REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Statuile „dispărute” de la Cazinoul din Constanţa revin la locul lor

Statuile „dispărute” de la Cazinoul din Constanţa revin la locul lor

Replica API 22 martie 2016 | 23:30 560

Lucrări de renovare

Lucrări de renovare

Anul trecut, mai multe statui de pe Faleza Cazino Constanța au fost demontate pentru a facilita construcțiile de renovare a zonei respective. Câteva dintre ele reprezentau grupuri statuare care au fost desfăcute pentru transport și care acum reprezintă bucăți de piatră distincte. Acesta este și cazul statuilor ”Tinerețe”, sculptată în 1962 de Ada Geo Medrea și ”Sirena și Delfinul” a lui Corneliu Medrea, realizată un an mai devreme. Primăria Constanța susține că acestea vor fi reamplasate când va fi mai cald și se vor planta florile. Între timp, mostrele din cultura orașului de la malul mării vor fi în continuare păzite de patrupedele de la Biobază, în curtea căreia au fost depozitate.

La vremea respectivă, statuile au fost transportate și depozitate în curtea Biobazei din Constanța, pentru a fi păzite de...câini. Primăria susține într-adevăr că statuile au fost duse acolo pentru a fi păzite, protejate pe toată perioada lucrărilor. Constănțenii se arată indignați de faptul că asemenea opere de artă au fost transportate cu atâta neglijență și neîndemânare, fiind și desfăcute pentru asta. La acest lucru, reprezentanții Primăriei spun că lucrările artiștilor anterior menționați nu au fost afectate în niciun fel, ele putând fi lipite la momentul la care vor fi montate înapoi unde le e locul. Iar acest lucru se pare că se va întâmpla... la vară.

Reprezentanții administrației locale susțin că atât ”Tinerețe”, cât și ”Sirena și Delfinul” și alte astfel de opere din Mamaia vor fi reamplasate imediat ce se vor planta florile ce se vor a împodobi zonele proaspăt renovate: ”Statuile au fost duse la Biobază pentru a avea grjiă de ea cei de acolo. Au și paznici. Statuia a fost dezasamblată și va fi montată la loc în iunie sau iulie. Inițial a fost scoasă pentru a putea fi montate pavelele. Ea poate fi montată oricând.

Acum se așteaptă să vină puțină căldură și se vor pune toate la loc. Am înțeles că mai erau și prin Mamaia. Mai au de pus plantele și apoi se vor amplasa la loc. Este desfăcută pentru că nu este statuie tip bloc. A fost dezasamblată, nu a spart-o nimeni. Se poate lipi cu gips”, a declarat pentru ”Replica” Liviu Tramudana, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369