşi să reabilităm în întregime acest spital. Facem un viitor spital de copii, un viitor spital regional, care să deservească Dobrogea şi celelalte judeţe. Avem şi locaţia, avem şi terenul. Vreau să vă asigur că noi, CJC, suntem alături de Spitalul Judeţean Constanţa. Din 2010 lucrurile s-au schimbat în mod vizibil. Vă asigur că efortul nostru nu se va opri aici. Eu ştiu că sunt frustrări, sunt multe alte secţii care necesită reabilitări, dar am luat-o şi noi într-o ordine de prioritate. Chirurgia Cardiovasculară, dacă vă aduceţi aminte, Ortopedia, astăzi (luni -n.r.) Cardiologia, secţia nouă de Chirurgie şi toate celelalte pe care ştiţi că le-am făcut aici, secţia de Diabet şi alte secţii", a declarat Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa. Tot preşedintele CJC a mai adăugat şi faptul că: "Sper, am promisiunea noului ministru Nicolae Bănicioiu, că vom intra şi noi, dobrogenii, în rândul cetăţenilor din rangul întâi. Până acum, am fost cetăţeni de rangul doi", făcând referire la programul de prevenire a infarctului miocardic, în care, de ani buni, doreşte să intre şi spitalul din Constanţa.

Secretarul de stat Vulcănescu susţine că pentru pacienţii spitalului solicitarea Consiliului Judeţean este una vitală. "Vom evalua aspectele şi în cel mai scurt timp vom avea o decizie. Este absolut vital pentru toţi pacienţii care-i deserveşte. În timpul sezonului estival este un spital naţional", a declarat oficialul Ministerului Sănătăţii. Menţionăm că şeful Secţiei de Cardiologie este dr. Irinel Parepa, pe când Secţia de Chirurgie este controlată de chirurgul Mihnea Avram, directorul medical al Spitalului Judeţean. "Constănţenii ar trebui să ştie că noi suntem aici pentru ei, că avem tot ce ne trebuie, că noi ca şi personal suntem pregătiţi", a spus dr. Parepa.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367